Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Nämä ovat joulusään kaksi todennäköisintä skenaariota – "Antisykloni Venäjällä sanelee ehdot"
  Uutiset |

  Nämä ovat joulusään kaksi todennäköisintä skenaariota – "Antisykloni Venäjällä sanelee ehdot"

  Joulun säähän vaikuttaa tänä vuonna Venäjällä olevan laajan korkeapaineen sijainti.
  Joulun säähän vaikuttaa tänä vuonna ennen kaikkea Venäjällä olevan laajan korkeapaineen sijainti jouluviikolla. Kuva: Pixabay

  H-hetkeen on vielä pari viikkoa matkaa, mutta tietyt skenaariot jouluviikon säästä nousevat jo tässä vaiheessa vahvemmin esiin. Tietyt vaihtoehdot puolestaan voidaan haudata romukoppaan.

  Uutisoimme jo marraskuun puolella maamme itäpuolella vahvistuvasta laajasta korkeapaineesta eli antisyklonista, jonka vaikutus tulee tuntumaan Suomen säässä viikkotolkulla – ehkä vielä jopa joulun jälkeenkin.

  Nyt on selvää, että tämä antisykloni Venäjällä sanelee ehdot säätyypissämme vielä pitkään. Entä mitkä vaihtoehdot näyttävät todennäköisimmiltä joulusään kannalta ja mitkä voidaan jo nyt rajata pois?

  Jouluviikon kaksi sääskenaariota

  Euroopan keskuksen tuoreessa kuukausiennusteessa jouluviikko näyttää olevan Pohjois-Euroopassa korkeapainevoittoinen. Lämpötila ja sademäärä näyttäisivät olevan lähellä pitkän ajan keskiarvoja.

  Joulunpyhien sää riippuu nyt ennen kaikkea siitä, kuinka vahvan niskalenkin Venäjällä majaileva korkeapaine Suomesta ottaa.

  Esitän seuraavaksi kaksi potentiaalista sääskenaariota joulunajalle – ensimmäisessä korkeapaineen alue asettuisi lähemmäs Suomea, toisessa se pysyisi kauempana Venäjällä.

  1. Todennäköisin skenaario: Kuivahko pakkasjoulu

  Uuteen kuukausiennusteeseen nojaten todennäköisin joulusää on tänä vuonna korkeapainevoittoinen.

  Tässä vaihtoehdossa laaja-alaisemmat sadealueet jäisivät ensi viikon jälkeen Suomen länsi- ja eteläpuolelle, jolloin jouluviikon säästä muotoutuisi enimmäkseen poutainen ja lämpötila asettuisi lähelle vuodenajan tilastollisia keskiarvoja. Tämä tarkoittaa, että valtaosassa maata olisi pikkupakkasta, rannikoilla oltaisiin lähellä nollaa astetta.

  Ilmamassa ei olisi tässä ensimmäisessä skenaariossa erityisen lämmintä, mutta toisaalta ei myöskään erityisen kylmää. Valtaosa mahdollisista sateista tulisi lumena, joten valkeasta joulusta on toivoa lähes koko maassa. Etelä- ja lounaisrannikko ovat kuitenkin suuri mysteeri.

  Skenaario 1: Venäjän korkeapaine hivuttautuu lähemmäs Suomea, jolloin jouluviikko on pääosin kuiva ja sateet jäävät ennemminkin Suomen länsipuolelle.
  Skenaario 1: Venäjän korkeapaine hivuttautuu lähemmäs Suomea, jolloin jouluviikko on pääosin kuiva ja sateet jäävät ennemminkin Suomen länsipuolelle.

  2. Toinen skenaario: Korkeapaine on kauempana, sadealueita Suomen yli

  Toisessa potentiaalisessa skenaariossa korkeapaineen painopiste jäisi enemmänkin Suomen itäpuolelle, jolloin meille kulkeutuisi etelävirtauksen mukana ajoittain sadealueita Baltian puolelta.

  Jos lämpötilat ovat kuukausiennusteen indikoiman trendin mukaisesti lähellä pitkäaikaisia keskiarvoja, on syytä olettaa, että sateet tulisivat suuressa osassa Suomea lumena. Lähinnä eteläisessä Suomessa joulu näyttäisi tässä vaihtoehdossa loskaiselta ja mahdollisesti myös lumettomalta.

  Tässäkään vaihtoehdossa joulu ei olisi järin lämmin, mutta ei myöskään kylmä.

  Skenaario 2: Jos Venäjän korkeapaine pysyttelee tarpeeksi idässä, Suomeen voi päästä etelästä sadealueita ja sateet tulisivat pääosin lumena kapeaa rantakaistaletta lukuun ottamatta.
  Skenaario 2: Jos Venäjän korkeapaine pysyttelee tarpeeksi idässä, Suomeen voi päästä etelästä sadealueita ja sateet tulisivat pääosin lumena kapeaa rantakaistaletta lukuun ottamatta.

  Nämä vaihtoehdot ovat epätodennäköisimmät

  Tämän hetkisen ennusteen perusteella tietyt vaihtoehdot näyttävät muita epätodennäköisimmiltä joulun säätä ajatellen. Osa on jopa niin epätodennäköisiä, että ne voidaan miltei rajata jo tässä vaiheessa pois.

  Sanoisin, että tästä joulusta ei ole tulossa ääripäiden joulua – synoptisen säätilanteen kehitys ei anna viitteitä siitä, että joulusta kehkeytyisi erityisen kylmä tai poikkeuksellisen lämmin. Paukkupakkasia en siis odota, enkä myöskään vetistä ja superlauhaa joulua. Varmaa on se, että joulusta tulee tällä erää kylmempi kuin juhannuksesta.

  "Paukkupakkasia en siis odota, enkä myöskään vetistä ja superlauhaa joulua. Varmaa on se, että joulusta tulee tällä erää kylmempi kuin juhannuksesta."

  Lue myös: Tällainen on joulukuun sää Suomessa tilastollisesti

  En myöskään usko, että tänä jouluna nähdään kovin suuria lumimääriä missään päin maata viime vuoden tapaan. Edellisenä jouluna Lapissa lunta oli paikoin ennätyksellisen paljon, mutta vastaavasti etelässä joulusta muodostui musta. Erot etelän ja pohjoisen välillä tulevat olemaan todennäköisesti pienemmät – niin lämpötiloissa kuin lumipeitteen paksuudessakin.

  Lue seuraavaksi: Missä päin Suomea on jouluna takuuvarmasti lunta?

  Markus Mäntykannas

  Päivitetty 9.12. klo 10.04

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa