Sääuutiset ja blogi> Keskiviikkona havaittiin liki 20 000 salamaniskua – täällä myräkät…
Uutiset |

Keskiviikkona havaittiin liki 20 000 salamaniskua – täällä myräkät raivoavat torstaina ja perjantaina

Salamaniskuja
Ilmassa on nyt runsaasti lämpöä ja kosteutta, joten voimakkaita ukonilmoja voi syntyä vielä torstaina ja perjantainakin. Arkistokuva: Pixabay

Keskiviikko oli kuluneen kesän rajuin ukkospäivä. Suomen maa-alueilla salamaniskuja havaittiin noin 19 950 kappaletta, ja tämä on kuluneen kesän suurin päiväkohtainen salamamäärä. Lisää voimakkaita ukonilmoja on liikkeellä sekä torstaina että perjantaina.

Kun ilmassa on tarpeeksi lämpöä ja kosteutta, tuloksena syntyy usein näyttäviä ukonilmoja. Suuri osa Suomesta kuuluu vielä lähipäivinäkin kosteankuuman ilmamassan piiriin, jolloin ukkossateita syntyy herkästi Suomea halkovan säärintaman alueella.

Elokuun 17. päivänä keskiviikkona erityisesti läntinen ja pohjoinen Suomi saivat melkoisen salamanäytöksen, kun laaja-alainen ukkospilvisysteemi pyyhkäisi Varsinais-Suomesta Pirkanmaan ja Pohjanmaan maakuntien yli kohti maan pohjoisosaa. Päivän aikana maasalamoita havaittiin Suomen maa-alueilla noin 19 950 kappaletta. Suurin salamatiheys havaittiin Etelä-Pohjanmaalla, Pirkanmaalla ja Keski-Suomessa.

Lue seuraavaksi: Kauanko kova kuumuus jatkuu – mitä tapahtuu loppukesän säässä? Katso kuukausiennuste!

Keskiviikon rajuilma aiheutti runsaasti paikallista vahinkoa läntisessä Suomessa.
Keskiviikon rajuilma aiheutti runsaasti paikallista vahinkoa läntisessä Suomessa. Kuva: Sirpa Jyske, Virrat, 17.8.2022

Elokuussa salamoinut keskimääräistä enemmän jo nyt

Elokuun mittapuulla keskiviikon päiväkohtainen salamamäärä on melkoisen suuri, sillä se kattaa noin 69 % koko elokuun normaalista salamamäärästä. Keskimäärin elokuun aikana Suomessa havaitaan 29 000 salamaniskua.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Forecan salama-aineiston mukaan elokuun tilastollinen salamointimäärä on ylitetty jo tässä vaiheessa kuuta, sillä ajanjaksolla 1.–17.8. Suomen maa-alueilla on havaittu noin 31 720 salamaniskua.

Keskiviikon rajuilma oli tämän kesän mittapuulla merkittävä, mutta pahempiakin näytöksiä on aikaisempina vuosina elokuussa nähty. Viimeksi suurempi päiväkohtainen salamamäärä havaittiin elokuussa vuonna 2019, jolloin elokuun toisena päivänä rekisteröitiin 27 112 maasalamaa. Sylvi-rajuilman yhteydessä 8. elokuuta vuonna 2010 puolestaan havaittiin 24 415 maasalamaa.

Tilastojen valossa voimakkaat ja laaja-alaiset rajuilmat ovat harvoin osuneet elokuun jälkimmäiselle puoliskolle, joten tämän vuoksi keskiviikkoisen rajuilman salamasaldoa voi pitää merkittävänä.

Tutustu myös tähän: Miten ukkonen saa alkunsa?

Ukkospilvi vyöryi nopeasti yli
Ukkospilvi vyöryi nopeasti Oulujoen yli Vaalassa keskiviikkona. Kuva: Pekka Hatunen, 17.8.2022, Oulujoki, Vaala

Lisää ukkosia torstaina ja perjantaina

Elokuun salamointimäärä tulee torstain ja perjantain aikana kasvamaan lisää.

Sekä torstaina että perjantaina ukkosenergiaa on tarjolla lähes yhtä paljon kuin keskiviikkona, joten päiväkohtainen salamamäärä voi kumpanakin päivänä ylittää 10 000 kappaleen rajan. Näin ollen kokonaisuudessaan tästä elokuusta odotetaan selvästi tavanomaista vilkkaampaa salamointikuukautta.

Torstain ukkoskehitys alkaa todennäköisesti myöhään aamupäivällä tai varhain iltapäivästä. Ukkosherkkiä vyöhykkeitä on kaksi: toinen yltää Satakunnasta kohti Kainuuta ja toinen Varsinais-Suomen ja Uudenmaan rajavyöhykkeeltä kohti Pohjois-Karjalaa.

Erityisesti tällä eteläisemmällä vyöhykkeellä voi kehittyä voimakkaita rajuilmoja, missä salamoi ja sataa runsaasti. Rankkasateet voivat aiheuttaa paikallista tulvimista taajamissa ja kaupungeissa, liikenteessä puolestaan on syytä varautua vesiliirtoon. Kuurosateisiin liittyy myös ukkospuuskia, jotka voivat kaataa puita teille tai sähkölinjoille aiheuttaen paikallisia sähkönjakeluhäiriöitä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Parhaiten kuurosateiden etenemistä voi seurata reaaliaikaisesta sade- ja ukkostutkasta!

Perjantain vastaisena yönä etelästä on nousemassa annos yhä kosteampaa ja lämpimämpää ilmamassaa kohti Suomea. Jo yön ja aamun aikana paikallisia rajuilmoja voi kehittyä maan länsi- ja keskiosaan, mutta iltapäiväksi niiden painopiste siirtyy Länsi- ja Pohjois-Suomeen. Ukkosenergiaa on perjantaina eniten Satakunnan, Pirkanmaan, Pohjanmaan, Keski-Suomen ja Kainuun alueella. Kovia kokenut Oulukin näyttäisi jälleen olevan "vaaravyöhykkeellä".

Lähipäivinä helle jatkuu paikoin tukalana varsinkin maan etelä- ja itäosassa, missä 30 asteen raja voi ylittyä sekä torstaina että perjantaina. Myös trooppiset yöt jatkuvat osassa maata, eli yön alin lämpötila ei laske alle 20 asteen. Maan pohjoisosassa on viileämpää torstaina, mutta perjantaina lämpötila kohoaa sielläkin laajalti 20 ja 25 asteen välille.

Lue myös tämä: Syksyn pitkä ennuste on täällä – katso, mitä ennakoidaan syys–marraskuulle!

Markus Mäntykannas
meteorologi

Päivitetty 18.8.2022 klo 07.59

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat