Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Tarkkana liikenteessä: Tiet voivat pian olla peilijäässä – pakkanen kiristyy paikoin 20 asteeseen
  Uutiset |

  Tarkkana liikenteessä: Tiet voivat pian olla peilijäässä – pakkanen kiristyy paikoin 20 asteeseen

  Märät tienpinnat voivat jäätyä lauantai-illan ja sunnuntaiyön aikana.
  Märät tienpinnat voivat jäätyä lauantai-illan ja sunnuntaiyön aikana eteläistä Suomea myöden. Kuva: Pixabay, arkistokuva

  Eteläistä Suomea ravisuttanut syysmyrsky on väistynyt ja sen jälkipuolella pohjoisesta virtaa hyvin kylmää ilmaa. Tienpinnat ovat nyt monin paikoin hyvin kosteita ja sunnuntaiyön aikana ne voivat jäätyä eteläistä Suomea myöden.

  Liikenteessä onkin syytä olla tarkkana tulevan vuorokauden aikana, sillä liukkaus voi yllättää periaatteessa missä päin maata tahansa.

  Tutustu myös tähän: Mitä eroa on mustalla jäällä ja kuuraliukkaudella?

  Virroilla näytti lauantaina talviselta.
  Virroilla näytti lauantaina talviselta. Kuva: Sirpa Jyske, Virrat, 23.10.2021

  Musta jää voi yllättää

  Lauantain aikana vesi-, räntä- ja lumisateita on saatu eri puolilla maan etelä- ja keskiosaa. Keskisessä Suomessa sekä maisema että tienpinnat ovat näyttäneet tänään talvisilta, jolloin huonoon ajokeliin on ehkä helpompi asennoitua, mutta eteläisessä Suomessa vaaranpaikkoja, kuten mustaa jäätä, on hankalampi huomata.

  Kosteat tienpinnat ovat monin paikoin jäätymässä sunnuntaiyön aikana ja niinpä aamulla liukkauteen on syytä varautua eri puolilla Etelä- ja Keski-Suomea. Vaikka tienpinta näyttääkin päällisin puolin normaalilta, voi siinä piillä vaaranpaikka: pienikin määrä kosteutta jäätyy nyt helposti petolliseksi jääkalvoksi, mikä voi aiheuttaa haasteita ja ylimääräisiä sydämentykytyksiä varsinkin kesärenkailla liikenteessä oleville.

  "Vaikka tienpinta näyttääkin päällisin puolin normaalilta, voi siinä piillä vaaranpaikka"

  Sivuteillä musta jää voi sinnitellä tienpinnoilla pitkälle iltapäivään saakka, mutta hiljalleen sää lauhtuu sunnuntain kuluessa ja keliongelmat poistuvat maan etelä- ja keskiosasta viimeistään alkavalla viikolla.

  Lunta on satanut viikonlopun aikana jonkin verran jo Pirkanmaallakin.
  Lunta on satanut viikonlopun aikana jonkin verran jo Pirkanmaallakin. Kuva: Ari Branthin, Ylöjärvi, 23.10.2021

  Pakkanen voi kiristyä 20 asteeseen

  Sunnuntaiyön aikana Suomi kuuluu hyvin kylmän ilmamassan piiriin. Kun sää selkenee ja tuuli heikkenee, pakkanen pääsee eri puolilla maata kiristymään kuluneen syksyn hyytävimpiin lukemiin.

  On mahdollista, että ensimmäistä kertaa tänä syksynä pakkanen kiristyy osassa Lappia 20 asteeseen ja etelässäkin paikoin viiteen asteeseen.

  Tämän syksyn toistaiseksi kylmimmät lukemat, –16,5 astetta, mitattiin Enontekiön lentoasemalla varhain tänään lauantaiaamusta.

  Lue seuraavaksi: Tuore kuukausiennuste: Suomi jakautuu kahtia – “Uudet myrskytkin ovat tässä säätyypissä mahdollisia”

  Markus Mäntykannas

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Viimeksi katsomasi paikat