Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Loppuviikon ja ensi viikon sää: Siksakkia mennään – tuulet ajoittain puuskaisia
  Uutiset |

  Loppuviikon ja ensi viikon sää: Siksakkia mennään – tuulet ajoittain puuskaisia

  Lauhtuvasta säästä voi ottaa ilon irti. Etenkin suojasään kostemmasta lumesta saa muotoiltua lumitaidetta, kuten lumiukkoja.
  Tammikuussa on nähty jo sekä kireitä pakkasia että suojasäätä. Kuva: Sirpa Jyske, Tampere, 6.1.2022

  Sää jatkuu vaihtelevana loppuviikolla ja ensi viikolla. Pakkaset ja lauhemmat jaksot vuorottelevat jatkossakin, samalla sateita tulee välillä lumena, välillä räntänä ja vetenä. Sää on ajoittain myös tuulista. Ennusteissa on myrskytuulia heti perjantaille.

  Suomessa vallitsee nyt voimakas lännenpuoleinen ilmavirtaus, jota pitävät yllä Länsi-Euroopassa oleva korkeapaine ja Suomen koillispuolella oleva laaja matalapaineen keskus.

  – Matala- ja korkeapaineen väliset voimasuhteet määrittävät tulevan reilun viikon ajan sen, puhaltaako meille kylmää vai lauhaa ilmaa. Nämä voimasuhteet muuttuvat päivittäin. Sää on siksi erittäin vaihtelevaa sekä lämpötilojen että sateiden osalta, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

  Torstaina Suomessa on vaikuttanut föhn-tuuli, joka on nostanut lämpötiloja laajalti plussan puolelle. Lämpimintä on ollut Ahvenanmaalla ja lounaassa, 7–8 astetta. Kello 17.30 mennessä päivän korkein lämpötila on Jomalassa Ahvenanmaalla mitattu 8,8 astetta. Tammikuun lämpöennätys Suomessa on 10,9 astetta vuodelta 1973.

  Tuuli on ollut torstaina puuskaista koko maassa. Vesi- ja räntäkuuroja on liikkeellä paikoin maan etelä- ja keskiosassa.

  Suojasäätä föhn-tuulessa.
  Föhn-tuuli ja lauha ilmamassa ovat lauhduttaneet säätä rajusti alkuviikon pakkasista. Kuva: Christian Nylund, Vaasa, 13.1.2022

  Perjantain vastaisena yönä Selkämeren tienoilla voi olla myrskypuuskia. Länsirannikolla tuuli saattaa puhaltaa puuskissa yli 15 m/s.

  Perjantaina myrskyä ja puuskaista tuulta, sää viilenee

  Perjantaina luoteistuuli voimistuu entisestään niin, että Selkämerellä ja Ahvenanmerellä voi olla myrskyä.

  – Tuuli on puuskaista koko maassa. Yleisesti puuskat ovat Suomessa 10–13 m/s, mutta länsirannikolla voi esiintyä jopa myrskypuuskia eli puuskissa 21 m/s, Joanna Rinne sanoo.

  Puuskaennuste perjantaiaamulle 14.1.2022.
  Puuskaennuste perjantaiaamulle 14.1.2022.

  Perjantai on melko aurinkoinen päivä, vaikka hajanaista pilvilauttaakin on taivaalla.

  Lapissa liikkuu paikallisia lumikuuroja, jotka painottuvat Itä-Lappiin. Lounaisrannikon tuntumassa voi sadella paikoin vähän räntää. Illalla räntäkuuroja tulee myös Pohjanmaan ja Satakunnan tienoilla.

  Ennuste perjantai-iltapäivälle 14.1.2022.
  Ennuste perjantai-iltapäivälle 14.1.2022.

  Sää viilenee perjantaiksi torstain lukemista. Päivälämpötila on perjantaina etelässä ja lännessä −1 ja +3 asteen välillä, idässä on enimmäkseen 1–5 pakkasastetta ja Lapissa 2–8 pakkasastetta.

  Lauantaina poutaa, sunnuntaina lunta, räntää ja vettä

  Lauantai on koko maassa poutainen ja laajalti myös aurinkoinen päivä, vaikka pilvisyyttä paikoin onkin.

  Päivälämpötilat ovat lounaan ja Ahvenanmaan 0–2 plusasteesta Lapin 4–12 pakkasasteeseen.

  Tuuli on vielä puuskaista, mutta jo selvästi heikompaa kuin perjantaina.

  Ennuste lauantai-iltapäivälle 15.1.2022.
  Ennuste lauantai-iltapäivälle 15.1.2022.

  Sunnuntain vastaisena yönä ja sunnuntain aikana pilvisyys lisääntyy vähitellen niin, että sunnuntai-iltapäivään mennessä käytännössä koko maassa on pilvistä.

  – Tämän hetken ennusteen mukaan jo lauantain ja sunnuntain välisenä yönä Lapin yli liikkuu lumisateita. Sunnuntaipäivän ja sunnuntai-illan aikana Suomeen leviää lounaasta laaja sadealue. Sunnuntai-illan ja maanantain vastaisen yön aikana sateita tulee koko maassa, Joanna Rinne ennustaa.

  Sateet tulevat etelässä ja lännessä osin vetenä ja räntänä, maan keskivaiheilla räntänä ja lumena ja idässä sekä pohjoisessa lumena.

  Ennuste sunnuntai-iltapäivälle 16.1.2022.
  Ennuste sunnuntai-iltapäivälle 16.1.2022.

  Sunnuntai alkaa koko maassa pakkassäässä, mutta päivän edetessä maan etelä- ja keskiosassa lämpötila nousee laajalti nollaan tai asteen pari plussan puolelle lännestä alkaen sateiden levitessä. Pohjois-Suomessa pysytään pakkasella.

  Mitä säässä tapahtuu ensi viikolla?

  Näyttää siltä, että ensi viikolla sää jatkuu edelleen vaihtelevana.

  – Suomessa vuorottelevat kylmä pohjoinen ilmavirtaus ja lauha läntinen ilmavirtaus. Etenkin maan etelä- ja länsiosassa lämpötilat vaihtelevat pakkasen ja suojan välillä. Sateita liikkuu Suomen yli lähes päivittäin. Sateiden olomuodot vaihtelevat etenkin maan etelä- ja länsiosassa sekä maan keskiosassa, idässä ja Lapissa sateet tulevat enimmäkseen lumena. Myös ensi viikolla tuuli saattaa joinakin päivinä voimistua jopa myrskyisäksi asti, Joanna Rinne toteaa.

  Lue seuraavaksi: Tuore kuukausiennuste julki: Tältä näyttää talven jatko

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 13.1.2022 klo 17.34

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Viimeksi katsomasi paikat