Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Kuukausiennuste: Hei hei, talvi – mitä käy Lapin lumille?
  Blogi |

  Kuukausiennuste: Hei hei, talvi – mitä käy Lapin lumille?

  Kelikamerakuva Luostolta 20.10. aamuna. Kuva: Traffic Management Finland
  Kelikamerakuva Luostolta 20.10. aamuna. Kuva: Traffic Management Finland

  Kylmä, talvinen ilmamassa saa väistyä, kun ilmavirtauksen suunta Suomen yllä muuttuu. Jääkö pysyvää lumipeitettä mihinkään? Kuukausiennuste antaa viitteitä tulevasta.

  Uusin kuukausiennusteen lämpötilaennustevideo näyttää tältä:

  Kuukausiennusteen lämpötilavideolla voi nähdä ensimmäisen viikon kohdalla, kuinka viikon keskilämpötila on maan keskiosassa vuodenajan keskiarvon tasolla, pohjoisessa on jopa vuodenajan keskiarvoa kylmempää – ja etelärannikon tuntumassa viikon keskilämpötila on jopa vuodenajan keskiarvon yläpuolella. 

  Tämä tilanne tuo hyvin esiin kaksi kuukausiennusteiden lämpötilaennusteisiin liittyvää huomionarvoista seikkaa:

  1) Kuukausiennuste näyttää koko viikon keskilämpötilan eron vuodenajan keskiarvoon. Todellisuudessa viikon alun lämpötila voi olla aivan erilainen kuin loppuviikon, kuten tällä viikolla ennusteiden mukaan käy. Alkuviikko on koko maassa hyvin kylmä, loppuviikolla erityisesti etelään virtaa lämpimämpää ilmaa.

  2) Punasävyiset värit eivät aina tarkoita vuodenaikaan nähden korkeita päivälämpötiloja. Tämän viikon tapauksessa etelän oranssin värin selittävät korkeiksi nousevat yölämpötilat, päivälämpötilat nousevat tämänhetkisistä, mutta korkeintaan normaalitasolle.

  Sadevideolla tämä viikko näyttäytyy vuodenaikaan nähden sateisena. Laaja sadealue tuo Suomeen sateita, ja sateinen sää jatkuukin ennusteiden mukaan keskiviikosta perjantaihin.

  Lue myös: Uusi lumitykitys viikon keskivaiheilla: Ennusteissa taas 10–30 senttiä lunta, myös etelään lumisateita – lämpötilat muuttumassa

  Kylmän jakson jälkeen palataan lämpimään säähän

  Tämän viikon sadealueet liittyvät lounaasta lähestyvän suhteellisen lämpimän ilmamassan reunaan. Lämpötilat nousevat etelässä 10 asteen vaiheille ja sateet tulevat maan etelä- ja keskiosassa enimmäkseen vetenä. Lapissa tupruttaa vielä lunta. 

  Ensi viikolla sekä kuukausiennusteen että päivittäissääennusteiden mukaan viikon keskilämpötila on vuodenajan keskiarvon yläpuolella. Sama jatkuu marraskuun kahden ensimmäisen viikon ajan. Mitä tämä tarkoittaa Lapin lumien osalta? On hyvinkin mahdollista, että suuri osa lumista sulaa pois, mutta viikonloppuun mennessä lumipeite tulee kasvamaan Lapissa paikoin jopa kymmenien senttien korkuiseksi, joten lumisimmilla alueilla sulaminen tulee viemään aikaa; ei olisi mahdotonta, että jotkin lumilaikut jäisivät maahan seuraaviin lumisateisiin asti. Vuodenaikaan nähden lämpimien keskilämpötilojen viikkoihinkin voi mahtua myös lumisadejaksoja etenkin Lapissa, jossa ajoittaiset lumisateet alkavat lokakuun jälkipuoliskolla jo kuulua asiaan.

  Ensi viikolla pohjoisessa tulee hieman keskimääräistä enemmän sadetta, kun taas etenkin maan itäosassa on vuodenaikaan nähden vähäsateista. Sateet tulevat ennusteiden mukaan Lapissakin vetenä, ja vesisade nopeuttaa lumien sulamista. Ensi viikon puolivälin jälkeen sateiden olomuodosta ei enää ole tietoa.

  Marraskuun ensimmäisillä viikoilla kuukausiennuste ennustaa sään olevan Suomessa keskimääräistä lämpimämpää ja tavanomaisen sateista, tai sademäärät ovat niin huonosti ennustettavissa, että kuukausiennuste ei ota sademääriin juuri kantaa.

  Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

  Joanna Rinne

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa