Sääuutiset ja blogi> Lumentulo voi jatkua etelässä kolme päivää putkeen, toisaalla 30 asteen…
Uutiset |

Lumentulo voi jatkua etelässä kolme päivää putkeen, toisaalla 30 asteen pakkasia – marraskuun lopussa ehkä iso käänne

Lumipyry Helsingin keskustassa
Etelärannikon tuntumaan voi lauantain ja maanantain välillä paikoin pyryttää yli 15 senttimetriä lunta. Arkistokuva: Markus Mäntykannas, Helsinki

Ankean mustalle marraskuulle heitetään viikonlopun aikana hyvästit, kun Baltian puolelta saapuva sadealue tuo lumivalkean ensimmäistä kertaa myös maan eteläosaan. "Valkoista tykitystä" voikin kestää ruhtinaalliset kolme vuorokautta putkeen eteläisellä rantakaistaleella, ja paikoin lumikertymä nousee yli 15 senttimetriin lauantain ja maanantai-illan välillä.

Lumisateet ovat alkaneet etelärannikolla lauantaina puolenpäivän aikaan ja jatkuvat iltapäivällä, mutta lumentulo näyttäisi heikkenevän iltaa kohden mentäessä. Lumisateen eteneminen näyttäisi kuitenkin tyssäävän Uudenmaan eteläosaan, eikä lumivalkeaa ole vielä lauantain puolella tiedossa kovinkaan pitkällä sisämaan puolella.

Järin suuria lumikertymiä ei lauantain sateesta ole odotettavissa, sillä lunta satelee ennusteiden mukaan etelärannikolle 1–3 senttimetriä päivän aikana. Tämä riittää kuitenkin täyttämään virallisen ensilumen määritelmän esimerkiksi pääkaupunkiseudulla.

"Lienee sanomattakin selvää, ettei kesärenkailla ole enää asiaa liikenteeseen."

Ensilumi katsotaan sataneeksi silloin, kun maassa on ensimmäistä kertaa syksyn tai talven aikana vähintään yhden senttimetrin paksuinen ehjä lumikerros. Mittaustulos luetaan näin talviaikana virallisilta sääasemilta kahdeksalta aamulla, eli tänä vuonna ensilumi katsotaan todennäköisesti sataneeksi eteläisimpään Suomeen sunnuntaina 20. marraskuuta, mikä onkin aika lähellä tilastollista keskiarvoa. Pitkäaikaisten tilastojen mukaan ensilumi on tarkastelukaudella 1991–2020 satanut etelärannikolle marraskuun 16. päivän jälkeen.

Seuraa lumisateen liikettä Forecan sadetutkasta!

Ensilumi sataa silloin, kun maassa on ensimmäisen kerran kesän jälkeen 1 cm lunta aamulla päähavaintoaikaan.
Ensilumi sataa silloin, kun maassa on ensimmäisen kerran kesän jälkeen 1 cm lunta aamulla päähavaintoaikaan. Kuva: Foreca

Rannikkokonvergenssi voi tuoda yli 10 cm lunta, ajokeli jopa erittäin huono

Lauantain lumisateet antavat lähinnä väriä maahan Uudellamaalla, mutta sunnuntain sääasetelmassa on potentiaalia jopa yli 10 senttimetrin lumikertymille etelärannikon tuntumassa. Tällä erää lumisateet näyttäisivät pääsevän myös selvästi syvemmälle sisämaahan, ja sunnuntai-iltaan mennessä lunta voi kevyesti sadella jo Salpausselän pohjoispuolella saakka.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Sunnuntain aikana lumisade voi ajoittain olla etelärannikolla sakeaa, sillä rannikon tuntumaan on syntymässä rannikkokonvergenssiksi kutsuttu meteorologinen ilmiö.

Lue seuraavaksi: Rannikkokonvergenssi on ilmiö, joka voimistaa sateita ja voi tuoda kerralla yli puoli metriä lunta

Suomen etelärannikolla se saa alkunsa itä–kaakkoistuulilla, jolloin käy niin, että rantakaistale alkaa ikään kuin jarruttaa mereltä saapuvaa ilmavirtaa ja vähän sisämaan puolella tuuli kääntyy aavistuksen vastapäivään. Rannikon tuntumaan pakkautuva ylimääräinen tuulienergia joutuu pakotettuna nousemaan ylöspäin maanpinnalta, ja tällä ilmiöllä on lumisateita voimistava vaikutus.

Lisäksi täytyy huomioida, että Suomenlahti on nyt selvästi lämpimämpi kuin sen yläpuolella oleva ilma, mikä voi myös antaa oman lisäpotkunsa lumisateille, kun merestä haihtuu voimakkaasti vesihöyryä ilmaan.

Sunnuntain aikana lunta voi sataa sakeasti etelärannikon tuntumassa. Ajokeli on huono tai erittäin huono eteläisimmässä Suomessa.
Sunnuntain aikana lunta voi sataa sakeasti etelärannikon tuntumassa. Ajokeli on huono tai erittäin huono eteläisimmässä Suomessa.

Tyypillisesti suurimmat lumikertymät tulevat tässä asetelmassa läntiselle Uudellemaalle pääkaupunkiseudun ja Hankoniemen välille, missä lunta voi tupruttaa yli 10 senttimetriä sunnuntain aikana. Pääkaupunkiseudun itäpuolella ja toisaalta sisämaan puolella lumikertymät jäävät pienemmiksi, noin viiteen senttimetriin Salpausselän eteläpuolella ja tätäkin pienemmiksi sen pohjoispuolella.

Sunnuntaina huonoon ajokeliin kannattaa laajalti varautua kaikkialla maan eteläosassa, Uudellamaalla ajokeli voi olla jopa erittäin huono sakean lumentulon ja liikenteessä pöllyävän pakkaslumen vaikutuksesta. Tämä yhdistelmä heikentää näkyvyyttä tien päällä. Ja lienee sanomattakin selvää, ettei kesärenkailla ole enää asiaa liikenteeseen.

Tuore ennuste: Lumisateet voivat jatkua maanantainakin

Eurooppalaisen säämallin ECMWF:n tuore lauantaiaamuna 19. marraskuuta julkaistu ennustemalli näyttää, että lumentulo voisi eteläisessä Suomessa jatkua vielä maanantainakin. Uusi lumisadealue on mahdollisesti nousemassa Baltian puolelta maan etelä- ja länsiosaan, joten paikoin eteläisimmässä Suomessa lumentuloa voi jatkua kolme vuorokautta putkeen.

Maanantain lumisadealueen reittiin ja ajoitukseen liittyy kuitenkin vielä epävarmuuksia, eikä se tällä hetkellä näytä kovin voimakkaalta. Kaiken kaikkiaan lumikertymä voi kuitenkin lauantain ja maanantai-illan välillä paikoin kasvaa Uudenmaan rantakaistaleella yli 15 senttimetriin. Sisämaassa maan etelä- ja länsiosassa se vaihtelee muutaman ja noin viiden senttimetrin välillä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

21.11.2022
Lumisateet voivat maan etelä- ja lounaisosassa jatkua maanantainakin. Erityisesti Uudellamaalla huonoon ajokeliin on syytä varautua myös alkavalla viikolla.

Etelän lumet eivät ehkä jää maahan: Vetinen käänne edessä?

21. marraskuuta alkava viikko näyttäisi alkavan koko maassa talvisena. Etelä- ja Länsi-Suomi voivat saada jonkin verran lisää lunta ja samaan aikaan maan pohjoisosassa pakkanen voi paikoitellen kiristyä jopa 30 asteeseen, mikäli taivas pääsee kunnolla selkenemään.

Vuodenaikaan nähden talvinen säätyyppi näyttäisi jatkuvan vielä viikon puolivälissäkin, mutta loppuviikosta koittaisi mahdollisesti käänne kohti lauhempaa. On mahdollista, että maan etelä- ja keskiosassa lämpötila kohoaisi selvästi plussan puolelle, mikä pistäisi lumet sulamaan ainakin etelästä vesisateiden myötä. Pohjoisen lumet eivät olisi uhattuina.

Ennustettavuus alkaa kuitenkin jo heiketä merkittävästi 21. marraskuuta alkavan viikon loppupuolella, joten on mahdollista, että talvinen säätyyppi jatkuisi pidempäänkin.

Lue seuraavaksi: Kuukausiennusteessa käänne näkyvissä – näin meteorologi kommentoi tilannetta joulun tienoille asti

Katso alta yli 100 paikkakunnan sääennuste!

Markus Mäntykannas
meteorologi

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat