Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Kesä lähestyy – vai onko se jo alkanut?
Blogi |

Kesä lähestyy – vai onko se jo alkanut?

Auringonlasku rannalla
Tulevan viikon ennuste näyttää kesäiseltä. Kuva: Joanna Rinne

Alkukevään takkeja on vaihdettu keveämpiin, ja aurinko lämmittää ihanasti. Etelässä puut ja kasvit kukkivat ja luonnon vehreys on loistossaan, Lapissa valtavan paksut lumipeitteet sulavat aiheuttaen tulvia. Kesä lähestyy, vai onko se jo täällä?

Suomessa on neljä vuodenaikaa. Kevät, kesä, syksy ja talvi ovat sääoloiltaan hyvin erilaisia. Siirtyminen vuodenajasta toiseen ei tapahdu selvärajaisesti, vaan vähitellen. Välillä edetään, välillä otetaan takapakkia.

Ihmiselle selvien rajojen puute tuottaa päänvaivaa. Olisi mukava ajatella mustavalkoisesti: joko on kevät, tai kesä. Tilastoja on vaikea muodostaa, jos ei rajoja vuodenaikojen välille saa vedettyä yhdelle päivämäärälle. On kiinnostavaa vertailla, alkoiko kesä tänä vuonna aiemmin kuin viime vuonna.

Vertailun helpottamiseksi vuodenaikoja on alettu määritellä virallisesti. Määritelmät luodaan valtion virastona tutkimusta tekevän Ilmatieteen laitoksen toimesta Suomen oloihin sopiviksi.

Miten kesän alku määritellään Suomessa?

Vuodenaikojen vaihtuminen voidaan määritellä eri tavoilla.

Tähtitieteellinen kesä alkaa kesäpäivän seisauksesta eli n. 21.6., lähellä juhannusta. Tähtitieteellisen kesän alku mitataan siitä, milloin aurinko on korkeimmillaan pohjoisella pallonpuoliskolla ja siirtyminen kohti eteläistä pallonpuoliskoa alkaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Kalenterin mukaan kesäkuukaudet ovat kesä-, heinä- ja elokuu. Kalenterin mukaan vuodenaikoja määriteltäessä kullekin vuodenajalle jaetaan näppärästi tasajakona kolme kuukautta.

Kumpikaan määritelmistä ei ota kantaa siihen, tuntuuko ajankohta säänsä puolesta kesäiseltä. Kesä on, tuli vaakaräntää tai pakkassäitä. Sen takia sää- ja ilmastotieteissä käytetään termisen kesän määritelmää.

Terminen kesä määriteltiin aiemmin niin, että vuorokauden keskilämpötilan tuli olla siirtynyt pysyvästi +10 asteen yläpuolelle. Etelä-Suomessa tämä tapahtuu huomattavasti aiemmin kuin Pohjois-Suomessa, siksi termisen kesän alkua seurataan pienillä alueilla, jopa havaintoasemakohtaisesti. Tässä vanhassa määritelmässä pysyväksi siirtymiseksi laskettiin se, kun vuorokauden keskilämpötila on pysynyt +10 asteen yläpuolella 10–14 vuorokauden ajan. Nykyään termisen kesän alkaminen lasketaan lämpösummasta ja sen alku määritellään Ilmatieteen laitoksella tapauskohtaisesti. Termisen vuodenajan vaihtumisesta saadaan aina tieto vasta aikaisintaan n. pari viikkoa vaihtumisen jälkeen.

Miltä vuoden 2020 tilanne näyttää, onko jo kesä?

Tämän kuun lämpötilojen vuorokausikeskiarvojen mukaan on mahdollista, että kesä on jo alkanut ainakin osassa Suomea. Mahdollinen kesä on kuitenkin jatkunut niin vähän aikaa, että väliin tupsahtava viileä jakso lykkäisi kesän alkamisajankohtaa myöhemmäksi.

Toukokuun 2020 vuorokauden keskilämpötilat
Toukokuun 2020 vuorokauden keskilämpötilat 23.5. mennessä. Kuva: Foreca

Kuvassa näytetään toukokuun vuorokauden keskilämpötilojen eteneminen maan etelä-, keski- ja pohjoisosassa. Vertailuun valittujen havaintoasemien käyrät edustavat hyvin koko alueen tilannetta.

Kaikkia pienimpiä numeroita ei tarvitse käyriltä nähdä, vaan merkittävää on lähinnä se, milloin käyrä nousee pysyvästi oranssin rajaviivan eli +10 asteen rajan yläpuolelle. Kuvan kolmesta havaintoasemasta jokaisella käyrän yläpuolelle on noustu varsin hiljattain, aikaisimmillaankin 21.5. Sitä edeltävän parin viikon erittäin viileä jakso näkyy käyrissä möykkyisenä laaksonpohjana.

Ei ole mahdotonta, että viimeisten päivien +10 asteen yläpuolelle siirtyminen olisi jo kesän alkuajankohta ainakin osassa Suomea. Ennusteiden mukaan kesän kaltainen lämpö jatkuu, ja torstain lyhyt viileneminenkään ei näytä ainakaan koko Suomessa vievän keskilämpötiloja 10 asteen alapuolelle. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Mikäli kesä alkaisi nyt maan etelä- ja keskiosassa, se alkaisi varsin lähellä termisen kesän alkamisen keskimääräistä ajankohtaa. Vuosina 1981–2010 terminen kesä alkoi etelässä keskimäärin 15.5.–20.5., Jyväskylän korkeudella 20.5.–25.5. ja Rovaniemen tasolla 4.6.–14.6. Keskiarvojen puolesta siis maan etelä- ja keskiosassa termisen kesän alkua voisi jo odottaa, pohjoisessa se on epätodennäköisempää.

Kesä saattaa siis olla jo alkanut! Silti, niin kiinnostavaa kuin lämpötilojen tutkiminen onkin, tämä on kuitenkin silkkaa spekulointia ja ajatusleikkiä. Termisen kesän alkuajankohta kerrotaan vasta jälkeenpäin, ja niin se kannattaakin Suomen vaihtelevan sään takia tehdä. Varmaa tietoa meidän pitää vain kärsivällisesti odotella kesäisen tuntuisissa säissä.

Joanna Rinne

Päivitetty 28.5.2020 klo 11.44

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat