Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Milloin meteorologi pitäisi kesälomansa? Näin vastaavat Forecan meteorologit
Uutiset |

Milloin meteorologi pitäisi kesälomansa? Näin vastaavat Forecan meteorologit

Meteorologit Joonas Koskela, Liisa Rintaniemi ja Markus Mäntykannas.
Meteorologit Joonas Koskela, Liisa Rintaniemi ja Markus Mäntykannas ovat usein pitäneet kesälomansa osissa yhden pitkän loman sijaan.

Kesä tuo monille ainakin jonkinlaisen pätkän lomaa, jopa useiden viikkojen tauon töistä. Jos sään kanssa työskentelevät meteorologit voisivat valita loma-aikansa vapaasti, niin milloin he suuntaisivat kesälomalle?

Suomen säälle on tyypillistä vaihtelevuus, joten tulevaankin kesään on odotettavissa monenlaista säätä. Kesien välillä on lisäksi suurta vaihtelua esimerkiksi siinä, mikä kuukausi milloinkin on helteisin.

Pitkän ajan säätilastojen mukaan Suomessa kuitenkin kolmesta kesäkuukaudesta tilastollisesti lämpimin on heinäkuu. Heinäkuu on sisämaassa kesäkuukausista tilastollisesti myös sateisin. Heinäkuun sateista valtaosa on yleensä kuuroittaista sadetta, jolloin paikallinen vaihtelu sademäärissä on suurta.

Kesäkuu puolestaan on säätilastojen mukaan kolmesta kesäkuukaudesta aurinkoisin. Elokuu on keskimäärin hieman kesäkuuta lämpimämpi, mutta ajoittain on koettu myös hyvin helteisiä kesäkuita.

Mutta milloin meteorologi pitäisi lomansa, jos saisi itse valita loma-aikansa? Ja mitkä asiat vaikuttavat meteorologien kesäloma-aikojen valintaan? Osa meteorologeista suosii tai välttelee loma-aikansa valinnassa tilastollisesti lämpimintä aikaa kesästä, osa sijoittaisi lomansa harrastuksilleen parhaiten sopivalle ajalle ja osa taas hajauttaa riskiä huonosta säästä pitämällä lomansa useassa jaksossa.

Forecan meteorologit kertovat nyt, milloin he pitäisivät kesälomansa, jos saisivat itse valita loma-aikansa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Liisa Rintaniemi lomailisi mieluiten loppukesällä sienestyksen ja marjastuksen parissa

Jos Forecan ja MTV:n meteorologi Liisa Rintaniemi saisi itse päättää loma-aikansa, hän lomailisi mieluiten loppukesällä.

– Jos mikään muu ei vaikuttaisi, pitäisin elokuussa koulujen alkamisen jälkeen pitkän sienestys- ja marjastusloman. Silloin ei ole ruuhkaa, pahimmat helteet ovat yleensä ohi ja loppukesän paras satokausi on käsillä. Mutta tässä elämäntilanteessa on tietenkin tärkeintä lomailla koululaisten kanssa samaan aikaan, toteaa kolmen lapsen äiti Liisa Rintaniemi.

Rintaniemi on yleensä pitänyt kesälomansa useammassa pätkässä.

– Minua ei haittaa ”käväistä” välillä töissä ja on kiva pitää lomaa kesän eri vaiheissa.

Kesällä 2021 Liisa Rintaniemi oli perheineen sähköpyöräilemässä Rukalla.
Kesällä 2021 Liisa Rintaniemi oli perheineen sähköpyöräilemässä Rukalla. Kuva: Liisa Rintaniemen kotialbumi

Sää vaikuttaa Rintaniemen mukaan lopulta aika vähän hänen lomansa viettoon.

– Liian kuuma sää saa jäämään kotiin, pieni viileys ei haittaa!

Paras kesälomasää Rintaniemen mielestä on puolipilvinen ja lämmöltään 22 astetta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Aina kesäsää ei ole suosinut. Rintaniemi muistaa tilanteen vuodelta 2004.

– Kesällä 2004 olin partiojohtajana Tarus-suurleirillä Padasjoella. Leiri muistetaan rankkasateistaan ja siitä, että 12 000 partiolaisen leirialue kirjaimellisesti ui vedessä. Vastuullani oli monta kymmentä märkää pientä partiolaista. Näin jopa painajaisia tuosta leiristä monta vuotta jälkikäteen, Liisa Rintaniemi muistelee.

Tämän kesän lomasuunnitelmat ovat vielä avoinna.

– Pitää vähän miettiä, miten reissaamme ensi kertaa viisihenkisenä perheenä, mukana on siis myös alle vuoden ikäinen kuopuksemme. Varmasti ainakin kotimaassa matkailemme. Haluaisin myös käydä laivamatkalla Gotlannissa, en ole koskaan vieraillut saarella. Visby vaikuttaa ihastuttavalta kaupungilta.

Pekka Pouta hajauttaa lomansa osiin

Forecan ja MTV:n meteorologi Pekka Pouta pitää lomansa mieluiten osissa.

– Hajauttamisella menen tänäkin vuonna. Festariviikonloput ja pitkiä viikonloppuja, elokuun alkuun vähän pidempi pätkä lomaa. Hajauttaminen auttaa, etteivät kaikki lomat osu mahdollisen huonoimman sään aikaan, Pekka Pouta toteaa.

Forecan ja MTV Uutisten meteorologi Pekka Pouta ja Sini-koira nauttivat kesästä.
Pekka Pouta ja Sini-koira nauttivat kesästä.

Pekka Poudan suosikkikesäsää on aurinkoinen, heikkotuulinen ja lämpötilaltaan noin 22 astetta.

Joonas Koskela pitää kuumasta lomasäästä

Forecan ja MTV:n meteorologi Joonas Koskela pitää yleensä lomansa osissa.

– Olen toistaiseksi harrastanut kahden pätkän taktiikkaa. Kaksi vähän lyhyempää pätkää ovat kivoja, koska silloin saa pari breikkiä työkuvioihin kesän aikana. Toisaalta pidemmällä lomalla ehtisi ehkä palautua paremmin, joten voi olla, että tulevaisuudessa lyhyemmät ja pidemmät lomat saavat vuorotella, Joonas Koskela toteaa.

Säätilastot eivät vaikuta juuri mitenkään Koskelan loman ajoitukseen.

– Suomen sää on niin vaihtelevaa, että en jaksa ajoittaa lomia tilastojen mukaan. Tärkeämpää on saada lomat ajoitettua perheen kanssa mahdollisimman sopivasti. Jos saisin itse valita loma-ajan, todennäköisimmin aloittaisin lomani juhannusviikolla tai sitä seuraavalla viikolla.

Vaikka säätilastot eivät vaikuttaisi loma-ajan valintaan, niin sää vaikuttaa Koskelan lomanviettoon.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Olisi silkkaa valehtelua sanoa, että sää ei vaikuttaisi mitenkään lomanviettoon. Pidän frisbeegolfista ja mökkeilystä. Molemmat onnistuvat kyllä epävakaisemmassakin säässä, mutta kyllähän sitä mieluummin pysyisi kuivana.

Meteorologi Joonas Koskelan kesäinen kalareissu toi saalista.
Joonas Koskela käy mökkireissujen yhteydessä myös kalassa. Kuva: Joonas Koskelan kotialbumi

Koskelan mielestä paras kesälomasää on lämmin.

– Täysin henkilökohtainen mielipide, mutta mitä kuumempi niin sitä parempi. Ukkoskuurot ovat myös tervetulleita.

Kesän lempipaikatkin ovat selvillä.

– Oma piha ehdottomasti, vaikka pieni onkin. Siinä on kesäpäivisin kiva istuskella terassilla ja pistää grilliin jotain hyvää ruokaa tai paistaa pitsauunilla pitsaa. Lisäksi vanhemmillani on mökki järven rannalla Kaakkois-Suomessa. Sinne on aina mukava paeta pääkaupunkiseudun vilinää. Kunnon löylyjä puusaunassa ja järveen pulahdusta on vaikea voittaa. Myös kalassa tulee käytyä mökkeilyn yhteydessä.

Muistuuko Koskelalle sitten mieleen vuosien varrelta jokin erityisen hyvän kesälomasään tilanne?

– Vaikea kysymys. Yleensä sää on vaihtelevaa, joten lyhyempäänkin lomaan mahtuu sekä epävakaisempaa että aurinkoisempaa säätä. Viime kesänä kävi kuitenkin hauska sattuma, kun kesän ensimmäinen hellejakso kesti täsmälleen yhtä monta päivää kuin ensimmäinen lomapätkäni. Näin ollen sää oli juuri sitä, mitä lomalta toivoinkin. Harvoin lomasää on niin huono, että se vaikuttaisi jotenkin lomanviettoon. Tai ainakaan en muista, että olisi huonon sään takia loma mennyt piloille. Ehkä on vain käynyt todella hyvä tuuri lomasäiden kanssa.

Tälle kesälle Koskelalla ei vielä ole tarkempia suunnitelmia.

– Perhe kasvoi kevään aikana, joten eiköhän kesä mene lomia myöten vauva-arkea pyörittäessä, Joonas Koskela toteaa.

Mette Mannonen jakaisi mieluiten lomansa kahteen osaan

Forecan ja MTV:n meteorologi Mette Mannonen pitää mieluiten kesälomansa kahdessa osassa. Ensimmäinen osa voisi olla loppukeväästä tai alkukesästä ja toinen vaikkapa elokuun loppupuolella.

– Viime kesänä säiden suhteen kävi hyvä tuuri. Kaikissa ulkoilmatapahtumissa, joihin olin suunnitellut meneväni, oli lämmintä ja poutaa. Tänäkin kesänä on tiedossa mökkeilyä ja pientä kotimaanmatkailua, mutta mitään kovin tarkkoja suunnitelmia ei ole. Joillekin keikoille on taas tarkoitus mennä, livemusiikki on ihanaa! Lempipaikkojani kesällä ovat kodin terassi ja järvenranta, Mette Mannonen toteaa.

Meteorologi Mette Mannonen.
Mette Mannosen kesäsuunnitelmissa on mökkeilyä ja matkailua Suomessa. Kuva: Mette Mannosen kotialbumi

Mette Mannosen suosikkikesäsää on lämmin, mutta ei kuuma, puolipilvinen sekä heikkotuulinen.

Markus Mäntykannas lomailisi keskikesällä Suomessa ja syyskuussa ulkomailla

Forecan ja MTV:n meteorologi Markus Mäntykannas ripottelee lomaa kesän eri osiin.

– Pidän mielelläni kesäloman kahdessa osassa – ensimmäisen osan keskikesällä heinäkuussa tai vaikka elokuun alussa, jälkimmäisen osan syyskuussa. Tykkään keskikesällä olla Suomessa, kun täällä on valoisaa, tyypillisesti myös lämmintä ja on kiva mökkeillä, reissata kotimaassa tai lähteä käymään Lapissa. Toisen lomaosion tykkään pitää syyskuussa, jolloin pääsee pitkittämään kesää reissaamalla Etelä-Eurooppaan. Siellä on silloin jo vähän viilentynyt kesän huippulukemista ja kuumuudesta, mutta meri on lämmin ja turisteja on vähemmän, Markus Mäntykannas sanoo.

Meteorologi Markus Mäntykannas tykkää viettää kesälomiaan vesistöjen äärellä.
Markus Mäntykannas viettää kesälomiaan vesistöjen äärellä. Kuva: Markus Mäntykannaksen kotialbumi

– Tykkään siitä, että lomalla on lämmintä ja aurinkoista, silloin pääsen itse parhaiten lomafiilikseen. Mutta toisaalta eipä se haittaa, jos välillä vähän ropsauttaa vettä, silloin on tunnelmallista lämmittää sauna mökillä ja käydä uimassa. Mielestäni paras kesälomasää on 25 astetta päivällä ja jos yöllä ei kauheasti tipu alle 20 asteen, niin se on oikein idyllinen – ei ole liian kuuma, mutta tuntuu oikeasti kesältä. Auringonpaiste tekee lomafiiliksen. Tykkään myös ukkosista, jos pääsee niitä bongailemaan ja valokuvaamaan, Markus Mäntykannas jatkaa.

Mäntykannas tykkää viettää lomaa vesistöjen äärellä.

– Vesistö tekee lomafiiliksen, sen äärellä on kiva rentoutua, oli sitten Suomessa tai ulkomailla. Suomessa lempipaikkojani ovat esimerkiksi Hanko ja Saimaa, ulkomailla Välimeri. Suomessa heinä–elokuun vaihde on tilastollisesti vesistöissä vuoden lämpimintä aikaa ja silloin yleensä myös yöt ovat lämpöisiä. Itse pääsen parhaiten rentoutumaan silloin, kun ei tarvitse palella ja pärjää ulkosalla t-paidassa ja shortseissa.

Mäntykannaksen kesiin kuuluu esimerkiksi uimista, veneilyä, patikointia sekä marjastamista, sienestämistä ja luonnossa liikkumista. Näitä aktiviteetteja tulee tehtyä säässä kuin säässä.

– Tykkään aktiivisista lomista, missä pääsee liikkumaan ja urheilemaan ja vastapainoksi rentoutumaan vesistön äärellä. Onhan se mukavampaa silloin, kun ei sada eikä ole kylmä eikä tuule, mutta kyllä nämä suunnitelmat yleensä toteutuvat säästä huolimatta.

Hyviä kesälomasäämuistoja Mäntykannaksella on esimerkiksi Saimaan aurinkoisesta ja tyynestä kesäsäästä ja lämpimistä vesistä. Vähän huonommasta lomasäästä Mäntykannas poimii muiston Espanjasta, kun neljä ensimmäistä lomapäivää satoi kaatamalla vettä.

– Siellä ei oikein pystynyt tekemään mitään ulkosalla, kadut lainehtivat ja rannat olivat mudassa. Espanjassa rankkasade on huomattavasti rankempaa kuin täällä Suomessa, kun vettä voi tulla pitkään ja hyvin paljon. Jos sää on sellainen, että ulkona ei pysty tekemään mitään aktiviteetteja, niin kyllä se vähän synkistää mieltä ja latistaa lomafiilistä.

Meteorologi Markus Mäntykannas
Markus Mäntykannas "pidentää" kesää matkustamalla usein ulkomaille alkusyksystä. Kuva: Markus Mäntykannaksen kotialbumi

Tänä kesänä Mäntykannaksen suunnitelmissa on mökkeilyä ja mahdollisesti matka Lappiin sekä Pohjois-Norjaan Lofooteille. Lisäksi suunnitelmissa on reissu Välimerelle.

Kristian Roine toivoo purjelentäjänä pitkää ja kuivaa korkeapainejaksoa

Forecan päämeteorologi Kristian Roine harrastaa purjelentämistä, johon sopivat säät ovat Suomessa tyypillisesti parhaimmillaan touko–kesäkuussa. Roine lomaileekin mieluiten alkukesästä, lisäksi myös yksittäiset keväiset lomaviikot ovat mieleen.

– Tilastojen mukaan Suomen sää on vähäsateisinta ja aurinkoisinta keväällä ja alkukesällä, loppukesällä kuurosateet yleistyvät. Purjelennon kannalta parasta olisi pitkä ja kuiva korkeapainejakso, Kristian Roine toteaa.

Forecan päämeteorologi Kristian Roine harrastaa purjelentämistä.
Kristian Roine harrastaa purjelentämistä. Kuva: Kristian Roineen kotialbumi

Roineen suosikkilomasää on aurinkoinen ja heikkotuulinen poutasää, lämpöä 22–27 astetta.

Anna Latvala pitäisi lomansa heinäkuun lopun ja elokuun alun aikana

Forecan meteorologi Anna Latvala pitää kesäloma-aikoja valitessaan eniten heinäkuun lopusta ja elokuun alusta.

– Se on hienoa aikaa: sää on yleensä vielä lämmin, joskus jopa helteinen, mutta illat alkavat jo pidentyä. Hämärässä voi nähdä esimerkiksi valaisevia yöpilviä, Anna Latvala toteaa.

Latvala pitää lomansa yleensä yhdessä jaksossa.

– Silloin lomaa ei tarvitse aloittaa murehtimalla sen pian tulevaa loppua. Joskus pidän loman kuitenkin kahdessa osassa matkan vuoksi ja säästän toisen osan esimerkiksi ruska-aikaan.

Meteorologi Anna Latvala.
Anna Latvala lomailee mieluiten heinäkuun lopussa tai elokuun alussa. Kuva: Anna Latvalan kotialbumi

Latvalan mielestä parhaassa lomasäässä on poutaa tai vain lyhytaikaisia sadekuuroja, puolipilvistä, pieni tuulenvire ja 22–26 astetta lämmintä.

– Mutta keksin kyllä tekemistä kaikenlaiseen säähän. Suurimman osan aikaa otan vain rennosti tai teen pieniä retkiä lähiympäristöön, jolloin poutainen ja puolipilvinen sää on mukava.

Latvalan lempipaikkoja kesäisin ovat Suomen etelärannikko, maan itäosan kallioiset järviseudut, Pohjalaismaakuntien lakeus ja Lappi.

Lapin reissulta tulee mieleen muisto vähän huonommasta lomasäästä.

– Olin Lapissa ruskamatkalla syyskuussa, ja paluumatkalla sää muuttui. Tuli vettä ja tihkua. Tien reunalla oli tuntikausien ajan lähinnä metsää ja suota, oli pimeää ja näkyvyys huono. Matkalla piti koko ajan olla valppaana mahdollisten porojen vuoksi. Sen illan ajomatka ei tuntunut loppuvan ollenkaan, Anna Latvala muistelee.

Meteorologi Anna Latvala.
Anna Latvala haaveilee tänäkin kesänä matkasta pohjoiseen. Kuva: Anna Latvalan kotialbumi

Tällekin lomalle voi olla edessä joku reissu.

– Tekisi mieli käväistä taas pohjoisessa. Suurimman osan lomasta vietän kuitenkin todennäköisesti kotosalla.

Joanna Rinne lomailee mieluiten keskellä kesää

Forecan meteorologi Joanna Rinne lomailee mieluiten keskellä kesää, esimerkiksi heinäkuussa.

– Sää on silloin ihanan kesäistä – päivät ovat usein lämpimiä ja aurinko korkealla. Heinäkuu on tilastollisesti Suomen kesän lämpimin kuukausi. Heinä- ja elokuu ovat myös tilastollisesti Suomessa sateisimmat kuukaudet, mutta runsaat sateet johtuvat kesäisistä iltapäiväkuuroista, joiden yhteydessä sataa runsaasti lyhyessä ajassa; loppupäivä saattaa olla poutaista. Välillä kuurojen yhteydessä saa ihailla myös salamointia, Joanna Rinne toteaa.

Meteorologi Joanna Rinne.
Joanna Rinne pitää lämpimästä ja aurinkoisesta kesäsäästä. Kuva: Joanna Rinteen kotialbumi

Joanna Rinne suosii yhtä pitkää lomaa.

– Mielestäni pitkän loman aikana palautuu paremmin kuin lyhyempien jaksojen aikana.

Rinne toteaa, että sää vaikuttaa jonkin verran lomanviettoon.

– Ulkoilemaan on mukavampi lähteä poutapäivänä kuin sateisena, siksi sääennusteita tulee seurattua lomankin aikana tekemisiä suunnitellessa. Suosikkipaikkojani kesäisin ovat vehreä luonto ja aurinkoinen merenranta, jos merituuli ei viilennä liikaa. En ole auringonottajatyyppiä, joten en jaksa loikoilla rannalla pitkään, mutta pehmeässä hiekassa ja meressä on ihanaa kahlailla.

Rinteen suosikkilomasää on aurinkoinen ja lämmin.

– Tai oikeastaan suosikkini on trooppinen, kostea kuumuus, mutta sitä ei juuri Suomessa esiinny eikä ilmaston puolesta kuulukaan esiintyä.

Tulevaksi kesälomaksi Rinteellä ei ole vielä suuria suunnitelmia.

– Mieluiten pidän kesälomani mahdollisimman suunnittelemattomana, jotta olisi mahdollisuus lähteä vaikka mökille lyhyellä varoitusajalla. Silloin kesän tekemisissä on helpompi ottaa sääkin huomioon, Joanna Rinne toteaa.

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Päivitetty 8.6.2023 klo 11.14

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Foreca Youtubessa: Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Polaaripyörteellä on merkittävä vaikutus Suomen talvisäähän. Katso video!

Julkaistu 14.12.

Viimeksi katsomasi paikat