Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Onko syksy jo alkanut? Pienessä osassa Suomea se on mahdollista!
Blogi |

Onko syksy jo alkanut? Pienessä osassa Suomea se on mahdollista!

Kylmän yön jäljiltä syntyi syysaamuna kuurakerros, ankara halla vieraili.
Syksyn tullen kuuran riski kasvaa. Kuva: Foreca

Vuodenajoilla on monta määritelmää. Tähtitieteellinen, kalenterin mukainen, terminen... Osa sanoo, että eletään vielä täyttä kesää, mutta tilastojen mukaan syksy voisi olla osassa Suomea jo alkanut. 

Kuten meille Suomessa on tuttua, vuodenajat eivät vaihdu veitsellä leikaten. Ei voi sanoa "eilen oli vielä kesä, mutta tänään on syksy", ainakaan niin, että kaikki olisivat siitä samaa mieltä.

Jotta vuodenaikoja eri vuosina voidaan verrata toisiinsa tieteellisesti tilastollisin menetelmin, tarvitaan jonkinlaiset vuodenajan määritelmät.

Kaksi mahdollista tapaa ovat tähtitieteellinen määritelmä, jossa kevät alkaa kevätpäiväntasauksesta, kesä kesäpäivänseisauksesta, syksy syyspäiväntasauksesta ja talvi talvipäivänseisauksesta, sekä kalenterin mukaan tapahtuva määritelmä, jossa kukin vuodenaika kestää kolme kuukautta: talvi joulukuusta helmikuuhun, kevät maaliskuusta toukokuuhun, kesä kesäkuusta elokuuhun ja syksy syyskuusta marraskuuhun.

Nämä kalenterissa paikalleen naulatut määritelmät eivät lainkaan ota huomioon sitä, että vuodet ovat toisiinsa nähden säänsä puolesta hyvin erilaisia: yhtenä vuonna kevät saattaa alkaa hyvinkin aikaisin, kun taas toisena lumet pysyvät maassa pitkään ja pakkasjaksoista ei tunnuta pääsevän millään. Nämä vaihtelut johtuvat suursäätilan vuosittaisista kuvioista pallonpuoliskomme yllä.

Tämän huomioonottamiseksi meteorologiassa on lanseerattu termisten vuodenaikojen käsite. Säätä tilastoidaan termisten vuodenaikojen mukaan ainakin Suomessa ja Ruotsissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Terminen vuodenaika – mikä se on?

Ilmatieteen laitos määrittelee termiset vuodenajat näin:

  • Terminen kevät alkaa, kun vuorokauden keskilämpötila nousee pysyvämmin 0 asteen yläpuolelle.
  • Terminen kesä alkaa, kun vuorokauden keskilämpötila nousee pysyvämmin +10 asteen yläpuolelle.
  • Terminen syksy alkaa, kun vuorokauden keskilämpötila laskee pysyvämmin +10 asteen alapuolelle.
  • Terminen talvi alkaa, kun vuorokauden keskilämpötila laskee pysyvämmin 0 asteen alapuolelle.

Nykyään vuodenajan vaihtumista ei seurata lämpötilanumeroista, vaan termisten vuodenaikojen vaihtuminen perustuu lämpösummakäyrään.

Keskilämpötilat hilaavat vuodenajan vaihtumisen aikoihin viikkojen, jopa kuukausien ajan edestakaisin vuodenajan määritelmärajan puolelta toiselle ja taas takaisin, siksi Ilmatieteen laitos ilmoittaa nykyään vuodenajan virallisen alkamisajankohdan vasta silloin, kun koko maassa on siirrytty melko varmasti uuden vuodenajan puolelle. Vuoden 2020 termisen syksyn virallinen alkuajankohta ilmoitetaan koko maan osalta Ilmatieteen laitoksen mukaan todennäköisesti marraskuuhun mennessä.

Terminen syksy voi tilastojen mukaan jo alkaa pohjoisessa!

Terminen syksy alkaa määritelmän mukaan, kun vuorokauden keskilämpötila laskee pysyvämmin +10 asteen alapuolelle.

Suomi on pitkä maa pohjois-eteläsuunnassa, ja vuodenajat eivät täällä käytännössä ikinä vaihdu kertarysäyksellä koko maassa, vaan vuodenajan vaihtuminen syksyyn ja talveen hiipii hitaasti pohjoisesta kohti etelää. Vuosina 1981–2010 syksy alkoi keskimäärin seuraavalla aikataululla:

Termisen syksyn alku tilastoissa 1981-2010
Termisen syksyn alku tilastokaudella 1981–2010. Kuva: Foreca

Vaihteluväli maan pohjois- ja eteläosan välillä on reilusti yli kuukauden mittainen. Etelä-Suomessa syksy alkaa keskimäärin vasta 22.9. jälkeen, kun taas Kilpisjärven Lapissa se alkoi kuvan tilastokaudella jo ennen 13.8. Tilastojen mukaan Kilpisjärvellä eletään jo syksyn alkuaikoja. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Säähavaintojen mukaan Kilpisjärven kyläkeskuksessa syksyn määritelmä ei vielä täyty, mutta Saana-tunturin laella se on jo mahdollista. On kuitenkin liian aikaista sanoa, onko syksy jo saavuttanut Saana-tunturin laen.

Saana-tunturin laella saatetaan ehkä jo pian maistaa ripaus talveakin, sillä ennusteiden mukaan Saanalla saatetaan saada viikonlopun aikana kesän jälkeen ensimmäiset lumisateet!

Joanna Rinne

Päivitetty 14.8.2020 klo 12.47

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat