Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Suomea lähestymässä häijy kesämyräkkä: "Tuhopotentiaalia on, jättäisin menemättä vesille"
  Uutiset |

  Suomea lähestymässä häijy kesämyräkkä: "Tuhopotentiaalia on, jättäisin menemättä vesille"

  Lauantaina maan eteläosaan rantautuva kesämyräkkä voimistaa tuulet puuskissa myrskylukemiin. Tuulituhoa voi syntyä.
  Lauantaina maan eteläosaan rantautuva kesämyräkkä voimistaa tuulet puuskissa myrskylukemiin. Tuulituhoa voi syntyä. Kuva: Markus Mäntykannas, arkistokuva

  Maan eteläosaan voi rantautua lauantaina raju kesämyräkkä, joka tuo mukanaan rankkoja sateita ja voimakkaita tuulia. Tuulituhotkin ovat paikoin mahdollisia. 

  Saksan pohjoisosassa on perjantain aikana syntymässä nopeasti syvenevä ja etenevä matalapaine, joka liikkuu viikonlopuksi kohti Suomea. Matalapaine syntyy viileän ja helteisen ilman rajamaastoon.

  Alkuun sade- ja ukkoskuuroja

  Ennen myräkän rantautumista tiedossa on viime päivien tapaan paikallisia mutta runsaita sade- ja ukkoskuuroja. Jäärakeitakin on mahdollista nähdä ja paikoitellen maisema voikin niiden seurauksena värjäytyä talvisemmaksi.

  Torstaina runsaimpien kuurosateiden painopiste on maan länsi- ja keskiosassa, perjantaina myös pohjoisessa. Sade- ja ukkoskuuroilla on selvä vuorokausisykli: ne ovat heikoimmillaan yöllä ja aamulla, mutta voimistuvat iltapäivän auringonpaisteessa ja voivat moukaroida vielä iltapuolellakin.

  Parhaiten sade- ja ukkoskuurojen liikettä seuraat sadetutkasta.

  Lue myös: Sateen ropinaa ja voimistuvaa tuulen huminaa – ukkoskuurot mahdollisia monin paikoin

  Lauantaissa myrskypotentiaalia: Heinäkuulle harvinainen tilanne

  Saksan yllä perjantaina syntyvä pieni matalapaineen keskus voimistuu liikkuessaan lauantain kuluessa kohti pohjoista. Tällä hetkellä näyttääkin siltä, että tuulet voivat jo iltapäivän kuluessa voimistua sen ympäristössä koviksi läntisillä ja lounaisilla merialueilla.

  Pahin myllerrys on tämän hetkisen ennusteen valossa myöhään lauantai-iltana ja sunnuntain vastaisena yönä, jolloin Suomenlahdella 10 minuutin keskituuli voi voimistua jopa lähelle myrskylukemia. Myrskypuuskia esiintyy merialueilla yleisesti, ja niitä voi syntyä myös rannikoiden tuntumaan.

  Heinäkuiset myrskyt ovat Suomessa melko harvinaisia, sillä Ilmatieteen laitoksen tilastojen valossa niitä on viimeisen 14 vuoden aikana esiintynyt vain vuosina 2007 ja 2019.

  Lauantai-iltana ja sunnuntain vastaisena yönä vettä voi tulla runsaasti etelässä. Tuuli yltyy puuskissa myrskylukemiin ainakin eteläisillä merialueilla, paikoin myös rantakaistaleella.
  Lauantai-iltana ja sunnuntain vastaisena yönä vettä voi tulla runsaasti etelässä. Tuuli yltyy puuskissa myrskylukemiin ainakin eteläisillä merialueilla, paikoin myös rantakaistaleella. Sunnuntaiksi rankkasateet liikkuvat kohti pohjoista. Kuva: Foreca

  Tuuliennusteita katsoessa näyttää, että myräkällä on tuhopotentiaalia. Jättäisin suosiolla menemättä vesille lauantaina maan etelä- ja länsiosassa sekä läheisillä merialueilla. Suomenlahdella tilanne näyttää karuimmalta.

  Myräkän reittiin ja voimakkuuteen saattaa tulla vielä muutoksia, joten seuraathan tilanteen kehittymistä Forecan tuuliennusteesta.

  Lue seuraavaksi: Milloin tuuli on vaarallista ihmisille ja ympäristölle?

   

  Markus Mäntykannas

  Päivitetty 15.7. klo 21.12

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa