Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Etelässä ja idässä mitattu kuluneen talven kylmimmät lukemat – autoilijoilla on edessään piinaavat hetket
  Uutiset |

  Etelässä ja idässä mitattu kuluneen talven kylmimmät lukemat – autoilijoilla on edessään piinaavat hetket

  Auringonlasku pakkassäässä.
  Pakkanen on paukkunut laajalti maan etelä- ja itäosassa tiistaiyönä ja -aamuna 15–30 asteessa. Kuva: Markus Mäntykannas, Helsinki, 26.12.2021

  Tiistai pamautti maan etelä- ja itäosassa lämpömittareihin sellaiset pakkaslukemat, ettei niitä vielä kuluneen talven aikana olla nähty. Paikoitellen on siis mitattu talvikauden 2021–2022 toistaiseksi kylmimmät lämpötilat esimerkiksi pääkaupunkiseudulla. Pian sää kuitenkin lauhtuu rajusti, jopa 20 asteella vuorokaudessa. Autoilijoiden pitää nyt varautua salakavalaan kuuraliukkauteen.

  Tiistaiyön ja -aamun aikana esimerkiksi pääkaupunkiseudulla ja lukuisilla mittausasemilla maan itäosassa on mitattu kuluneen talvikauden kylmimmät lämpötilat. Helsinki–Vantaan lentoasemalla lämpötila on laskenut aamuyön aikana alimmillaan –23,1 ja Helsinki–Kaisaniemessä –17,6 asteeseen.

  Kylmintä on ollut maan itäosassa: pakkanen on kurittanut ankarimmin Pohjois-Karjalaa, missä lämpötila on laskenut yli viidellä havaintoasemalla alle –30 asteen. Hyytävintä on puolikymmeneen mennessä tiistaiaamuna ollut Tohmajärvi Kemien mittauspisteellä, –31,7 astetta.

  Kylmimmät lämpötilat 11.1.2022 klo 9.35 mennessä
  Lämpötila (°C)Mittausasema
  –31,7Tohmajärvi Kemie
  –31,5Ilomantsi Mekrijärvi
  –31,4Liperi Tuiskavanluoto
  –30,8Lieksa Lampela
  –30,8Juuka Niemelä

  Sen sijaan länsirannikolla ja Lapissa sää on lauhtunut jo voimakkaasti lounaistuulen viriämisen myötä. Lapissa on tiistaiaamuna laajalti jopa yli 10 astetta lämpimämpää kuin maan etelä- ja itäosassa.

  Eteläisessä Suomessa on ollut hyytävän kylmä alkuviikko.
  Eteläisessä Suomessa on ollut hyytävän kylmä alkuviikko. Kuva: Markus Mäntykannas, Helsinki, Uutelan luonnonsuojelualue, 10.1.2022

  Kuuraliukkaus ja jäätävät sateet piinaavat autoilijoita

  Sään voimakas lauhtuminen ja ilmankosteuden nouseminen voivat synnyttää kylmille tienpinnoille petollisen kuurakerroksen. Kuuraa syntyy, kun ilmassa oleva vesihöyry härmistyy esimerkiksi tien pinnoille suoraan jääkerrokseksi.

  Tiistaina olosuhteet kuuranmuodostukselle ovat otolliset: erityisesti maan länsi- ja pohjoisosassa autoilijoiden kannattaa kurvailla varoen, sillä tienpinnat voivat olla yllättävän liukkaita.

  Kuuranmuodostuksen lisäksi ajokeliä hankaloittavat maan pohjoisosasta alkavat lumisateet ja jäätävät tihkusateet. Tiistai-illan ja keskiviikkoyön aikana lumisateet ja jäätävät sateet yleistyvät myös muualla maassa lännestä alkaen. Sää voi lauhtua vuorokauden kuluessa jopa 20 asteella.

  Lue seuraavaksi: Sää lauhtuu paikoin 30 astetta, myrsky mahdollinen viikon puolivälissä – näillä alueilla tällä viikolla jopa 5–7 plusastetta

  Päivitetty alimpia lämpötiloja klo 9.35.

  Markus Mäntykannas

  Päivitetty 11.1.2022 klo 09.36

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Viimeksi katsomasi paikat