Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Talven ensimmäinen lumipyry piiskaa pian etelää, ajokeli muuttuu hyvin hankalaksi – jää etätöihin, jos mahdollista
  Uutiset |

  Talven ensimmäinen lumipyry piiskaa pian etelää, ajokeli muuttuu hyvin hankalaksi – jää etätöihin, jos mahdollista

  Lumipyry ja pöllyävä lumi huononsivat ajokeliä Pohjanmaalla helmikuussa 2021.
  Eteläiseen ja keskiseen Suomeen ennustetaan lumipyryä sunnuntaista alkaen. Ajokeli on muuttumassa huonoksi. Kuva: Matti Hietala, arkistokuva

  Talven ihmemaa rantautuu myös maan eteläosaan Baltiasta saapuvan lumisateen myötä sunnuntaina. Seuraava lumisadealue saapuu jo maanantaina ja se voi sinnitellä Suomessa useamman päivän ajan.

  Kun uusimpia ennustekarttoja katsoo, on selvää, että talvi on saapumassa myös etelään viikonlopun aikana. Ensin saapuvat pakkaset, sitten lumipyryt.

  Ajokeli tulee olemaan haastava sunnuntaista alkaen, joten nyt kannattaa harkita etätöihin jäämistä, jos se vain on mahdollista. Lumisateet yltävät myös maan keskivaiheille saakka, mutta eivät välttämättä niin sakeina.

  Lue myös tämä: "Pietarin lumitykillä" alkoi nyt lähtölaskenta: Sakeat lumisateet pian mahdollisia etelärannikolla – näin paljon lunta voi tupruttaa

  Jäätyminen alkaa joen tai järven reunoilta.
  Talvi saapuu viikonloppuna kertaheitolla maan eteläosaankin. Pohjoisempana vesistöt ovat jo muodostamassa jääpeitettä. Kuva: Pekka Hatunen, Vaala, Oulujoki, 25.11.2021

  Ensimmäinen lumisade saapuu sunnuntaina

  Viikonloppu on alkamassa pääosin poutaisessa pakkassäässä, mutta paikalliset lumisateet ovat mahdollisia perjantain ja lauantain aikana. Ajokeli on perjantaina suuressa osassa maata huono: etelässä jäisten ja liukkaiden tienpintojen vuoksi, pohjoisempana lumiset olosuhteet puolestaan haittaavat ajokeliä.

  Lauantai sujuu vielä rauhallisissa merkeissä, mutta sunnuntaina tapahtuu.

  "Ajokeli voi muuttua sunnuntain aikana jopa erittäin huonoksi, sillä voimakas tuuli tulee pöllyttämään pakkaslunta autoilijoiden riesaksi"

  Tämän hetkisissä ennusteissa Baltiasta on nousemassa aamupäivän aikana lumisadealue etelärannikolle – iltapäivällä se saavuttaisi myös keskisen Suomen. Samaan aikaan Suomenlahdella ja etelärannikolla itätuuli voimistuu kovaksi, puuskissa jopa myrskylukemiin. Tämä asetelma voi muodostaa etelärannikon tuntumaan ennustettua sakeampia lumisateita.

  Suomenlahdella pintaveden lämpötila on tällä hetkellä kauttaaltaan 5–8-asteista, mutta ilmamassa on selvästi kylmempää. Suuret lämpötilaerot Suomenlahden yllä ruokkivat jo itsessään lumisateiden voimistumista.

  Myrsky Helsingin edustalla
  Lämmin meri voi voimistaa lumisateita Suomenlahdella. Kuva: Joanna Rinne, Helsinki, arkistokuva

  Lopulliseen lumikertymään vaikuttaa kuitenkin olennaisesti se, tuuleeko Suomenlahdella idästä vai kääntyykö tuuli sunnuntain ja alkavan viikon aikana vähän vastapäivään. Jos tuulen suunta onkin koillinen, lumikertymät jäävät pienemmiksi.

  Haastavat olosuhteet on syytä huomioida myös tien päällä.

  Ajokeli voi muuttua sunnuntain aikana jopa erittäin huonoksi, sillä voimakas tuuli tulee pöllyttämään pakkaslunta autoilijoiden riesaksi – näkyvyys voi ajoittain kadota tyystin. Melkein sanoisin, että eteläsuomalaisten kannattaa pysyä poissa liikenteestä ja suosia etätöitä sunnuntaina ja alkavalla viikolla, jos mahdollista.

  Seuraavat pyryt alkuviikolla

  Sunnuntai-illan ja maanantain vastaisena yönä sää rauhoittuu, mutta myöhemmin maanantaina Baltiasta on nousemassa edellistäkin sakeampi pyry. Tästä lunta kertyy maan etelä- ja keskiosaan yleisesti noin 10 senttimetriä.

  Lumipyryn ajoitukseen liittyy vielä epävarmuutta eri säämallien välillä, mutta viimeistään iltapäivään mennessä sen on ennustettu rantautuvan eteläiseen Suomeen ja iltaan mennessä myös maan keskivaiheille.

  Pyryn pohjoispuolella on erittäin kylmää ilmamassaa ja pakkanen voi paukkua Lapin selkeillä alueilla jopa 30 asteessa.

  Talvi tulee nyt kertarytinällä – olethan valmis?

  Lue seuraavaksi: Talvisää rysähtää päälle koko maassa: Pitkä pakkasjakso etelää myöten – syystalven kylmin lukema jo peräti −32,2 astetta

  Ennustetta ja otsikkoa päivitetty pe 26.11. klo 9.20.

  Markus Mäntykannas

  Päivitetty 26.11.2021 klo 12.56

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Viimeksi katsomasi paikat