Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Kuukausiennusteessa käänne näkyvissä – näin meteorologi kommentoi…
Kuukausiennuste |

Kuukausiennusteessa käänne näkyvissä – näin meteorologi kommentoi tilannetta joulun tienoille asti

Marraskuinen päivä Juuassa.
Sää jatkuu vaihtelevana. Kuva: Heikki Turunen, Juuka, 16.11.2022

Uuden kuukausiennusteen mukaan viikon keskilämpötila on 21. marraskuuta alkavalla viikolla Suomessa enimmäkseen hieman ajankohdan keskimääräisiä lukemia kylmempi. Tämän jälkeen ennusteen signaali muuttuu: marras–joulukuun vaihteeseen ja joulukuun alkupuoliskolle ennakoidaan laajalti tavanomaista lauhempaa. Alkuun kuitenkin eteläiseen Suomeen on tulossa lunta viikonloppuna 19.–20. marraskuuta.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF on julkaissut tuoreen kuukausiennusteen 17. marraskuuta.

– Kuukausiennusteen perusteella 21. marraskuuta alkava viikko on Suomessa vielä kokonaisuutena ajankohtaan nähden viileä tai keskiarvoinen, mutta sen jälkeen viikot ovat keskilämpötilaltaan meillä laajalti tavanomaista lämpimämpiä joulukuun puolivälin yli. Etelään on tulossa viikonloppuna 19.–20. marraskuuta lunta, mutta kuukausiennusteen perusteella pysyvää lumipeitettä etelään ei vielä tässä vaiheessa näyttäisi tulevan. Talvisempi sää hiipii kuitenkin pohjoisesta vääjäämättä vähitellen etelämmäksi joulukuun lähestyessä, vaikka tahti olisikin hieman ajankohdan keskiarvoja verkkaisempi, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

Kuukausiennuste Suomeen (julkaisuaika 17.11.2022)
ViikkoEnnusteEnnustettavuus
21.–27.11.Viikon keskilämpötila on Suomessa ajankohdan keskimääräisiä lukemia kylmempi tai keskimääräinen. Sateita tulee ajankohdan keskiarvoja vähemmän.Hyvä
28.11.–4.12.Sää on keskimääräistä lämpimämpää, sateita tulee tavanomainen määrä.Kohtalainen
5.–11.12.Sää on ajankohdan keskiarvoja lämpimämpää. Sademääriin ennuste ei enää juurikaan ota kantaa.Heikko
12.–18.12.Ajankohtaan nähden lämmin sää saattaa jatkua, mutta ennusteen kanta on muuttunut varovaisemmaksi. Sateisiin ennuste ei ota kantaa.Heikko

Marraskuun 21. päivä alkava viikko: Monin paikoin keskimääräistä viileämpää säätä

Kuukausiennusteen mukaan 21. marraskuuta alkavan viikon keskilämpötila on Suomessa hieman ajankohdan keskiarvoa viileämpi tai paikoin keskiarvoinen. Eroa keskiarvoon on laajalti 0–1 astetta, Käsivarren Lapissa 1–2 astetta. Sateita tulee ennusteen perusteella ajankohdan keskiarvoa vähemmän.

– Läntisessä ja kaakkoisessa Euroopassa on keskimääräistä marraskuun loppupuolta lämpimämpää, mutta etenkin Suomeen, itäiseen Eurooppaan ja Suomen itäpuolelle Venäjälle ulottuu osin ajankohtaan nähden kylmän sään vyöhyke, Joanna Rinne sanoo.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

Suomessa viikko alkaa viikonlopun eteläisen Suomen lumimyräkän jälkeen koko maassa pakkassäässä ja melko poutaisena, mutta etenkin etelärannikolle voi tulla lumikuuroista paikoin lisää lunta. Perjantaina 18. marraskuuta tehdyn ennusteen mukaan viikon loppupuolella Suomeen leviää etelästä lumi- ja vesisateita. Sää lauhtuisi niin, että plusasteet yleistyisivät viikon loppupuoliskolla. Voikin olla, että etelän lumipeite on vaarassa viimeistään tässä vaiheessa.

Muun Euroopan osalta keskimääräistä sateisempaa on kuukausiennusteen mukaan esimerkiksi Britteinsaarilla, osassa Ranskaa, Espanjaa, Portugalia, Italiaa ja Kreikkaa sekä itäisessä Euroopassa.

Marraskuun 28. päivä alkava viikko: Selvästi ajankohdan keskimääräisiä lukemia lämpimämpää

Kuukausiennusteen mukaan marraskuun 28. päivä alkavalla viikolla tilanne muuttuu keskimääräistä viileämmästä keskimääräistä lämpimämpään suuntaan.

– Ennusteen perusteella viikko on meillä keskilämpötilaltaan selvästi ajankohdan keskiarvoa lämpimämpi, ero keskiarvoon on 2,5–4 astetta. Sateita tulisi Suomessa ajankohdalle keskimääräinen määrä, Joanna Rinne kertoo.

Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat marras–joulukuun vaihteessa maan eteläosassa enimmäkseen 0–4 plusastetta, paikoin lounaisrannikolla, lounaissaaristossa ja Ahvenanmaalla 2–6 plusastetta. Maan keskiosassa keskimääräinen ylin lämpötila on kuunvaihteessa laajalti +2 ja −2 asteen välillä ja pohjoisessa enimmäkseen 0 ja −6 asteen välillä. Kylmintä on pohjoisessa Lapissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Katso videolta kuukausiennuste sateista!

Koko Eurooppaan ennakoidaan ajankohtaan nähden lämmintä 28. marraskuuta alkavalle viikolle. Ero keskiarvoon on suurin Fennoskandiassa. Euroopan itäpuoliskolla sademäärät voivat jäädä ajankohtaan nähden vähäisiksi, lännessä sateita tulee hieman keskiarvoja enemmän.

Joulukuun 5. ja 12. päivä alkavat viikot: Edelleen hieman keskimääräistä lauhempaa

Kuukausiennusteen mukaan joulukuun 5. päivä alkavan viikon keskilämpötila on Suomessa ja yleisesti itäisessä Euroopassa ajankohdan keskiarvoa lämpimämpi.

– Euroopan länsipuoliskolla puolestaan viikko on keskilämpötilaltaan keskiarvoinen, tai sään ennustettavuus on jo huonontunut niin, että ennuste ei ota läntisen Euroopan lämpötiloihin juuri kantaa.

Joulukuun 12. päivä alkavalla viikolla poikkeamien värit ovat vähentyneet kuukausiennusteen lämpötilakartalla merkittävästi.

– Tämä tarkoittaa, että sään ennustettavuus on heikentynyt, mutta ajankohtaan nähden lämmin sää näyttäisi ennusteen mukaan silti jatkuvan ainakin osassa Suomea. Sateisuuteen ennuste ei enää juuri ota kantaa 5. tai 12. joulukuuta alkavien viikkojen osalta, Joanna Rinne sanoo.

Pysyvän lumipeitteen keskimääräinen saapumisaika tilastoissa 1991–2020.
Pysyvän lumipeitteen keskimääräinen saapumisaika tilastoissa 1991–2020.

Joulukuun 19. ja 26. päivä alkavat viikot: Miltä näyttää joulun tienoo?

ECMWF:n ennuste ulottuu jo joulun yli.

– Jouluviikon säähän ennuste ei ota vielä voimakasta kantaa, mutta sää näyttäisi kallistuvan Fennoskandian suunnalla pikemmin ajankohtaan nähden lämpimään kuin kylmään säähän päin. Vuoden viimeisellä viikolla 26. joulukuuta alkaen keskimääräistä lämpimämmän sään signaali on Fennoskandiassa jouluviikkoa voimakkaampi, myös Suomessa, toteaa Joanna Rinne.

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Pitkän ajan sääennusteet kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Lue seuraavaksi: Katso talven pitkä ennuste: Suomessa erityisen voimakas signaali – tältä näyttää joulu–helmikuun jakso!

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Päivitetty 20.11.2022 klo 11.44

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat