Sääuutiset ja blogi> Tervetuloa kesäkuu ja hikinorot! Suomi voi viikon päästä olla Euroopan…
Uutiset |

Tervetuloa kesäkuu ja hikinorot! Suomi voi viikon päästä olla Euroopan kuumimpia maita

Auringonlasku Hankoniemellä. 
Auringonlasku Hankoniemellä. Kuva: Markus Mäntykannas, Hanko, 22.5.2020

Toukokuu vaihtuu kesäkuuksi viikon päästä. Näillä näkymin kalenterin ensimmäinen kesäkuukausi alkaa hikisissä merkeissä.

Enpä olisi toukokuisessa räntäsateessa pari viikkoa sitten uskonut tänään kirjoittavani, että Suomea on lähestymässä helleaalto. Silloin ei ollut mitään hajua edes termisen kesän alkamisesta – nyt kaikki tapahtuu kuin pikakelauksella. Tämä viikko vielä lämmitellään lempeässä alkukesän säässä, mutta ensi viikolla hiki voi virrata noroina – jos eurooppalaisen säämallin näkemys tulevasta säätilasta toteutuu.

20 asteen raja rikki lähipäivinä Lappia myöden

Kuluneen vuoden korkein lämpötila on sunnuntaina Oulussa mitattu 21,9 astetta. 20 asteen raja rikotaan nyt ainakin viitenä peräkkäisenä päivänä: putki alkoi lauantaina ja päättyy keskiviikkona.

Tiistaina 20 astetta näyttäisi ylittyvän yleisemminkin, ja todennäköisesti jossain päin maata luetaan jälleen kuluneen vuoden huippulukemat. Poutapilvet saattavat kuitenkin osassa maata hillitä lämpötilan nousua.

Keskiviikkona Länsi- ja Pohjois-Suomeen saapuva sadealue työntää lämmön kohti itäistä Suomea. Torstaista saattaakin muodostua tämän viikon ainoa päivä, kun lämpötila ei kohoa missään päin maata yli 20 asteen. 

Valmistujaisviikonloppuna sää alkaa lämmetä uudestaan, joskin eteläistä Suomea lähestyvän sadealueen reitti on vielä jokseenkin epävarma. Voi olla, että Skandinaviaan vahvistuva korkeapaine pitää sateet loitolla ja lakkiaisia vietetään melko kesäisessä ja kuivassa säässä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Helteetön toukokuu voi vaihtua kuumaksi kesäkuuksi

Kesäkuun ensimmäiseen päivään on vielä viikko aikaa ja ennusteisiin voi tulla muutoksia. Tällä hetkellä näyttää kuitenkin siltä, että helteet tärähtävät siltä istumalta, kun kalentereiden sivut käännetään ensimmäiseen kesäkuukauteen.

Fennoskandian ylle vahvistuva korkeapaine näyttäisi tuovan runsaasti auringonpaistetta ja vuodenaikaan nähden hyvin lämmintä säätä. Korkeapaineen jämähtäminen Pohjois-Euroopan ylle tietäisi suomalaisille hikikarpaloiden luvattua aikaa: ensi viikon alkupuolella päivän ylin lämpötila voi kohota osassa maata jopa lähelle 30 astetta. Helleraja menee tämän hetkisen ennusteen mukaan heittämällä rikki Lappia myöden.

Jos ennuste toteutuu, Suomi ja Ruotsi voivat viikon päästä olla Espanjan ja Ranskan ohella Euroopan kuumimpia maita.

Lämmin ilmamassa saapuu Suomeen
Lämmin ilmamassa voi saapua Suomen ylle viikon päästä. Kuva: Foreca

Lue seuraavaksi: Tuore kuukausiennuste: Helteet tulevat kesäkuun alussa

Markus Mäntykannas

Päivitetty 25.5.2020 klo 14.38

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat