Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Viime vuonna syyskuun lopussa jopa yli 23 astetta – mitä tapahtuu nyt?…
Kuukausiennuste |

Viime vuonna syyskuun lopussa jopa yli 23 astetta – mitä tapahtuu nyt? Katso lokakuun syyslomaviikoille ulottuva kuukausiennuste!

Syksyisin puistot ja metsät voivat peittyä sumuisiin maisemiin.
Syyskuussa on koettu jo viileitä säitä. Kuva: Pirjo Räisänen, Nokia, 22.9.2021

Vuosi sitten syyskuun lopussa mitattiin vielä yli 20 asteen lämpötiloja, tänä vuonna syyskuu on ollut tähän asti keskimääräistä kylmempi. Mikäli tuore kuukausiennuste toteutuu, olisi lokakuulle tulossa ajankohdan keskimääräisiä lukemia tai keskimääräistä lämpimämpää säätä.

Viime vuonna syyskuun loppua vietettiin paikoin jopa kesäisissä, yli 20 asteen tunnelmissa. Syyskuun 24. päivä 2020 korkein lämpötila oli Hyvinkään 22,0 astetta. Seuraavana päivänä korkein lukema jäi alle 20 asteeseen, mutta 26. syyskuuta päivän korkein lämpötila oli Kokemäen 22,9 astetta. Syyskuun 27. päivä Kokemäellä mitattiin jopa 23,5 astetta, joka oli viime vuoden syyskuun korkein lämpötila.

Syyskuu oli viime vuonna keskilämpötilaltaan yleisesti 1–2 astetta keskimääräistä lämpimämpi. Tänä vuonna syyskuuta on vietetty tähän asti noin 0–2 astetta keskimääräistä kylmemmissä merkeissä. Syyskuun korkeimmaksi lämpötilaksi jäänee 9. syyskuuta Jomalassa Ahvenanmaalla mitattu 22,8 astetta. Vuosina 2018 ja 2019 syyskuussa oli jopa hellettä eli vähintään 25,1 astetta.

Tämän vuoden syyskuussa kaapeista on kaivettu jo pipoja, hanskoja ja toppatakkeja. Pohjoisessa koettiin kunnon lumipyrykin.

– Syynä syyskuun viileyteen on ollut, että Suomen pohjoispuolelta on aina ajoittain tullut uusi annos kylmää ilmaa ja kuun puolivälin jälkeen kylmä ilmamassa jäi pitkäksi aikaa Suomen päälle. Lisäksi usein silloin, kun olisi voinut olla lämpimämpää, pilvet puolestaan ovat viilentäneet säätä, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

Päästäänkö vielä yli 15 asteeseen?

Syyskuun viimeisenä viikonloppuna sadealue kulkee Suomen yli lauantaina, mutta jo sunnuntaina korkeapaine alkaa vahvistua Suomeen. Samalla Suomeen virtaa lämpimämpää ilmaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Maanantaina lämpötila voi nousta lännessä paikoin 15 asteen vaiheille, Pohjois-Lapissakin yli 10 asteeseen. Tänä vuonna päästään siis ylimmillään 15 asteen tienoille samaan aikaan, kun viime vuonna oli vielä jopa yli 23 astetta. Näyttää siltä, että korkeapaine pysyttelee ensi viikolla Suomessa vielä ainakin alkuviikon ajan. Viimeisimmän ennusteen mukaan seuraavat sateet tulisivat loppuviikosta, jolloin lähinnä Lapin pohjoisosassa sade olisi välillä lunta, Anna Latvala sanoo.

Viimeksi 15 asteen lukema on ylitetty 13. syyskuuta. Silloin päivän korkein lämpötila oli Kirkkonummen 16,0 astetta.

Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n tuoreen kuukausiennusteen mukaan 27. syyskuuta alkavan viikon keskilämpötila on Lapissa 0–2 astetta keskimääräistä korkeampi, todennäköisesti juuri alkuviikon lämpimämpien päivien ansiosta. Muualla Suomessa viikon keskilämpötila on lähellä ajankohdan keskimääräisiä lukemia.

– Täysin aurinkoinen tämä korkeapainesää ei kuitenkaan ole ja aamuisin voi olla sumuakin. Päivälämpötilat kohoavat alkuviikosta laajalti 10 asteen tuntumaan tai pari, kolme astetta sen yläpuolelle. Pakkaset jäävät öisin vähiin lämpimän ilman, tuulen ja lisääntyvän pilvisyyden sekä sumujen vuoksi.

Sademäärä jää 27. syyskuuta alkavalla viikolla osassa maata keskimääräistä pienemmäksi korkeapaineen vaikutuksen takia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Katso videolta kuukausiennuste sateista!

Lokakuun ensimmäisellä täydellä viikolla 4. lokakuuta alkaen korkeapaine on jo väistynyt Suomen itäpuolelle.

– Tässä vaiheessa lännestä saapuvat matalapaineet pääsevät todennäköisesti vaikuttamaan Suomen säähän. Viikon keskilämpötila on koko maassa lähellä ajankohdan keskimääräisiä lukemia. Sademäärät ovat keskimääräisen tienoilla tai hieman sitä runsaampia, Anna Latvala kertoo.

Miltä näyttävät koululaisten syyslomaviikot?

Koululaisten syyslomia vietetään eri puolilla Suomea viikoilla 41–43 eli 11.–31. lokakuuta. Lokakuun 11. päivä alkavalla viikolla lomaillaan Opetushallituksen mukaan ainakin Turussa. Viikon keskilämpötila näyttää Suomessa keskimääräiseltä tai osassa maata hieman keskimääräistä korkeammalta.

– Kuukausiennusteen perusteella Euroopan länsiosassa viikon keskilämpötila on tässä vaiheessa lähellä keskimääräistä tai sen yläpuolella, ja lämpöä voi levitä Suomeen asti. Viikon sademäärä on ennusteessa tavallinen, mutta ennusteen epävarmuus on jo kasvanut, toteaa Anna Latvala.

Hyvä aurinkoinen ulkoilusää.
Ruska on ilahduttanut ulkoilijoita syyskuussa. Kuva: Pekka Hatunen, Oulujoki, Vaala, 20.9.2021

Lokakuun 18. päivä alkava viikko on sääennusteiden kannalta jo kaukana, mutta uusi kuukausiennuste antaa vielä näinkin pitkälle signaalin hieman ajankohdan keskimääräistä lämpimämmästä säästä. Säätilastojen mukaan lämpötilat laskevat tässä vaiheessa jo selvästi syyskuun tai lokakuun alun lukemista, joten keskimääräiset ylimmät lämpötilat tarkoittavat Suomessa lokakuun puolivälissä maan eteläosassa 6–10 astetta, maan keskiosassa enimmäkseen 4–8 astetta ja pohjoisessa laajalti 2–6 astetta, osassa pohjoista Lappia 0–2 astetta.

Lokakuun 18. päivä alkavalla viikolla koululaisten syyslomia vietetään muun muassa Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Tampereella, Jyväskylässä, Joensuussa, Kuopiossa, Vaasassa ja Rovaniemellä.

– Näyttää siltä, että Länsi-Euroopassa olisi tässä vaiheessa matalapaine, idässä mahdollisesti korkeapaine, ja näiden välistä Suomeen voi päästä virtaamaan lämmintä ilmaa. Koko Pohjois-Euroopan alue on ennusteessa vuodenaikaan nähden keskimääräistä lämpimämpi. Kyseessä on kuitenkin jo lokakuun loppupuoli ja silloin lämpötila on jo tilastollisesti selvästi kuun alkuosaa alempi, joten voi olla, että tässä vain sama säätyyppi jatkuu pitempään, Anna Latvala summaa.

Järven ylle siirtynyneen viileän ilman kosteus tiivistyi sumuksi ja kulkeutui tuulen mukana järveltä aina metsien ylle.
Syyskuu on tuonut sumuja. Järven ylle siirtyneen viileän ilman kosteus tiivistyi sumuksi ja kulkeutui tuulen mukana järveltä aina metsien ylle. Kuva: Ari Branthin, Ylöjärvi, 22.9.2021

Lokakuun 25. päivä alkavalla viikolla koululaisten lomia vietetään muun muassa Lahdessa, Lappeenrannassa, Porissa, Mikkelissä ja Oulussa. Ajankohtaan nähden tavanomaista lämpimämpi sää voi kuukausiennusteen mukaan jatkua Suomessa ja laajemminkin Euroopan pohjois- ja itäosassa vielä lokakuun lopussakin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Ennuste on kuitenkin epävarma, edellisessä kuukausiennusteessa tätä lämpöä ei vielä näkynyt. Lokakuun lopussa tilastollinen päivän ylin lämpötila laskee jo Lapissa monin paikoin vähän pakkasen puolelle ja etelän sisämaassakin ollaan 5 asteen vaiheilla. Ensilumikin on jo satanut keskimäärin maan keski- ja pohjoisosassa. Öisin on yleisesti pakkasta, enää vain osassa Etelä- ja Lounais-Suomea ollaan vielä tilastollisesti plussan puolella, Anna Latvala sanoo.

Missä terminen syksy on jo alkanut?

Terminen syksy lienee jo alkanut ainakin laajalti maan pohjoisosassa, mahdollisesti myös maan keskiosassa.

– Nyt maan etelä- ja keskiosassakin vuorokauden keskilämpötila on ollut pääasiassa alle 10 astetta jo kymmenisen päivää. Terminen syksy siis voi olla alkanut myös maan keskiosassa, mutta etelässä tuleva lämpimämpi jakso voi siirtää sen alkua eteenpäin. Aika tavallisessa aikataulussa siis ollaan maan keskiosan suhteen, Anna Latvala toteaa.

Aurinko laskee vaaran taa ja värjää maiseman punaisella.
Kuva: Pekka Hatunen, Paltamo, 21.9.2021

Säätilastojen mukaan terminen syksy alkaa paikoin pohjoisessa Lapissa jo elokuun puolivälin ympäristössä, maan keskiosassa syyskuun alkupuoliskolla ja etelässä syyskuun loppupuoliskolla. Termisen syksyn katsotaan alkavan, kun vuorokauden keskilämpötila putoaa pysyvämmin 10 asteen alapuolelle.

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Pitkän ajan sääennusteet ovat vielä kehitysasteella. Ne kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

Karita Kontula-Sokka

Päivitetty 24.9.2021 klo 16.56

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Foreca Youtubessa: Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Polaaripyörteellä on merkittävä vaikutus Suomen talvisäähän. Katso video!

Julkaistu 14.12.

Viimeksi katsomasi paikat