Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Pakkasta ja lumisadetta – talvinen sää valtaa vähitellen Suomen
  Uutiset |

  Pakkasta ja lumisadetta – talvinen sää valtaa vähitellen Suomen

  Sumupilvi rakoili Pyhäjärven yllä.
  Lähipäivinä aurinkokin ajoittain pilkahtaa. Kuva: Ari Branthin, Tampere, 14.11.2021

  Tulevalla viikolla sää muuttuu koko Suomessa suorastaan talviseksi. Matalapaine toisensa jälkeen kulkee maan yli lumi- ja vesisateineen. Viikon puolivälissä lauhtuu väliaikaisesti, mutta loppuviikosta lämpötila laskee jälleen pakkasen puolelle etelää myöten.

  Sunnuntaina lunta on jo satanut eri puolilla Suomea, paikoin etelärannikolla asti, vaikka mitattavaa kerrosta ei maahan etelässä kertynytkään. Lunta satelee viikon alkupäivinä edelleen pitkin maata.

  Maanantai alkaa monin paikoin selkeänä tai puolipilvisenä ja luoteistuuli heikkenee. Lähinnä lounaassa tulee jokunen lumikuuro. Pilvisyys kuitenkin lisääntyy lännessä iltaa kohti ja vähitellen myös idässä ja pohjoisessa. Illalla länteen leviää hajanainen lumisadealue, tosin rannikolla voi tulla myös vettä. Lunta voi sadella paikoin Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa asti.

  Maanantaina iltapäivällä pilvisyys alkaa jo lisääntyä lännestä.

  Lämpötila on maanantaina päivällä etelässä ja lännessä 0–5, idästä Perämeren rannikolle 3–8 ja muualla pohjoisessa 10–20 pakkasastetta. Kylmintä on Keski- ja Pohjois-Lapin vielä selkeillä alueilla. Länsirannikolla lämpötila voi nousta vähän suojan puolelle.

  Tiistain vastaisena yönä lunta satelee paikoin etelässä ja lännessä. Lämpötila on laajalti samankaltainen tai pari astetta kylmempi kuin päivällä.

  Lue myös: Ajokeli riippuu sääolosuhteista

  Sää tiistaina 23.11.2021

  Tiistaiaamuna lumi- ja räntäsateet väistyvät etelään ja pilvipeite rakoilee pitkin maata. Seuraava matalapaine on kuitenkin jo tulossa Norjan ja Ruotsin yli kohti Suomea, ja sää pilvistyy jälleen lännestä alkaen. Lounaistuuli voimistuu maan etelä- ja keskiosassa.

  Lumisadealue leviää tiistaina illalla Länsi-Suomesta Länsi-Lappiin yltävälle alueelle. Sade liikkuu illan ja yön aikana kohti itää ja kaakkoa, ja sateen jälkipuolella voi sään lauhtuessa tulla vettä Pohjois-Pohjanmaan korkeudella asti.

  Lämpötila on tiistaina päivällä maan etelä- ja keskiosassa 0–5, Oulun korkeudella 3–7 pakkasastetta. Lapissa vaihtelee Meri-Lapin 6–10 pakkasasteesta Keski- ja Pohjois-Lapin selkeiden alueiden 15–20 pakkasasteeseen. Yön aikana maan länsi- ja eteläosassa lauhtuu, idässä ja pohjoisessa pysytään enimmäkseen pakkasella.

  Lue myös: Tuore kuukausiennuste: “Tulevina viikkoina pääosin pohjoisenpuoleinen ilmavirtaus” – katso marras–joulukuun ennuste

  Sää keskiviikkona 24.11.2021

  Keskiviikkona matalapaine lumi- ja vesisateineen väistyy vähitellen Suomen itäpuolelle, mutta lännenpuoleinen tuuli on vielä kohtalaista tai navakkaa maan etelä- ja keskiosassa.

  Sää muuttuu etenkin maan etelä- ja keskiosassa monin paikoin väliaikaisesti aurinkoisemmaksi ja hiljalleen tuulikin heikkenee. Uusi matalapaine on kuitenkin lähestymässä ja sää pilvistyy jälleen lännestä alkaen. Lämpötila on päivällä etelässä 2–5 plusastetta, maan keskiosassa -2 ja +3 asteen välillä, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa 0–10 pakkasastetta ja Lapissa enimmäkseen 5–15 pakkasastetta.

  Loppuviikolla paluu pakkaselle

  Matalapainesää jatkuu viikonloppuun saakka. Torstaina lunta voi pyryttää paikoin maan keskiosassa toistakymmentä senttimetriä ja etelässä tulee hetken aikaa vettä. Tämänhetkisen ennusteen mukaan perjantaina ja viikonloppuna lumisateita tulee etenkin eteläiseen Suomeen, mutta muutokset ovat vielä mahdollisia. Päivälämpötila laskee loppuviikosta nollan alapuolelle käytännössä koko maassa ja pilvipeitteen rakoillessa pakkanen voi olla pohjoisessa kireää, etenkin Lapissa.

  Lue seuraavaksi: Raju kylmänpurkaus uhkaa sekoittaa Euroopan ensi viikolla – "lumisateita Espanjaa myöden"

  Anna Latvala

  Päivitetty 21.11.2021 klo 19.02

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Viimeksi katsomasi paikat