Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> "Pietarin lumitykillä" alkoi nyt lähtölaskenta: Sakeat lumisateet pian mahdollisia etelärannikolla – näin paljon lunta voi tupruttaa
  Blogi |

  "Pietarin lumitykillä" alkoi nyt lähtölaskenta: Sakeat lumisateet pian mahdollisia etelärannikolla – näin paljon lunta voi tupruttaa

  Viikonlopusta lähtien eteläiseen Suomeen voi tupruttaa reilusti lunta, jos tämä sääasetelma toteutuu. Baltiasta lähestyvän matalapaineen etupuolella Suomenlahdella olisi idän puoleisia tuulia, jotka voivat aiheuttaa etelärannikolla sakeaa lumisadetta. Vastaavasti Lapissa pakkanen kiristyy todennäköisesti jo yli 30 asteen. 
  Viikonlopusta lähtien eteläiseen Suomeen voi tupruttaa reilusti lunta, jos tämä sääasetelma toteutuu. Keskisestä Euroopasta lähestyvän matalapaineen etupuolella Suomenlahdella olisi idän ja kaakon puoleisia tuulia, jotka voivat aiheuttaa etelärannikolla sakeaa lumisadetta. Vastaavasti Lapissa pakkanen kiristyy todennäköisesti paikoin jopa yli 30 asteen. 

  Holotnaa ja lunta tupaan! Keskinen osa Suomesta on saamassa lähipäivinä laajalti 10–20 cm lunta, mutta viikonlopusta alkaen mielenkiinto kiinnittyy maan eteläosaan: laukeaako "Pietarin lumitykki" ja rantautuuko talven ihmemaa etelärannikollekin? Se on mahdollista.

  Talvisemmasta otteesta onkin saatu esimakua jo viime päivinä. Utsjoen Kevojärvellä mitattiin tiistaiyönä kuluneen talven hyytävimmät lukemat, kun pakkanen kiristyi 29 asteeseen. Etelään ja paikoin myös keskiseen Suomeen on puolestaan satanut virallinen ensilumi.

  Kaamos alkaa pohjoisimmassa Suomessa.
  Pakkanen on paukkunut viime päivinä kireänä maan pohjoisosassa. Kuva: Tarja Kouvo, Karigasniemi, 21.11.2021

  Ensilumi on satanut Uudellemaalle ja Varsinais-Suomeen

  Tiistaiyön ja -aamun aikana virallinen ensilumi on tiettävästi satanut monin paikoin eri puolille Etelä- ja Keski-Suomea. Keskisessä Suomessa ensilumi kuitenkin satoi paikoin jo kuukausi sitten lokakuun 20. päivänä.

  Ensilumen määritelmä täyttyy, jos talviaikana aamukahdeksalta lumensyvyydeksi raportoidaan virallisella havaintoasemalla vähintään yksi senttimetri. Kesäaikana lukemaa tarkastellaan aamuyhdeksän mittauksissa.

  Ensilumen määritelmä on alustavasti tiistaina täyttynyt ainakin seuraavilla havaintoasemilla:

  Alustava ensilumi 23.11.2021
  HavaintoasemaMaksimilumensyvyys klo 12 mennessä
  Helsinki–Vantaan lentoasema1 cm
  Espoo Nuuksio7 cm
  Lohja Porla7 cm
  Turku Artukainen2 cm
  Salo Kiikala lentokenttä8 cm
  Pori Rautatieasema2 cm
  Kotka Rankki3 cm

  Pääkaupunkiseudulla virallinen ensilumi satoi Espoon ja Vantaan puolella, mutta ei esimerkiksi Helsinki Kaisaniemen mittausasemalle.

  Lunta Tuusulassa marraskuisena aamuna.
  Ensilumi satoi tiistaina monin paikoin Uudellemaalle. Kuva: Karita Kontula-Sokka, Tuusula, 23.11.2021

  Lue myös: Pysyvä lumipeite: Milloin se sataa eri puolille Suomea?

  Lumipeite vahvistuu keskisessä Suomessa lähipäivinä

  Talvi kiristää otettaan viikon mittaan pohjoisesta alkaen. Eteläisen Suomen ensilumet saavat kyytiä ja sulavat lähipäivien aikana, mutta sitten talvi rynnii taas takaisin.

  Keskisessä Suomessa lumipeite vahvistuu tuntuvasti keskiviikkoyön aikana. Maamme yli liikkuu vikkelä matalapaine, joka tiputtaa maan keskiosaan lunta laajalti noin 10 senttimetriä. Sen myötä ajokeli muuttuu pöpperöiseksi keskiviikkoaamuun mennessä.

  Eteläisimmässä Suomessa sateet ovat todennäköisesti heikompia ja niiden olomuoto tulee vaihtelemaan: sateet mahdollisesti alkavat lumisina, mutta jälkipuolella tulee vettä. Viimeistään torstain lämpöasteet sulattavat lumet erityisesti Varsinais-Suomesta ja Uudeltamaalta.

  Katso lähipäivien ennuste videolta:

  Mutta keskisessä Suomessa hanget jatkavat paisumistaan vielä keskiviikonkin jälkeen!

  Torstaiyön ja -aamun aikana Jyväskylän pohjoispuolelle voi pyryttää toiset 10 senttimetriä lunta, ellei sitten enemmänkin. Ajokeli näyttää silloin hyvin haastavalta varsinkin Pohjanmaalla, Keski-Suomen pohjoisosissa, Pohjois-Savossa ja -Karjalassa.

  Ja siellä, missä ei sada mitään, on hyytävän kylmää: Lapissa pakkanen paukkuu paikoin 20–30 asteessa lähipäivinä. Tällä viikolla lämpötilaerot ovat erityisesti Lapin tunturialueilla hyvin suuria siten, että laaksoalueilla on kaikista kylmintä, mutta tuntureiden huipuilla lauhempaa.

  Lue myös: Lapin lämpötiloissa on suurta paikallista vaihtelua: Miksi tunturin huipulla on lauhempaa kuin laaksossa?

  Tuore jääkansi Oulujärvellä.
  Pohjoisessa pakkanen paukkuu ajoittain kireänä tällä viikolla. Pakkasten myötä esimerkiksi Oulujärvi sai juuri jääpeitteen. Kuva: Pekka Hatunen, Vaala, 22.11.2021

  Viikonlopun jännitysnäytelmä: Laukeaako "Pietarin lumitykki"?

  Meteorologin työpäivää piristää ja haastaa tulevan viikonlopun sääasetelma: saadaanko etelärannikolle reippaasti lunta sunnuntaista alkaen vai jäävätkö sakeimmat pyryt Baltian ja Venäjän puolelle?

  Tulevan jännitysnäytelmän takana on matalapaine, joka on vasta saamassa alkunsa Välimerellä. Se nousee loppuviikolla kohti keskistä Eurooppaa ja tuo Baltiaan lumipeitteen jo lauantain aikana, mutta eteläisen Suomen tilanne on vielä auki.

  Hälytysmerkit alkavat kuitenkin soida siinä vaiheessa, kun matalapaine sadealueineen nousee ennusteissa etelästä kylmän ilmamassan alueelle ja Suomenlahti on vielä verrattain lämmin. Jos itätuulet pääsevät viikonlopun kuluessa yltymään Suomenlahdella, voi "Pietarin lumitykiksi" nimetty sääilmiö herätä henkiin.

  Pahimmillaan ilmiö on tuonut eteläiselle rannikolle useita kymmeniä senttimetrejä lunta vuorokaudessa, joten tämän vuoksi tilannetta on äärimmäisen jännittävää seurata. 

  "Jos itätuulet pääsevät yltymään Suomenlahdella, voi "Pietarin lumitykiksi" nimetty sääilmiö herätä henkiin viikonlopun kuluessa"

  Tämän hetkisen ennusteen valossa näyttää, että sakea lumentulo olisi etelärannikolla mahdollista erityisesti sunnuntain ja maanantain aikana, kun kylmä itätuuli puhkuu lämpimän meriveden yllä Suomenlahdella.

  Lumimyrsky Eiranrannassa
  Sakea lumentulo on mahdollista eteläisessä Suomessa sunnuntaista alkaen. Kuva: Joanna Rinne, Helsinki, Eiranranta, arkistokuva

  Lopulliseen lumikertymään liittyy kuitenkin vielä epävarmuutta. Jos tuulen suunta kääntyykin ennustettua eteläisemmäksi, lumikertymä voi jäädä vain muutamaan senttiin – tai toisaalta, jos tuuleekin enemmän koillisesta, sankimmat lumisateet tykittävät Viron rannikkoa.

  Etelärannikolla lumentulo on tyypillisesti sakeinta itä- ja kaakkoistuulilla. Tarpeeksi voimakkaat itätuulet edesauttavat Pietarin lumitykin syntymistä, jolloin sakeita lumikuuronauhoja voi ajautua etelärannikolle jatkuvalla syötöllä Suomenlahdelta. Toisaalta kaakkoistuulilla syntyy herkemmin rannikkokonvergenssiksi nimetty ilmiö, joka sekin voi tuoda mojovan läjän lunta.

  Molemmilla ilmiöillä on nyt ihan hyvät edellytykset syntyä viikonlopun aikana, joten tilannetta kannattaa seurata tarkkaan ja varautua vaikeaan ajokeliin eteläisessä Suomessa sunnuntaista alkaen. Tällä hetkellä seuraavan 10 vuorokauden lumikertymä näyttää eurooppalaisen säämallin perusteella Etelä-Suomeen laajalti 10–20 senttimetriä – Kymenlaaksoon paikoin enemmänkin, mutta toisaalta Varsinais-Suomeen vähemmän.

  Maan pohjoisosassa pakkanen on viikonlopun mittaan paikoin kiristymässä jo 30 asteen hujakoille. Rukan maailmancup hiihdetäänkin näillä näkymin kipakassa pakkasessa, vaikka pakkaslukemissa varmasti onkin suurta paikallista vaihtelua.

  Talvinen asetelma suursäätilassa jatkuu näillä näkymin ensi viikollakin.

  Lue seuraavaksi: Uusi kuukausiennuste näyttää kylmää jaksoa: Jopa −30 astetta – miten edetään kohti joulua?

  Peittyvätkö polkupyörät ja autot lumen alle Helsingissä viikonlopun kuluessa? Lumikertymän määrään liittyy vielä epävarmuutta, mutta mahdollista se on.
  Peittyvätkö polkupyörät ja autot lumen alle Helsingissä viikonlopun kuluessa? Matalapaineiden reittiin ja lumikertymään liittyy vielä epävarmuutta, mutta sakea lumentulo on mahdollista pääkaupunkiseudulla. Kuva: Pixabay, Helsinki, arkistokuva

  Markus Mäntykannas

  Päivitetty 23.11.2021 klo 19.39

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Viimeksi katsomasi paikat