Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Niin kuuma, että asfalttikin sulaa: Osassa Eurooppaa jopa +45 – katso, minne päin Suomea helle ja trooppiset yöt osuvat
  Uutiset |

  Niin kuuma, että asfalttikin sulaa: Osassa Eurooppaa jopa +45 – katso, minne päin Suomea helle ja trooppiset yöt osuvat

  Auringonlaskun värit. 
  Auringonlaskun värit. Kuva: Markus Mäntykannas

  Perjantai on Suomessa elokuun ensimmäinen hellepäivä, mutta samaan aikaan Euroopan lounaislaidassa voidaan mitata hurjia, suorastaan epäinhimillisiä lämpötiloja.

  Osassa Eurooppaa eletään nyt vuoden kuumimpia hetkiä. Ranskaan, Portugaliin ja Espanjaan lähipäivät tuovat mukanaan niin kuumaa säätä, että asfalttikin voi sulaa. Lämpötila kohoaa paikoin yli 40 asteen, Espanjassa on varauduttu jopa 45 asteen pätsiin.

  Kuivuus ja kuumuus voivat tuoda metsäpaloja

  Kuivan hellesään varjopuolena ovat maastopalot. Eri puolilla Eurooppaa on jo kesän aikana riehunut paikallisia metsäpaloja, mutta kuuma ja kuiva sää saavat palot leviämään herkästi.

  Palojen syynä voi olla ihmisten huolimattomuus tai jopa tahallisuus. Toisaalta myös salamanisku voi sytyttää paloja.

  45 astetta!

  Iberian niemimaan ja Ranskan ylle leviää lähipäivinä Afrikasta kuumaa ilmamassaa. Korkeapainesäässä aurinko pääsee kuumentamaan ilman jopa yli 40-asteiseksi. Espanjan sisämaassa lähestytään jopa 45 astetta. Espanjan kaikkien aikojen lämpöennätyksen titteliä pitävät Montoro ja Cordoba, missä on mitattu 47,3 astetta 13.7.2017.

  Kuluneen elokuun aikana korkeita lukemia on mitattu varsinkin Espanjan eteläosassa: suomalaisten suosimalla Aurinkorannikolla kuitattiin jopa 43,9 astetta. Tämä tapahtui Málagan ja Fuengirolan lähellä sijaitsevassa Esteponassa.

  Lue myös: Mitä vaaraa on liiasta kuumuudesta?

  Helle saapuu Suomeen perjantaina, trooppiset yöt mahdollisia

  Elokuun ensimmäinen hellepäivä koetaan Suomessa todennäköisesti perjantaina. Lauantain aikana hellettä voi olla laajemmilla alueilla, mutta sunnuntain kuluessa helteinen kaistale vetäytyy etelämmäs.

  Viikonlopun lämmintä säätä värittävät myös hyvin lämpimät ja kosteat yöt. Suurten vesistöjen äärellä voidaan kokea trooppisia öitä, eli lämpötila ei laske yön aikana alle 20 asteen. Todennäköisimmiltä nämä lämpimänkosteat loppukesän yöt näyttävät Suur-Saimaan alueella.

  Lue seuravaaksi: Mikä on trooppinen yö ja missä niitä yleensä esiintyy?

  Lauantaina hellelukemia mitataan varsinkin maan etelä- ja keskiosassa.
  Lauantaina hellelukemia mitataan varsinkin maan etelä- ja keskiosassa. Kuva: Foreca

  Markus Mäntykannas

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Foreca Youtubessa: Milloin terminen syksy alkaa yleensä Suomessa?

  Milloin terminen syksy alkaa yleensä Suomessa?

  Mitä tarkoittaa terminen syksy ja milloin se tavallisesti alkaa eri puolilla Suomea?

  Julkaistu 19.9.