Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Uusi kuukausiennuste: Etelässä tällä viikolla koleaa, ensi viikolla sää muuttuu sateisemmaksi
  Uutiset |

  Uusi kuukausiennuste: Etelässä tällä viikolla koleaa, ensi viikolla sää muuttuu sateisemmaksi

  Ylöjärvi pilvipeitteen rakoillessa marraskuisena päivänä.
  Alkuviikon ajan maan etelä- ja keskiosassa aurinkokin näyttäytyy monin paikoin. Kuva: Ari Branthin, Ylöjärvi, 20.11.2020

  Suomen ympäristössä joulukuu jatkuu keskimäärin korkeapainevoittoisena, mutta ensi viikolla on lauhaa ja ajoittain saapuu lumi- ja vesisateita.

  Viime aikoina Venäjän länsiosassa ollut korkeapaine yltää tällä viikolla Suomen lisäksi Ruotsin ja Norjan pohjoisosaan asti. Kaakosta on virrannut kuivempaa ilmaa ja sää on maan etelä- ja keskiosassa alkuviikon ajan laajalla alueella aiempaa selkeämpi ja viileämpi. Heikkoa pakkasta on päivisin lähes koko maassa. Sateet jäävät viikon alkupäivinä enimmäkseen vähäisiksi.

  Loppuviikosta maan etelä- ja keskiosassa pilvistyy jälleen ja perjantaista alkaen sää muuttuu sateisemmaksi. Suurin osa sateista tulee lumena, mutta etelässä ja lännessä on ajoittain myös vesisadetta, varsinkin rannikon lähettyvillä.

  Viikon keskilämpötila on Suomen etelä- ja keskiosassa lähellä tavallista tai etelässä jopa hieman kylmän puolella. Pohjoisessa pilvisyys on runsaampaa ja Lapin pohjoisosasta kovimmat pakkaset väistyvät, joten Lapissa sää on tällä viikolla 2–4 astetta keskimääräistä lämpimämpi.

  Lue lisää: Suomen sää joulukuussa tilastojen mukaan

  Ensi viikolla Suomi on edelleen Euroopan koillisosan korkeapaineen alueen reunalla, mutta korkeapaineen vaikutus on jo pienempi. Länsi-Euroopassa on matalapaineen alue, ja ajoittain matalapaineet tuovat Suomeen asti lauhaa ilmaa ja sateita. Viikon sademäärä on Suomessa lähellä tavallista tai vähän korkeampi ja sadetta tulee maan etelä- ja keskiosassa sekä lumena että vetenä, pohjoisessa yleisemmin lumena. Sää on 2–3 astetta keskimääräistä lämpimämpi. Kyseessä on kuitenkin koko viikon keskiarvon poikkeama, joten päivien välinen vaihtelu voi olla suurta sekä lämpötilassa että sademäärissä.

  Joulukuun puolivälissä pakkasta on tavallisesti öisin jo koko maassa. Päivän ylin lämpötila on enää lounaisrannikolla ja Ahvenanmaan ympäristössä hieman nollan yläpuolella, maan etelä- ja keskiosassa on enimmäkseen 0–5 ja pohjoisessa 5–10 pakkasastetta.

  Talvista räntäsadetta tuulen kera.
  Ensi viikolla lumisateita tulee monin paikoin. Kuva: Maarit Siitonen, Jyväskylä, 4.12.2020

  Joulun lähestyessä lauha sää väistyy

  Joulun alla sää alkaa muuttua jälleen: 21. joulukuuta alkavalla viikolla korkeapaine vahvistuu, tällä kertaa kuukausiennusteen mukaan suoraan Pohjois-Euroopan ja Suomen päällä. Sekä lämpötila että sademäärä ovat ajankohtaan nähden tavanomaiset, eli todennäköisesti viikon sää ei ole täysin sateeton korkeapaineesta huolimatta. Joulun aikaan lämpötila on tavallisesti Suomessa päivisinkin saaristoa lukuun ottamatta pakkasen puolella, joten mahdolliset sateet tulevat pääasiassa lumena. 

  Joulu–tammikuun vaihteessa korkeapaine väistyy kuukausiennusteen mukaan takaisin itään Länsi-Venäjälle. Sademäärä on Suomessa lähellä tavallista, mutta samalla ennusteen epävarmuus on jo suurempi. Lämpötila voi olla hieman keskimääräistä korkeampi. Tammikuun puolella sää muuttuu mahdollisesti Suomessa ja muualla Pohjois-Euroopassa vähitellen lauhaksi matalapainesääksi.

  Vuodenvaihteessa tilastollisesti tavallinen päivän ylin lämpötila on vielä Ahvenanmaalla vähän nollan yläpuolella, maan etelä- ja keskiosassa enimmäkseen 1–8 ja pohjoisessa 6–10 pakkasastetta. Pysyvä lumi saapuu keskimääräisenä vuonna joulukuun loppuun mennessä jo suureen osaan Suomea, paikoin lounaassa sekä etelärannikolla vasta tammikuun puolella.

  Lue myös: Nämä ovat joulusään kaksi todennäköisintä skenaariota – "Antisykloni Venäjällä sanelee ehdot"

  Välimerellä sateet jatkuvat

  Viikonloppuna Alpeilla satoi pari metriä lunta. Tälläkin viikolla Länsi- ja Etelä-Euroopassa vallitsee matalapainesää ja sateet ovat varsinkin Välimeren seudulla hyvin runsaita, joten lunta voi kertyä vuorille lähipäivinä vielä lisää. Lämpimästä merestä haihtuva kosteus sekä vuoristojen vaikutus lisäävät sademääriä ja tulvatkin ovat mahdollisia. Sää on lauha sekä Euroopan kaakkoisosassa että Iberian niemimaalla.

  Ensi viikolla Länsi-Eurooppa kuuluu edelleen matalapaineen alueeseen. Lähes koko maanosassa sää on keskimääräistä lämpimämpi: Keski-Euroopassa viikon lämpötila on laajalti jopa 3–5 astetta keskimääräistä korkeampi. Sää muuttuu jo Välimeren itäosassa kuivemmaksi, mutta länsiosassa on edelleen paikoin sateista. 

  21. joulukuuta alkavalla viikolla Euroopan keskiosassa sää on tavallista kuivempi, Välimeren seudulla jälleen paikoin sateisempi. Kaakossa on keskimääräistä lämpimämpää ja vuodenvaihteen aikoihin lämpimämpi sää leviää myös laajemmin Itä-Eurooppaan.

  Lue myös: Euroopan meret hehkuvat nyt tummanpunaisina – vaikutus tämän talven säähän voi olla merkittävä

  Anna Latvala

  Päivitetty 9.12.2020 klo 09.59

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Viimeksi katsomasi paikat