Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Takatalvi pitää Etelä-Suomea otteessaan pari päivää – viikonloppuna…
Uutiset |

Takatalvi pitää Etelä-Suomea otteessaan pari päivää – viikonloppuna etelässä lauhtuu

Huhtikuun alussa koetaan vielä talvisia säitä koko maassa. 
Huhtikuun alussa koetaan vielä talvisia säitä koko maassa.  Kuva: Tuomo Antikainen, Oulu, 2.4.2024.

Keskiviikkoyön ja aamun aikana sataneet lumet pysyvät maassa ainakin viikonloppuun asti. Ensi viikolla keväiset lämpötilat näyttäisivät palaavan.

Huhtikuun alku on ollut säärintamalla vauhdikas. Kuun aluksi koettiin etelässä monin paikoin jo varsin kesäisiä lämpötiloja. Tästä ei mennyt kuin pari päivää ja etelään iski kunnon takatalvi pakkasinen sekä runsaine lumisateineen.

Lisäksi Lapissa on koettu vuodenaikaan nähden poikkeuksellisia pakkasia, Savukoskella mitattiin keskiviikkoaamuna jopa -34,3 astetta.

Lue myös: Lapissa mitattu poikkeuksellisen ankara pakkaslukema

Kylmä sää pitää Suomea otteessaan ainakin viikonlopulle asti. Lisää luntakin on odotettavissa etelää myöten.

Torstaiyö tulee jälleen olemaan kylmä. Sää selkenee ja tuuli heikkenee lähes koko maassa. Pakkanen kiristyy pohjoisessa jälleen yleisesti 15 ja 30 asteen välille. Paikoin pakkasta voi olla yli 30 astetta. Etelässäkin pakkanen kiristyy paikoin 10 asteen vaiheille.

Torstaina päivällä sää on suurimmassa osassa maata aurinkoista ja heikkotuulista. Lapissa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa voi tulla paikoin vähäisiä lumikuuroja. Lämpötila on päivällä suurimmassa osassa maata 1–10 astetta pakkasella, etelässä paikoin nollan vaiheilla. Iltaa kohti pilvisyys lisääntyy vähitellen lännestä alkaen maan etelä- ja keskiosassa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Perjantaiyönä kireitä pakkasia esiintyy jälleen etenkin pohjoisessa, sekä paikoin idässä. Yö on laajalti selkeä ja heikkotuulinen, jolloin pakkasta on jälleen yleisesti 15–30 astetta.

Perjantaina lännestä saapuu maan etelä- ja keskiosaan lumisateita. Lounaassa sade alkaa jo aamun aikana, ja päivän kuluessa sade leviää laajalti maan länsi- ja eteläosaan. Samalla kaakkoistuuli voimistuu. Idässä ja pohjoisessa on laajalti poutaista, Lapissa aluksi myös selkeää. Illalla pilvisyys lisääntyy myös pohjoisessa. Lämpötila on päivällä torstain tavoin enimmäkseen -1 ja -10 asteen välillä.

Perjantain aikana lunta kertyy lännessä ja etelässä muutamasta senttimetristä viiteen senttimetriin.

Lauantaiyönä lumisateita leviää laajalti myös maan keskivaiheille sekä Etelä-Lappiin saakka. Lumisateiden ja runsaan pilvisyyden vuoksi pakkaslukemat jäävät edellisiä öitä heikommiksi. Lähinnä Pohjois-Lapissa esiintyy 20 asteen pakkasia.

Lauantain aikana lumisateet liikkuvat maan yli itään ja maan keskivaiheilla lunta kertynee monin paikoin vähän viiden senttimetrin molemmin puolin. Sää on pääosin pilvistä ja etelään virtaa lauhempaa ilmaa. Maan etelä- ja keskiosassa lämpötila kohoaa nollan ja +6 asteen välille, Pohjoisessa on heikkoa pakkasta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Sunnuntaina Suomea lähestyy lännestä seuraava matalapaine, johon voi liittyä runsaita sateita. Sadealueen ennusteessa on vielä epävarmutta, mutta pohjoisessa voi pyryttää jälleen reilusti lunta. Maan keskivaiheilla on odotettavissa sekä lunta että vettä, mahdollisesti myös jäätävää sadetta. Etelässä sateet tulevat vetenä.

Matalapaineen yhteydessä etelästä virtaa lauhempaa ilmaa ja maan etelä- ja keskiosassa lämpötila on laajalti +1 ja +8 asteen välillä. Pohjois-Karjalasta Lappiin ulottuvalla alueella on heikkoa pakkasta.

Viikonlopun aikana sää lauhtuu ja alkuviikolla plusasteet leviävät myös pohjoiseen.
Viikonlopun aikana sää lauhtuu ja alkuviikolla plusasteet leviävät myös pohjoiseen. Kuva: Foreca

Ensi viikolla keväisiä lämpötiloja koko maahan

Tulevalla viikolla Suomeen virtaa taas lämpimämpää ilmaa. Jo maanantaina päivälämpötila voi kohota etelässä 10 asteen yläpuolelle. Viikon alkupuoliskon aikana plusasteet näyttäisivät leviävän Lappiin saakka. 

Viikon yleiskuva sään osalta on vaihteleva. Ajoittain lännestä voi saapua melko runsaitakin sateita. Etelässä odotettavissa on vettä, pohjoisessa ainakin osa sateista voi vielä tulla lumena.

Lue seuraavaksiHuhtikuun kuukausiennuste: Varaudu hyytävään takatalveen, lunta paikoin 30 cm – kuun puolivälissä käänne

Joonas Koskela
meteorologi

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat