Millaisena talvi jatkuu? ”Tämän hetken ennusteen mukaan tulossa voi olla isokin käänne” – katso uusi kuukausiennuste!

Tuoreen kuukausiennusteen mukaan viikkojen keskilämpötilat ovat Suomessa ajankohdan tavanomaisia lukemia lauhempia neljän viikon ajan pitkälle helmikuun loppupuoliskolle asti. Säässä on kuitenkin vaihtelua viikkojen sisällä. Päivittäisennusteiden perusteella tämä viikko on arkipäivien osalta laajalti lauha, mutta viikonloppuna sää alkaa kylmetä. Ensi viikon alussa pakkaset voisivat olla paikoin jopa kireitä. Etelässä sateet ovat ennen ensi viikonloppua enimmäkseen vettä, mutta muuttuvat näillä näkymin lumeksi viikonlopun mittaan ja ensi viikon alussa.
Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF on julkaissut uuden kuukausiennusteen 26. tammikuuta.
– Tuleva neljän viikon jakso on ennusteen perusteella viikkojen keskilämpötilojen osalta tavanomaista lämpimämpi koko Suomessa. Sateisuus vaihtelee viikoittain. Tällä viikolla maan eteläpuoliskolla sataa paikoin vähän tavanomaista enemmän, kun taas ensi viikolla korkeapaine pitää sateet ajankohtaan nähden vähäisinä. Seuraavilla viikoilla sateita tulee tavanomainen määrä tai tavanomaista enemmän, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.
Maanantaina 27. tammikuuta tehdyissä päivittäisennusteissa näkyy kuitenkin tällä hetkellä käänne kylmempään suuntaan viikonlopun aikana ja ensi viikon aluksi.
– Tämän hetken ennusteen mukaan tulossa voi olla isokin käänne. Suuressa osassa maata on ennusteen mukaan ensi viikon alkupuolella pilvistä, mutta jos pilvipeite repeilee sopivasti, etelässä öisin paikallisesti jopa 15–20 pakkasasteen lukemat voisivat olla mahdollisia. Lapissa puolestaan voisi olla yli 30 pakkasastetta. Mikäli kuitenkin pilvipeite pysyy tiiviinä, kylmimmät lukemat voivat jäädä 10–15 astetta lauhemmiksi, Joanna Rinne pohtii.
Tällä viikolla etelän sateet ovat perjantaihin asti enimmäkseen vettä, mutta viikonlopun mittaan ja ensi viikon alussa mahdolliset sateet ovat lunta etelässäkin.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
– Etelässä on kuitenkin tämän hetken ennusteen mukaan mahdollista, että satanut lumi ei pysy maassa pitkää aikaa kerrallaan. Maan keskiosassakin lumisateet vuorottelevat vesisateiden kanssa. Mahdollista talvea on kuitenkin vielä kuukausiennustejaksonkin jälkeen jäljellä, joten käänne talvisempaan säähän voi vielä olla mahdollinen, vaikka kuukausiennustejakson ajan sää olisi niin lauhaa kuin miltä nyt näyttää, Joanna Rinne jatkaa.
Viikko | Ennuste | Sään ennustettavuus |
---|---|---|
27.1.–2.2. (Viikko 5) | Viikon keskilämpötilat ovat Suomessa tavanomaista lauhempia. Päivittäisennusteiden mukaan sää kuitenkin kylmenee viikonlopuksi. Sademäärä on pohjoisessa lähellä tavanomaista, maan eteläpuoliskolla sateita tulee paikoin hieman enemmän kuin tähän aikaan vuodesta yleensä. | Hyvä |
3.–9.2. (Viikko 6) | Kuukausiennusteen mukaan keskimääräistä lauhempi sää jatkuu viikon keskilämpötilojen osalta. Viikko on ajankohtaan nähden vähäsateinen. | Kohtalainen |
10.–16.2. (Viikko 7) | Sää on tavanomaista lauhempaa. Viikko on pikemmin sateinen kuin vähäsateinen. | Heikko |
17.–23.2. (Viikko 8) | Keskimääräistä lauhempi sää voi jatkua. Sademäärät saattavat olla hieman tavanomaista suurempia. | Heikko |
Tammikuun 27. päivä alkanut viikko: Viikon keskilämpötilat jopa 4–6 astetta keskimääräistä korkeampia – lauhojen arkipäivien jälkeen sää pakastuu viikonloppuna
Tämän viikon keskilämpötila on kuukausiennusteen mukaan Suomessa 4–6 astetta tavanomaista lauhempi.
– Vahva polaaripyörre pitää läntisen ilmavirtauksen vahvana Suomessa. Meille kulkee Atlantilta ajankohtaan nähden lauhaa ilmaa ja sadealue toisensa perään. Etelässä lämpötilat pysyvät päivittäisennusteiden mukaan arkipäivien ajan plussalla, vasta viikonloppuna sää pakastuu. Maan keskiosassa lämpötila jojoilee nollan molemmin puolin. Lapissa lämpötilat pysyvät pakkasella, mutta pakkaslukemat jäävät miedommiksi kuin tähän aikaan vuodesta yleensä, Joanna Rinne sanoo.
Korkeimmillaan lämpötilat ovat ennusteen mukaan tiistaina ja keskiviikkona, jolloin etelässä voi olla paikallisesti jopa 5 lämpöastetta.
Sateiden olomuoto vaihtelee tälläkin viikolla.
– Etelän sateet tulevat perjantaihin asti enimmäkseen vetenä, maan keskiosassa olomuoto vaihtelee, mutta painottuu vetiseen sateeseen. Pohjoisessa vettä voi olla sateissa ajoittain mukana, mutta enimmäkseen sade tulee pohjoisessa lumena. Viikon sadekertymä on maan etelä- ja keskiosassa vedeksi muutettuna parinkymmenen millimetrin luokkaa, pohjoisessa lunta voi kertyä koko viikolla enimmillään reilun 20 senttimetrin verran. Pohjoista kohden Lapissa viikon lumikertymä jää kuitenkin 2–10 senttimetriin.
Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa tammi–helmikuun vaihteessa maan eteläosassa laajalti 0–4 pakkasastetta, lounaisrannikolla ja Ahvenanmaalla 0–2 plusastetta. Maan keskiosassa keskimääräinen ylin lämpötila on tammi–helmikuun vaihteessa 0–6 pakkasastetta, pohjoisessa laajalti 4–10 pakkasastetta.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!
Viime viikolla Éowyn-myrsky ravisteli etenkin Irlantia ja Isoa-Britanniaa. Viikonloppuna Éowynin perässä läntiseen Eurooppaan tuli toinen myrsky, nimeltään Herminia.
– Herminia-myrskyn matalapaineen keskus liikkuu maanantaina Britteinsaarten päälle. Ranskan ja Espanjan länsirannikon edustalla voimakkaita tuulia voi olla vielä tiistainakin etenkin alkupäivästä. Tulevien päivien aikana matalapaine täyttyy vähitellen ja liikkuu hitaasti kohti eteläistä Ruotsia. Maanantain ja tiistain välisenä yönä Suomeen leviävä sadealue liittyy Herminia-myrskyn matalapaineeseen. Sen yhteydessä ei kuitenkaan ole odotettavissa rajuja sääilmiöitä, vaan meillä se näkyy tavallisena sadealueena, Joanna Rinne kertoo.
Kuukausiennusteen mukaan tavanomaista runsaampia sateita tulee Euroopassa tällä viikolla etenkin Portugalissa, Espanjassa, osassa Ranskaa ja Britteinsaaria sekä Välimerellä. Myös Norjan eteläosassa ja osassa Islantia sademäärien ennustetaan olevan keskimääräistä suurempia. Osassa Itä- ja Keski-Eurooppaa sademäärät jäävät puolestaan ajankohtaan nähden vähäisiksi.
– Päivittäisennusteiden mukaan matalapaineen keskuksia ja niihin liittyviä sateita liikkuu eniten läntisen ja pohjoisen Euroopan yli, vaikka osa pääsee kulkeutumaan idemmäksikin. Sateisinta on Pohjois-Italiassa sekä Pyreneiden tienoilla, jossa viikon sademäärä voi olla 50–100 millimetrin luokkaa. Sateet jakaantuvat useammalle päivälle.
Itäisessä Euroopassa viikko on kuukausiennusteen mukaan selvästi tavanomaista lämpimämpi.
– Eurooppa jakaantuu tällä viikolla ajankohtaan nähden hyvinkin lämpimään itäosaan ja viikkokeskiarvoltaan tavanomaiseen länsiosaan. Viikon keskilämpötilat ovat Itä-Euroopassa 6–10 astetta tavanomaista korkeampia, Venäjällä poikkeama on enimmillään jopa 12 astetta tavanomaista lämpimämpään suuntaan. Tällä viikolla Euroopassa on lämpimintä maanantaina Espanjan itärannikolla, jossa lämpötila voi nousta 20–24 asteeseen, Joanna Rinne ennustaa.
Helmikuun 3. päivä alkava viikko: Kuukausiennuste näyttää tavanomaista lauhempia viikon keskilämpötiloja – päivittäisennusteissa alkuviikolle pakkasjakso
Myös ensi viikolla viikon keskilämpötilat ovat kuukausiennusteen mukaan Suomessa tavanomaista lauhempia. Päivittäisennusteissa näkyy kuitenkin pakkasia.
– Pohjois-Euroopan ylle saattaisi ainakin osaksi viikkoa vahvistua korkeapaine, jonka takia sää jäisi myös vähäsateiseksi. Päivittäisennusteissa korkeapainetta ja lauhaa aaltoa ei kuitenkaan vielä alkuviikolla näy. Maanantaina tehtyjen 10 vuorokauden päivittäisennusteiden mukaan Suomeen virtaisi 3. helmikuuta alkavan viikon aluksi pakkasilmaa. Vielä ei ole varmuutta, kuinka kylmää olisi tulossa. Pakkasta voi olla öisin 1–15 astetta tai kylmimmässä vaihtoehdossa jopa 20–35 astetta. Tässä kylmimmässä vaihtoehdossa edellytyksenä on, että kylmän ilmamassan lisäksi pilvipeite rakoilee tarpeeksi. Pilvipeitteen tilanne ei kuitenkaan ole vielä ennustettavissa tarkasti, Joanna Rinne toteaa.
Katso videolta kuukausiennuste sateista!
Pakastuva sää tietää sateiden muuttumista lumeksi.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
– Päivittäisennusteen mukaan mahdolliset sateet tulisivat koko maassa lumena 3. helmikuuta alkavan viikon alussa. Sää on kuitenkin ensi viikon alkuun huonosti ennustettavissa. Erot ennusteissa kertovat lähinnä siitä, että vielä ei ole varmuutta siitä, minkälaiseksi koko ensi viikon sää kehittyy, Joanna Rinne sanoo.
Kuukausiennusteen mukaan 3. helmikuuta alkavan viikon keskilämpötilat ovat Pohjois-Euroopassa ja paikoin itäisessä Euroopassa tavanomaista lauhempia. Muulla Euroopassa lämpötilat ovat lähellä ajankohdalle tyypillisiä lukemia, paikoin vähän tavanomaista viileämpiä. Viikko on Euroopassa laajalti keskimääräistä vähäsateisempi.
Helmikuun 10. ja 17. päivä alkavat viikot: Tavanomaista lauhempi sää voi jatkua Suomessa
Kuukausiennuste näyttää Suomeen keskimääräistä lauhempaa säätä myös 10. ja 17. helmikuuta alkaville viikoille.
Koululaisten talvilomakausi käynnistyy 17. helmikuuta alkavalla viikolla, jolloin lomia vietetään esimerkiksi Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Turussa ja Porissa.
– Kuukausiennusteen kolmannella ja neljännellä viikolla sää ennustuu Suomeen jo huonosti. Nyt näyttää kuitenkin siltä, että lauha lounaisvirtaus jatkuu meillä. Sää kallistuu pikemmin sateiseen kuin vähäsateiseen suuntaan. On siis mahdollista, että sää jatkuisi samankaltaisena kuin esimerkiksi tammi–helmikuun vaihteen viikolla – Suomen yli liikkuisi sadealue toisensa perään, sää olisi lauhaa ja lämpötilat etenkin etelässä plussalla ja pohjoisempana todennäköisemmin pakkasen puolella. Sateiden olomuoto olisi vetisintä etelässä ja lumisempaa pohjoista kohti mentäessä, Joanna Rinne toteaa.
Meteorologi muistuttaa, että kuukausiennuste ei ota kantaa viikkojen sisäisiin tapahtumiin.
– Kuukausiennuste ei esimerkiksi kerro, onko sää koko viikon ajan samankaltaista vai mahtuuko viikkoon sekä lauhempaa että talvisempaa säätä.
Myös muualla Euroopassa sää on ennusteen mukaan laajalti tavanomaista lauhempaa 10. ja 17. helmikuuta alkavilla viikoilla.
Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?
Pitkän ajan sääennusteet kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.
Lue seuraavaksi: Tältä näyttää helmi–huhtikuun jakso Suomessa – ”Kevään alkamisajankohtaan ennuste ei suoraan ota kantaa, mutta…”
Päivitetty 27.1.2025 klo 20.10