Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Tänään heinäkuun ensimmäinen hellepäivä ja loppuviikko tuo muutaman lisää – ensi viikolla viileämpi ilma kurvaa nurkille
  Uutiset |

  Tänään heinäkuun ensimmäinen hellepäivä ja loppuviikko tuo muutaman lisää – ensi viikolla viileämpi ilma kurvaa nurkille

  Maitohorsmapelto
  Loppuviikon aikana hellelukemat ovat mahdollisia monin paikoin. Kuva: Matti Hietala, Kokkola, 16.7.2020

  Torstaista 16.7. tuli kuluvan heinäkuun ensimmäinen ja koko kesän 22. hellepäivä, kun klo 17 tullessa Hattula Lepaan havaintoasemalla lämpömittarin lukema pääsi käväisemään 25,1 asteessa. Viimeksi hellettä on Suomessa mitattu 29.6., kun päivän korkein lukema nousi 26,2 asteeseen Oulussa.

  Lisää hellepäiviä odotettavissa viikonloppuna

  Perjantai on idässä aurinkoinen poutapäivä. Lännessä ja monin paikoin pohjoisessa pilvisyys lisääntyy päivän aikana ja vaihtelee enimmäkseen puolipilvisestä pilviseen. 

  Lounaasta Lappiin ulottuvalla alueella on hieman epävakautta ilmassa, sadekuuroja voi päästä harvakseltaan syntymään. Näiden sadekuurojen liikkeiden seuraamisessa auttaa sadetutka.

  Päivälämpötila on laajalti 21–26 astetta, lämpimintä on etelässä. Käsivarren päässä lämpötila jää pilvien varjossa alle 20 asteeseen.

  Järvimaisemaa Heinolassa.
  Järvien pintavesi on päässyt viikon puolivälissä lämpenemään monin paikoin lähelle ajankohdalle normaalía lämpötilaa. Kallaveden, Jääsjärven, Päijänteen, Ala-Rievelin, Kuivajärven ja Tuusulanjärven havaintopaikoilla vesi on lämmennyt jälleen 20 asteiseksi käy ilmi SYKE:n havainnoista. Kuva: Maarit Siitonen, Heinola, 10.7.2020

  Lauantaina satunnaiset sadekuurot ovat mahdollisia etenkin itärajalta Lappiin ulottuvalla alueella sekä myös lännen sisämaassa. Käsivarteen ja Pohjois-Lappiin leviää sadetta luoteesta Länsi-Lappia hipoen. Muuten sää on poutaista. Lännessä lounaistuuli voimistuu.

  Päivällä pilvisyys vaihtelee laajalti. Aurinkoisimmat alueet löytyvät todennäköisimmin etelän ja lounaan suunnalta. Idän sekä Lapin suunnalla liikkuu runsaamman pilvisyyden alueita. Illalla sää muuttuu selkeämmäksi monin paikoin, Lapin pohjois- ja länsiosan suunnalla on pilvisempää.  

  Lämpötila kohoaa päivän aikana 22–27 asteeseen, Lapin pohjoisosan ylle ulottuvissa sateissa on viileämpää ja lämpötila alle 20 astetta. Helle on mahdollista jo monin paikoin etelässä ja maan keskivaiheilla, pohjoisessakin paikoin.

  Lue myös: Vuoden lämpimin viikko lähestyy – "helteillä vielä kaksi kuukautta pelivaraa"

  Lampaita kesämaisemassa.
  Vaikka yllä on loppuviikolla helteet mahdollistavaa ilmamassa, runsaampi pilvisyys pitää paikoin lämpötilojen nousua aisoissa. Sää on silti laajalti lämmin ja lämpötila yleisesti yli 20 asteessa. Kuva: Matti Hietala, Lohtaja, Kokkola, 14.7.2020

  Sunnuntaina pilvisyys jälleen lisääntyy monin paikoin. Aurinkoisempia alueita voi jäädä vuorostaan idän suunnalle. Lännessä ja pohjoisessa on päivällä laajalti pilvistä tai melko pilvistä, rannikolla voi olla jonkin verran aurinkoisempaa etenkin lounaan suunnalla.

  Sadekuurojen alue ukkosineen hipoo Suomea kaakon puolelta, Lapin länsi- ja pohjoisosassa on yhä liikkeellä paikallisia sateita. Muuten on enimmäkseen poutaista. Lapissa lounaistuuli voimistuu.

  Päivälämpötila nousee jälleen laajalti 22–27 asteeseen, viileintä runsaan pilvisyyden alueilla, Lapin sateissa lämpötila on 20 asteen tuntumassa, Käsivarren päässä alempi.

  Ensi viikon alussa sää jatkunee vielä ainakin hetken lämpimänä, mahdollisesti helteisenäkin. Viileämpää ilmaa virtaa jo kuitenkin nurkille lähestyvän matalapaineen mukana ja sää sateistuu.

  Jenna Salminen

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Foreca Youtubessa: Tervetuloa Suomen helteisimpään kaupunkiin!

  Tervetuloa Suomen helteisimpään kaupunkiin!

  Suomen helteisimmät paikkakunnat löytyvät eteläisen Suomen sisämaasta.

  Julkaistu 14.8.