Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Suomeen parkkeeraava matalapaine huuhtoo lämmön pois: Näille alueille rankkasateita – katso loppuviikon ennuste!
  Uutiset |

  Suomeen parkkeeraava matalapaine huuhtoo lämmön pois: Näille alueille rankkasateita – katso loppuviikon ennuste!

  Tunneli täyttyi vedestä rankan sadekuuron jälkeen.
  Loppuviikon ennusteissa on sateita. Arkistokuva: Markus Mäntykannas, 18.5.2020

  Säässä on edessä iso muutos, kun Suomeen saapuu paikoin rankkoja sateita torstain vastaisena yönä ja torstaina. Lämpötilat putoavat sateessa jopa yli 10 asteella alkuviikon lämmöstä. Matalapaine jää pyörimään Suomen ylle loppuviikoksi. Tulossa on sade- ja ukkoskuuroja ja alkuviikkoa viileämpää säätä.

  Alkuviikko on ollut lämmin ja melko aurinkoinen. Keskiviikkona on mitattu ensi kertaa tänä vuonna yli 25 asteen lukema. Yli 20 asteen lämpötiloja on ollut paikoin Lapissa asti.

  Lue myös: Jo yli 25 astetta – helleraja meni rikki ensi kertaa tänä vuonna!

  Helatorstaiksi edessä on kuitenkin käänne.

  – Torstain vastaisen yön aikana etelästä nousee Suomeen rankkasadealue. Yön mittaan sataa runsaasti Uudellamaalla, osittain Varsinais-Suomessa ja Pirkanmaalla. Torstaiaamun ja iltapäivän aikana sadealue liikkuu hitaasti kohti pohjoista. Tämän hetken ennusteen mukaan eniten vettä kertyy Uudellemaalle, missä sademäärät voivat olla paikoin yli 20 millimetriä. Suurimmat sadekertymät tulevat näillä näkymin itäiselle Uudellemaalle, toteaa Forecan meteorologi Markus Mäntykannas.

  – Torstaina myöhään iltapäivällä voi olla niin, että jatkuvat sateet muuttuvat enemmän kuurotyyppisiksi. Sadetta ei tule niin laajalla alueella, mutta paikallisesti sataa vieläkin voimakkaammin. Mahdollisen jatkuvan ja rankemman sateen alue on suunnilleen Kotka–Tampere–Vaasa-linjalla, ehkä hieman Vaasan pohjoispuolellakin. Lounaassa sää vähitellen poutaantuu, mutta sekä lounaassa että etelässä voi tulla yksittäisiä voimakkaita sadekuuroja, jotka lisäävät kokonaissademäärää, Markus Mäntykannas ennustaa.

  Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

  Artikkeli jatkuu

  Katso videolta sateiden ennuste!

  Idässä ja pohjoisessa on torstaina vielä osittain aurinkoista.

  – Lapissa 20 astetta tulee ylittymään aurinkoisilla alueilla. Sen sijaan etelässä ja lännessä, varsinkin sateisilla alueilla, on karu pudotus lämpötiloissa, jopa reilu 10 astetta alkuviikon lämpimästä auringonpaisteesta. Rankkasateessa jäädään lähemmäs 10 asteen lukemia.

  Torstai-illan aikana sadealue hajoaa entisestään ja samalla heikkenee.

  Loppuviikolla sadekuuroja ja paikoin ukkosta – kylmempää ilmaa virtaa Suomeen Jäämereltä

  Torstaina runsaita sateita tuova matalapaine vaikuttaa Suomen säähän koko loppuviikon ajan.

  Perjantaiksi matalapaine alkaa työntää Lappiin selvästi koleampaa ilmaa Jäämereltä. Samalla tulee myös sateita.

  – Perjantaina Lapissa on edessä aika raju pudotus lämpötiloissa. Jos torstaina menee jossain vielä 20 astetta rikki, niin perjantaina lämpötilat putoavat 5 ja 10 asteen välille. Lisäksi tulee kylmää vesisadetta niskaan. Perjantaina aamulla on pieni mahdollisuus paikoin jopa räntäsateelle tunturialueilla, Markus Mäntykannas sanoo.

  Utsjoella on harmaa ja pilvinen kevätpäivä.
  Sää viilenee loppuviikolla. Kuva: Tarja Kouvo, Karigasniemi, Utsjoki, 22.5.2022

  Etelä- ja Keski-Suomessa voi perjantaina tulla yksittäisiä sadekuuroja. Lämpötilat riippuvat siitä, onko taivas pilvessä vai paistaako aurinko. Aurinkoisimmilla alueilla mennään yli 15 asteeseen, mutta 20 astetta tuskin enää ylittyy.

  Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

  Artikkeli jatkuu

  – Matalapaine pyörii Suomen yllä koko viikonlopun vähän kuin hyrrä paikallaan, se ei tahdo lähteä mihinkään. Viikonloppuna tulossa on vähintäänkin kuurosateita, joissa on selvä vuorokausisykli. Voimakkaimmillaan ja yleisimmillään kuurosateet ovat iltapäivisin ja hiipuvat pikkuhiljaa iltaa kohden. Paikallisesti yölläkin voi kuitenkin jossain sataa.

  Viikonloppuna lämpötilat ovat aurinkoisilla alueilla 15 asteessa ja paikoin ylikin, muuten ollaan 10–15 asteessa.

  Voimakkaimmissa kuurosateissa voi myös jyrähtää ukkonen.

  Lue myös: Meteorologi Markus Mäntykannas kuukausiennusteesta: ”Ei näytä lupaavalta alkukesällä lomailevien kannalta”

  Sää jatkuu vaihtelevana myös ensi viikolla

  Ensi viikon alkukin on ennusteen mukaan yhä melko epävakainen.

  – Tuore ennuste näyttää, että ensi viikon jatko olisi aiempia ennusteita sateisempi. Tulossa olisi uusia matalapaineita, jotka parkkeeraisivat Suomen ylle pyörimään. Ennustettavuus on kuitenkin hankala vielä tässä vaiheessa. Näyttää kuitenkin siltä, että toukokuun sademäärä voi kasvaa paikallisesti aika suureksi, Markus Mäntykannas toteaa.

  Pikkuhiljaa viikon edetessä sää olisi kuitenkin lämpenemässä.

  – Ensi viikon keskiviikosta alkaen näkyy jo aurinkoisilla alueilla jälleen 20 asteen lukemia. Vaikka sää onkin matalapainevoittoista, niin on melko hyvä mahdollisuus sille, että lämpötila olisi ainakin lähellä tavanomaista, Mäntykannas sanoo.

  Lue seuraavaksi: Kesä–elokuun pitkä ennuste julki: Tältä näyttää tuleva kesä – ”Olen erittäin huolissani Euroopan tilanteesta”

  Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

  Karita Kontula-Sokka
  toimittaja

  Päivitetty 25.5.2022 klo 16.50

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Viimeksi katsomasi paikat