Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Uskomaton ennuste: Kiepsaus lumipyrystä kesään ensi viikolla – “Jos ennuste toteutuu, jopa helleraja saattaisi rikkoutua”
  Uutiset |

  Uskomaton ennuste: Kiepsaus lumipyrystä kesään ensi viikolla – “Jos ennuste toteutuu, jopa helleraja saattaisi rikkoutua”

  Aurinko houkutti rannalle Vaasassa toukokuussa 2018.
  Tämän hetken ennusteen mukaan sää lämpenee selvästi ensi viikolla. Arkistokuva: Matti Hietala, Vaasa, 10.5.2018

  Tällä viikolla Suomeen on tulossa lumipyryä, mutta ensi viikon ennusteissa näkyy jo kesäisiä yli 20 asteen lukemia.

  Torstain ja perjantain aikana itään saattaa sataa jopa 30–35 senttimetriä lunta, mutta ensi viikon mittaan sää on lämpenemässä.

  Tämän hetken sääennusteiden mukaan ensi viikolla Etelä-Euroopan ylle alkaa vahvistua korkeapaine. Korkeapaineen vahvistuessa myös Suomeen näyttäisi puskevan etelästä lämmintä ilmaa.

  – Maan etelä- ja keskiosassa sää sekä lämpenee että muuttuu aurinkoiseksi ja poutaiseksi, Lapissa on osin pilvisempää. Päivälämpötilat nousevat tämän hetken ennusteen mukaan maan etelä- ja keskiosassa ensi viikon tiistaina ja keskiviikkona 20 asteen lähettyville ja paikallisesti sen ylikin. Torstaina lämpötilat voivat kohota jo laajalti yli 20 asteeseen, ennusteen toteutuessa jopa helleraja saattaisi paikallisesti rikkoutua, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

  Helteellä tarkoitetaan 25,1 asteen tai sen ylittäviä lukemia.

  Ennusteen mukaan sää muuttuu ensi viikon perjantaista alkaen sateisemmaksi ja viilenee.

  Meteorologi kuitenkin muistuttaa, että pitkälle ensi viikkoon asti ulottuvaan ennusteeseen liittyy paljon epävarmuutta, joten ennuste saattaa vielä muuttua.

  Saitko hyvän sääkuvan? Lähetä kuva Forecan sääuutisiin!

  Viime vuonna toukokuussa ei yhtään hellepäivää, vuonna 2018 peräti 14

  Ilmatieteen laitoksen pitämien pitkän ajan tilastojen mukaan jossain päin Suomea hellettä mitataan toukokuussa keskimäärin kolmena päivänä. Toukokuun puolivälin tietämillä hellettä on jossain päin maata noin joka kolmas tai joka neljäs vuosi.

  Viime vuonna toukokuussa ei ollut yhtään hellepäivää, kun taas vuonna 2019 toukokuisia hellepäiviä oli kuusi ja vuonna 2018 peräti 14. Toukokuun lämpöennätys on 31,0 astetta. Se on mitattu Lapinjärvellä 30. ja 31. toukokuuta 1995.

  Tuomi kukki järven rannalla Hatanpään arboretumissa.
  Viime vuonna toukokuu oli keskimääräistä viileämpi. Tuolloin toukokuun korkein lämpötila oli Porvoossa 26.5.2020 mitattu 24,5 astetta. Arkistokuva: Pirjo Räisänen, Tampere, 17.5.2020

  Eurooppaan laajalti lämmintä

  Lämpötilat ovat kohoamassa vähitellen laajalti Euroopassa. Lämpöinen aalto kulkee lännestä itään.

  – Tällä viikolla arkipäivinä lähinnä Etelä-Euroopassa ylletään yli 25 asteeseen. Lauantaina Portugalissa ja Espanjassa ja sunnuntaina Länsi-Euroopassa Ranskassa, Benelux-maissa ja Saksassa on jo yli 25 astetta. Ensi viikon maanantaina itäisessä Keski-Euroopassa ja Saksassa ja tiistaina Itä-Euroopassa ylletään yli 25 asteeseen. Lähinnä eteläisimmässä Euroopassa voi olla hyvin paikallisesti 30 asteen lämpötiloja, toteaa Joanna Rinne.

  Lue myös: Kuukausiennuste tuo toivoa kesästä: “Ensi viikolla ehkä jopa yli +20 astetta” – sitä ennen vielä värjöttelyä

  – Ensi viikon torstaina yli 20 asteen lämpötiloja näkyykin laajemmin enää Suomessa ja Ruotsissa sekä paikallisesti Etelä-Euroopassa, muualla on ennusteen mukaan jo viileämpää.

  Lue seuraavaksi: Ennuste paheni: Toukokuun raju “lumipommi” iskee – näille alueille jopa yli 30 senttimetriä lunta

  Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 5.5. klo 17.33

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa