Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Uusi kuukausiennuste: Sohjon jälkeen kylmenevää – mitä tapahtuu talvilomaviikoilla?
Kuukausiennuste |

Uusi kuukausiennuste: Sohjon jälkeen kylmenevää – mitä tapahtuu talvilomaviikoilla?

Laskettelijoita Ylläksellä pakkassäässä.
Talvilomakausi käy vilkkaana helmikuun lopussa ja maaliskuun alkupuolella. Arkistokuva: Karita Kontula-Sokka, Ylläs

Tämän hetken ennusteen mukaan lämpötilat ovat laskemassa laajalti pakkaselle myös maan etelä- ja keskiosassa tämän viikon lopussa. Kuukausiennusteessa on kuitenkin merkkejä ajankohdan tavanomaisia lukemia lauhemmasta säästä Suomeen helmi–maaliskuussa.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF on julkaissut 14. helmikuuta tuoreen kuukausiennusteensa helmikuun lopulle ja maaliskuun alkupuoliskolle.

– Tämän kuukausiennusteen perusteella sää on varsinkin maan etelä- ja keskiosassa ajankohdan tavanomaisia lukemia lauhempaa, joten kylmän sään jaksot jäänevät helmikuun lopussa sekä maaliskuussa lyhyiksi. Viime viikkoina on ollut kuitenkin myös tilanteita, joissa matalapaine jää hetkeksi Suomen itäpuolelle, jolloin koillisen suunnalta virtaa kylmää ilmaa Suomeen. Tällaiset tilanteet ovat ajoittain mahdollisia myös jatkossa, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

Sateita on tullut helmikuussa niin lumena, räntänä kuin vetenäkin.

– Lumihanget kasvavat tavallisesti vielä maaliskuun puolelle asti suuressa osassa maata, mutta jos tämä lauha ennuste toteutuu, lumet voivat huveta jo vähän aikaisemmin. Lapissa lumensyvyys on suurimmillaan yleensä vasta huhtikuun puolella.

Kuukausiennuste Suomeen (julkaisuaika 14.2.2022)
ViikkoEnnusteEnnustettavuus
14.–20.2.Maan etelä- ja keskiosassa viikon keskilämpötila on 3–6 astetta tavanomaista korkeampi. Pohjoisessa viikon keskilämpötila on lähellä keskimääräistä, Lapissa on paikoin hieman tavanomaista kylmempää. Sademäärä on maan etelä- ja keskiosassa tavanomaista suurempi, Lapissa lähellä tavanomaista.Hyvä
21.–27.2.Maan etelä- ja keskiosassa on 1–3 astetta keskimääräistä lauhempaa, pohjoisessa viikon keskilämpötila on lähellä tavanomaista. Etelässä sademäärä on edelleen vähän keskiarvoja korkeampi, pohjoisessa tavanomainen.Kohtalainen
28.2.–6.3.Viikon sää on lauhaa, sademäärä on tavanomainen tai vähän tavanomaista suurempi.Kohtalainen
7.–13.3.Sää jatkuu lauhana, sademäärä on edelleen ajankohdalle tyypillinen tai vähän keskimääräistä suurempi.Heikko

– Helmikuun puoliväli on jo ylitetty. Samalla vuoden tilastollisesti kylmimmät hetket ovat jääneet taakse. Vuosien välillä on luonnollisesti vaihtelua, joten vielä maalis–huhtikuussakin voi olla kireitä pakkasia. Aurinko kuitenkin lämmittää koko ajan pitemmän aikaa päivässä, joten todennäköisyys erittäin kylmään säähän vähenee viikko viikolta, Anna Latvala sanoo.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Helmikuun 14. päivä alkanut viikko: Osassa maata jopa 3–6 astetta keskimääräistä lämpimämpää

Kuukausiennusteen mukaan 14. helmikuuta alkaneen viikon keskilämpötila on maan etelä- ja keskiosassa peräti 3–6 astetta tavanomaista korkeampi. Lämpötila on viikon alkupäivinä paljolti 0–3 plusasteessa. Tiet ja kadut ovat olleet paikoin sohjoisia ja liukkaita.

– Sää on maan etelä- ja keskiosassa sateista, viikon arkipäivinä sataa joka päivä. Sadetta tulee vetenä, räntänä ja lumena, Anna Latvala ennustaa.

Pohjoisessa viikon keskilämpötila on kuukausiennusteen mukaan lähellä tavanomaista, Lapissa viikko on paikoin hieman tavanomaista kylmempi.

– Tähän vaikuttaa kuitenkin se, että viikko on alkanut hyvin kylmänä Lapissa. Siellä on ollut paikoin 30 astetta pakkasta, mutta sää pilvistyy ja muuttuu lumisateiseksi Pohjois-Lapissa asti. Pakkanen siis heikkenee siellä jo viikon puolivälissä.

Viikon lopulla sää sen sijaan kylmenee vähän etelässä.

– Lämpötila laskee pakkaselle, joten lämpötilaerot etelän ja pohjoisen välillä tasoittuvat verrattuna alkuviikkoon. Sade muuttuu lumeksi etelää myöten, mutta samalla sateet voivat muuttua paikallisemmiksi. Ennuste tarkentuu myöhemmin. Viikon aikana lunta voi sadella paikoin 2–10 senttimetriä vuorokaudessa, mutta sateisin alue vaihtelee päivästä toiseen ja Lapista etelään, Anna Latvala toteaa.

Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

Euroopan keski- ja pohjoisosassa 14. helmikuuta alkanut viikko kuluu matalapainevyöryssä. Alueella onkin laajalti keskimääräistä sateisempaa. Etenkin Britteinsaarten lähistöllä on myrskyisää.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Lue myös: Eurooppa myrskyjen kourissa tällä viikolla, puuskat jopa 30–40 m/s – Madagaskaria puolestaan uhkaa jo kolmas trooppinen myrsky muutaman viikon sisällä

Euroopan keskiosassa viikon keskilämpötila on 4–7 astetta keskimääräistä korkeampi, Skotlannista Pohjois-Norjaan puolestaan on 0–4 astetta keskimääräistä kylmempää.

Helmikuun 21. päivä alkava viikko: Tältä näyttää koululaisten talvilomien alku

Koululaisten talvilomia vietetään 21. päivä helmikuuta alkavalla viikolla muun muassa Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Turussa ja Porissa.

Viikko alkaa mahdollisesti viileänä etelässä asti, mutta kuukausiennusteen perusteella viikon keskilämpötila on maan etelä- ja keskiosassa 1–3 astetta keskimääräistä lauhempi, pohjoisessa ollaan enimmäkseen lähellä ajankohdan tavanomaisia lukemia.

Etelässä on ennusteen mukaan vähän keskimääräistä sateisempaa, pohjoisessa sademäärät ovat ajankohdalle tavanomaisia.

– Näyttää siltä, että matalapainesää jatkuu ja päivittäinen vaihtelu on suurta. Ennusteen epävarmuus kuitenkin kasvaa jo hieman, Anna Latvala sanoo.

Katso videolta kuukausiennuste sateista!

Muun Euroopan osalta ennusteissa on 21. helmikuuta alkavalla viikolla Pohjois-Euroopassa matalapainesäätä, Etelä- ja Länsi-Euroopassa korkeapainetta. Sää on Euroopassa laajalti tavanomaista lämpimämpää.

Helmikuun 28. ja maaliskuun 7. päivä alkavat viikot: Keskimääräistä lämpimämpää säätä

Kuukausiennusteen mukaan matalapaineiden reitti hivuttautuu helmi–maaliskuun vaihteen viikolla ja maaliskuun alussa kohti pohjoista Pohjois-Suomen ja Jäämeren tienoille. Sää on lähes koko Euroopassa maaliskuun alkupuoliskolla ajankohdan keskimääräisiä lukemia lämpimämpää, niin myös Suomessa.

Sademäärät ovat meillä lähellä tavanomaisia tai hieman tavanomaista suurempia.

– Ennusteen epävarmuus kuitenkin kasvaa entisestään. Jos matalapaineet kulkevatkin laajemmin Suomen yli eivätkä pohjoisempaa, sää voi olla sateisempi ja paikoin viileämpi, Anna Latvala toteaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Komeaa ulkoilusäätä Ylöjärvellä helmikuussa 2021.
Arkistokuva: Ari Branthin, Ylöjärvi, 9.2.2021

Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräinen päivän ylin lämpötila on helmi–maaliskuun vaihteessa maan lounaisimmassa osassa 0–2 plusastetta ja maan eteläosassa sekä lännessä −2 ja +2 asteen välillä. Maan keskiosassa ja idässä keskimääräinen päivän ylin lämpötila on 0–4 pakkasastetta ja maan pohjoisosassa laajalti 2–6 pakkasastetta, Pohjois-Lapissa on hieman kylmempääkin.

Koululaisten toisella talvilomaviikolla 28. helmikuuta alkaen lomaillaan muun muassa Hämeenlinnassa, Lahdessa, Kotkassa, Lappeenrannassa, Tampereella, Jyväskylässä, Mikkelissä, Vaasassa, Seinäjoella ja Kokkolassa.

Maaliskuun 7. päivä alkavalla viikolla koululaisten lomia vietetään muun muassa Joensuussa, Kuopiossa, Oulussa, Rovaniemellä ja Kajaanissa.

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Pitkän ajan sääennusteet ovat vielä kehitysasteella. Ne kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

Lue seuraavaksi: Pitkä sääennuste maalis–toukokuulle julki: Tältä näyttää kevään tilanne!

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

Karita Kontula-Sokka

Päivitetty 15.2.2022 klo 16.04

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat