Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Venäjän massiivinen antisykloni pysäyttää Suomen sään – "Tämä viikko on meteorologille tylsyyden huipentuma"
  Uutiset |

  Venäjän massiivinen antisykloni pysäyttää Suomen sään – "Tämä viikko on meteorologille tylsyyden huipentuma"

  Joulukuu alkaa tänä vuonna harmaissa ja paikoin sumuisissakin merkeissä.
  Joulukuu alkaa tänä vuonna harmaissa ja paikoin sumuisissakin merkeissä. Kuva: Matti Hietala, Vaasa, 28.11.2020

  Venäjällä vahvistuva laaja korkeapaineen alue on parhaillaan sinetöimässä marraskuun tapahtumarikkaan sään. Joulukuu alkaa yksitoikkoisen pilvisessä, harmaassa ja leudossa säässä. 

  Euroopan ilmakehä menee nyt hetkeksi lepotilaan ja säätapahtumat ovat vähissä. Venäjällä on vahvistumassa pitkäkestoinen sulkukorkeapaine, joka meteorologiassa tunnetaan myös antisyklonina eli vastakohtana matalapaineelle. Tämä viikko on meteorologille tylsyyden huipentuma, sillä Suomen säässä ei tapahdu alkuviikon jälkeen juuri mitään.

  Lue myös: Suomen sää joulukuussa tilastojen mukaan

  Sateet keskittyvät alkuviikkoon

  Maanantaiaamuna etelärannikollekin on saatu hento lumipeite Baltian puolelta työntyneestä sadealueesta. Lumi on jäämässä lyhyeksi iloksi, sillä vähitellen tuulet kääntyvät puhaltamaan etelän puolelta ja lumi sulaa osaksi märkää maaperää.

  Vielä yksi laaja-alaisempi sadealue Suomeen on kuitenkin tiistaina tulossa ennen kuin säätapahtumat siirtyvät lepotilaan. Tiistaiaamuna lunta ja räntää sataa maan länsiosassa, mutta etelä- ja lounaisrannikon osalta sateet tulevat pääosin vetenä. Maan itä- ja pohjoisosassa lumipeite vahvistuu tiistain kuluessa viidellä sentillä.

  Sadealueen ylityksen jälkeen sää pakastuu tiistai-iltaa ja keskiviikkoyötä kohden. Keskiviikon vastaisesta yöstä on Lapissa tulossa todennäköisesti kuluneen syystalven kylmin: pakkanen kiristyy paikoin 20 asteen kylmemmälle puolelle.

  Kuluneen loppuvuoden kylmin lukema tähän mennessä on Kittilän Pokassa 27. marraskuuta mitattu –21,6 astetta.

  Tiistaina Suomeen työntyy lännestä sateita, jotka alkavat aamulla etelässäkin lumena tai räntänä, mutta muuttuvat vähitellen vedeksi. Maan pohjoisosassa sateet ovat vielä iltapäivällä lunta.
  Tiistaina Suomeen työntyy lännestä sateita, jotka alkavat aamulla Pirkanmaalla saakka lumena tai räntänä, mutta muuttuvat vähitellen etelästä alkaen vedeksi. Maan itä- ja pohjoisosassa sateet ovat vielä iltapäivällä lunta ja lumipeite voi vahvistua viidellä senttimetrillä. Kuva: Foreca

  Antisykloni rauhoittaa loppuviikolla ilmatilan

  Merkittävät säätapahtumat loppuvatkin tällä viikolla Suomen osalta keskiviikkoyöhön.

  Sen jälkeen olemme Venäjän staattisen korkeapaineen ja Atlantin viheliäiden matalapaineiden puristuksessa. Näiden välissä ilmavirtaus käy meillä loppuviikon ajan etelästä ja säätapahtumat ovat vähissä.

  "Sen jälkeen olemme Venäjän staattisen korkeapaineen ja Atlantin viheliäiden matalapaineiden puristuksessa. Näiden välissä ilmavirtaus käy meillä loppuviikon ajan etelästä ja säätapahtumat ovat vähissä."

  Näyttäisi siltä, että erityisesti torstai ja perjantai ovat meillä varsin harmaita päiviä. Aivan rannikkokaistaleen lähettyvillä lämpötila pysyy nollan asteen vaiheilla, muutoin on heikkoa pakkasta sisämaassa.

  Seuraava sadealue on lähestymässä Suomea lauantaina, mutta lunta se tuonee lähinnä maan pohjoisosaan – etelässä sadealueen ylitystä tuskin huomaakaan sään jatkuessa yksitoikkoisen harmaana ja pilvisenä.

  Viikonloppu näyttää tuovan mukanaan myös lauhtumisen. Suomen itsenäisyyspäivää vietetään näillä näkymin sunnuntaina tasapaksun pilviverhon alla tihkusateisessa säässä maan etelä- ja keskiosassa – lämpötila on kohoamassa selvästi plussan puolelle, lounaisrannikolla jopa yli +5 asteen. Pakkasta on tämän hetkisessä ennusteessa lähinnä osassa Lappia.

  Venäjän antisyklonin luotsaama tasapaksun pilvinen ja lauha sää näyttävät jatkuvan myös joulukuun toisella viikolla.

  Lue seuraavaksi: Melkoinen sääsignaali jouluviikolle ja ensi vuoden alkuun asti – “Hämmästyttävä ennuste”

  Jyväskylässä oli ajoittain lumetonta tammikuussa 2020.
  Joulukuu alkaa harmaana ja leutona. Kuva: Maarit Siitonen, Jyväskylä, arkistokuva

  Markus Mäntykannas

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa