Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Ensivilkaisu juhannuksen sääennusteeseen: Millainen on juhannus 2020?
Uutiset |

Ensivilkaisu juhannuksen sääennusteeseen: Millainen on juhannus 2020?

Peilityyni kesäpäivä Saimaalla
Moni toivoo aurinkoista juhannussäätä. Kuva: Joanna Rinne

Juhannuksen sää kiinnostaa ja koskettaa. Onko odotettavissa hellejuhannus, vai sataako vaakaräntää? Juhannus on keskikesän juhla, mutta sää saattaa silloin olla vielä odottamattoman koleaa.

Uusimman, perjantaina 22.5. ilmestyneen kuukausiennusteen mukaan juhannusviikkoa vietetään keskiarvoisessa säässä. Lämpötila, sateisuus ja ilmanpaine pysyttelevät keskiarvon tasolla, eli eivät merkittävästi nouse keskiarvojen ylä- tai alapuolelle.

Minkälainen on keskimääräinen juhannussää?

Keskiarvojen mukaan juhannuksen päivälämpötila on maan etelä- ja keskiosassa 19–21 astetta ja maan pohjoisosassa 15–20 astetta. Viileämmiksi jäävät ainoastaan pohjoisin Suomi-neidon päälaen Lappi ja Kilpisjärven seutu, joissa keskimääräinen juhannuksen päivälämpötila on alle 15 astetta.

Juhannusaattoyön alin lämpötila on keskiarvojen mukaan Kilpisjärven seutua lukuun ottamatta koko maassa 5–11 astetta, aivan etelärannikolla ja Saimaan seudulla voi yön kylmpimpänäkin hetkenä olla hitusen lämpimämpääkin.

Juhannuksena mahdolliset sateet tulevat keskimääräisenä juhannuksena kesäisinä iltapäiväkuuroina. Tilastojen mukaan joka toinen juhannus tai vähintään yksi juhannus kolmesta on poutainen ja aurinkoinen.

Kuukausiennuste ei kerro yksittäisien päivien sääennustetta

Vaikka kuukausiennuste ennustaa juhannusviikolle keskiarvojen tasolla pysyttelevää säätä, sen perusteella ei vielä voi ennustaa juhannukseksi keskimääräistä juhannussäätä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Kuukausiennusteen yhtä viikkoa koskeva ennuste näyttää lämpötilan tai sademäärän ennustetun poikkeamisen ajankohdan keskiarvosta. Se kertoo, onko viikon kokonaisuudessaan ennustettu olevan keskiarvoa kylmempi tai lämpimämpi, sateisempi tai kuivempi.

Kuukausiennustetta tulkitessa on erityisen tärkeä muistaa, että ennuste ei ota kantaa yksittäisten päivien säähän viikon sisällä, vaan koko viikon lämpötilojen, sademäärän tai ilmanpaineen keskiarvoon. Keskiarvon tasolla pysyvä ennuste voi syntyä monella eri tavalla.

Esimerkiksi juhannusviikon tapauksessa keskiarvojen tasolla pysyvä lämpötilan kuukausiennuste voi toki tarkoittaa sitä, että lämpötila pysyy koko viikon ajan keskiarvojen tasolla, mutta se voi tarkoittaa myös esimerkiksi sitä, että viikon alku on kylmä ja itse juhannus helteinen. Tai sitä, että viikon alku on vuodenaikaan nähden kuuma ja itse juhannuksena on koleaa kuin maaliskuussa. Se voi myös tarkoittaa sitä, että päivät ovat keskiarvoa kylmempiä ja yöt keskiarvoa lämpimämpiä, tai päinvastoin. 

Vain koko viikon keskiarvoihin kantaa ottava sääennuste ei siis kerro yksittäisien päivien säästä. Sen tulos voi syntyä niin monella tavalla, että kuukausiennusteen perusteella ei voi kertoa kovin tarkkaan, minkälaisessa säässä juhannusta tullaan viettämään.

Meteorologin arvio: minkälainen on juhannussää 2020?

Kuukausiennusteen kartat eivät juuri värejä näytä. Euroopan alueen ilmanpaine-ennusteessa pohjoisen Keski-Euroopan yllä on heikko korkeapaineen alue, Jäämerellä puolestaan matalapaineen alue. Tämä yhdistelmä viittaa suursäätilaan, jossa korkeapaineen alue työntää liikkuvat matalapaineet sateineen Suomen pohjoispuolelta ohi, ja meillä sää voisi olla poutaista ja aurinkoista, ehkä myös melko lämmintä. 

Kuukausiennusteet on suunniteltu tekemään sääennusteita tropiikkiin, Euroopan alueella ennusteen neljäs viikko on ennusteiden osuvuuden suhteen vain jonkin verran ajankohdan keskiarvoon eli tilastoihin perustuvaa sääennustetta parempi. Siksi nyt ilmestyneen kuukausiennusteen tietoja kannattaa pitää lähinnä suuntaa antavina.

Tarkemmin juhannuksen säästä kertovia paikallissääennusteita saadaan vielä odotella muutaman viikon ajan.

Joanna Rinne

Päivitetty 22.5.2020 klo 22.51

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat