Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Koronavirus: Nujertaako voimistuva UV-säteily taudin kesällä?
Blogi |

Koronavirus: Nujertaako voimistuva UV-säteily taudin kesällä?

Koronapatsas Helsingin Tähtitorninmäellä.
Koronapatsas Helsingin Tähtitorninmäellä. Kuva: Markus Mäntykannas, Helsinki 4.4.2020

Eri puolilla Eurooppaa on jo seitsemän viikkoa takana poikkeusoloja. Koronavirukseen liittyvät tartuntaluvut ovat osassa maista jo hitaassa laskussa, ja tulevaan kesään kohdistuukin paljon odotuksia: nujerrammeko koronakurimuksen ja auttaako taistelussa voimistuva ultraviolettisäteily?

Auringosta saatava ultraviolettisäteily on tällä hetkellä jo maan etelä- ja keskiosassa kohtalaista: UV-indeksi on laajalti 3–4, pohjoisessakin kahden luokkaa. Säteilyltä on syytä alkaa suojautua, kun UV-indeksi yltää kolmeen. Keski-Euroopassa UV-arvot ovat tällä hetkellä 5–7 eli voimakkaita. Välimeren eteläosassa ne lähentelevät jo kymmentä.

UV-säteilyä on kolmea eri lajia ja niistä vaarallisin tuhoaa viruksia ja ihoa

Eräässä tutkimuksessa tarkasteltiin ultraviolettisäteilyn vaikutusta vuonna 2003 riehuneeseen SARS koronavirukseen (SARS-CoV). Ultraviolettisäteilyä on kolmea eri lajia: UVA-, UVB- ja UVC-säteily. Näistä eniten maapallolle saapuu UVA-säteilyä, joka kykenee tunkeutumaan syvälle ihmisen ihoon ja aiheuttaa ikääntymisen merkkejä. UVB-säteily ruskettaa ja samalla myös vahingoittaa ihomme DNA:ta. Useimmat auringon aiheuttamat ihosairaudet ovat UVB-säteilyn seurausta. 

Vaarallisin ultraviolettisäteilyn luokka on C-säteily, jonka onneksi valtaosa otsonista nappaa yläilmakehässä "kiinni", eikä tätä säteilylajia juurikaan pääse maan pinnalle. UVC on lyhytaaltoisin ultraviolettisäteily ja tämän vuoksi myös haitallisin. Jos sitä pääsisi maan pinnalle, ihomme kärähtäisi muutamassa minuutissa. UVC-säteilyä käytetään teollisuudessa ja lääketieteessä muun muassa sterilointiin ja juomaveden puhdistukseen.

Tutkijaryhmä havaitsi vuonna 2003, että tällä lyhytaaltoisella ja läpitunkevalla UVC-säteilyllä oli SARS koronavirusta tuhoava vaikutus. Säteily rikkoi viruksen rakennetta ja vaikeutti sen lisääntymistä. Koronaviruksen COVID-19 osalta UVC-säteilyn vaikutusta ei tiedetä, mutta asiaa tutkitaan parhaillaan kiivaasti muun muassa Kiinassa.

COVID-19: Tukahtuuko virus kesän voimakkaassa säteilyssä?

Mainitsemani tutkimus ei valitettavasti anna vastausta tähän kysymykseen. Kun tutkijat altistivat SARS koronaviruksen vuonna 2003 auringon UVA-säteilylle 15 minuutiksi, virusta heikentävää vaikutusta ei havaittu. SARS koronavirus riehui osassa Eurooppaa voimakkaimmillaan heinäkuussa 2003 – juuri siihen aikaan vuodesta, kun ultraviolettisäteily on voimakkaimmillaan. Tähän faktaan peilaten en virittäisi kovinkaan paljoa toivoa sille, että maanpinnalle yltävä voimakas UV-säteily auttaisi uuden koronaviruksen tukahduttamisessa kesällä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Vaikka UV-säteilyn vaikutusta COVID-19 -tilanteeseen ei tiedetä, Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan UVA-säteily auttaa ainakin juomaveden desinfioinnissa, jos vettä säilytetään kuusi tuntia suorassa auringonpaisteessa. Koronavirusten osalta tätä ei varmaksi tiedetä, vaikka erään toisen tutkimuksen mukaan osa influenssaviruksista tarttuu vaikeammin, kun ilman lämpötila ja kosteus kasvavat sekä UV-säteily voimistuu.

Ultraviolettisäteily on pohjoisella pallonpuoliskolla voimakkaimmillaan kesä-heinäkuun vaihteessa, jolloin eteläisessä Suomessa UV-indeksi on enimmillään 6–7. Tällä hetkellä vastaavia lukemia mitataan muun muassa Pariisissa ja Milanossa. UV-säteily on voimakkaimmillaan heti puolenpäivän jälkeen.

Jos UV-säteilyn voimistumisella olisikin uutta koronavirusta tuhoava vaikutus, sellaista ei ainakaan vielä ole tietääkseni pystytty todentamaan. Ennemminkin taudin leviäminen on saatu hillintään järeillä rajoitustoimilla ja hygienian vaalimisella. Ja vaikka maan pinnalle saapuvalla UV-säteilyllä sattuisikin olemaan jokin virusta tuhoava vaikutus, helpotus olisi kesäkuukausina vain väliaikainen, sillä säteilyarvot lähtevät nopeaan laskuun jo elokuun jälkeen. Monet influenssa- ja kausiflunssatkin laantuvat kesäkuukausina, mutta heräävät taas kiertämään keskuudessamme syksyn edetessä. 

Aurinkoinen merimaisena Vaasassa huhtikuussa 2019.
Ultraviolettisäteilyn vaikutus uuteen koronavirukseen on vielä tuiki tuntematon. Kuva: Matti Hietala, Vaasa, 13.4.2019

Lähteet:

Tutkimus (v. 2003): Inactivation of the coronavirus that induces severe acute respiratory syndrome, SARS-CoV

Tutkimus (v. 2007): Influenza Virus Transmission Is Dependent on Relative Humidity and Temperature

Maailman terveysjärjestö (WHO): Solutions most needed

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Markus Mäntykannas

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat