Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Joulukuun sää oli tavanomaista kylmempää 
Kuukausikooste |

Joulukuun sää oli tavanomaista kylmempää 

Joulukuun lopun valoa.
Sää vaihteli joulukuun mittaan. Kuva: Pekka Hatunen, Vaala, 29.12.2023

Joulukuu 2023 oli koko Suomessa tavanomaista kylmempi. Sademäärä jäi monin paikoin keskimääräistä pienemmäksi, lähinnä idässä satoi paikoin tavanomaisia määriä. Lunta oli tavanomaista joulukuuta enemmän.

Joulukuun keskilämpötila vaihteli lounaissaariston noin −1 asteesta Pohjois-Lapin noin −14 asteeseen. Suomessa pitkän ajan säätilastoja pitävän Ilmatieteen laitoksen mukaan joulukuun keskilämpötila oli pääosin 2‒4 astetta vertailukauden 1991–2020 keskiarvoa kylmempi.

Kuun aikana koettiin niin pakkasia, lumipyryjä kuin suojasäätäkin, paikoin oli myös pääkallokelejä.

– Vaikka kuukausi oli kylmä ja luminen, mahtui tähänkin jaksoon vaihtelevia säitä. Kuukauden alkupuoli meni varsin kylmissä merkeissä, mutta kuukauden puolivälin jälkeen vähän ennen joulua sää lauhtui huomattavasti. Silloin tuli melko runsaitakin vesisateita ja lämpötila kohosi 5 plusasteen kieppeille eteläisessä Suomessa ja paikoin länsirannikollakin. Varsinais-Suomesta sateet ja lauha sää veivät lumet mennessään. Jouluksi sää kuitenkin kylmeni uudelleen ja lunta saatiin ennen joulua koko maahan. Maan etelä- ja keskiosassa tuli joulun alla kunnon lumipyry, toteaa Forecan meteorologi Joonas Koskela.

Lauhat länsituulet ja vesisateet veivät lumet mennessään.
Lauhat länsituulet ja vesisateet veivät lumet paikoin lounaasta joulukuun puolivälin jälkeen. Kuva: Keijo Väänänen, Uusikaupunki, 19.12.2023

Joulun jälkeen sää jatkui talvisena.

– Vuodenvaihteeksi pakkanen kiristyi jälleen reilusti. Uudenvuoden juhlijat saivatkin ottaa tämän vuoden vastaan varsin kirpakassa pakkassäässä.

Joulukuun alin lämpötila oli −33,1 astetta. Se mitattiin Utsjoen Kevon Kevojärven havaintoasemalla 7. joulukuuta. Joulukuun kylmyysennätys Suomessa on 21. joulukuuta 1919 Pielisjärvellä mitattu −47,0 astetta.

Joulukuun ylin lämpötila oli 6,8 astetta. Se mitattiin Kökarin Bogskärissä 19. joulukuuta. Joulukuun lämpöennätys Suomessa on 20. joulukuuta 2015 Kokemäellä ja Porissa mitattu 11,3 astetta.

Lue myös: Suomen sää joulukuussa tilastojen mukaan

Hyvin liukasta Helsingissä.
Lauhtuminen ja vesisateet saivat aikaan liukkautta. Kuva: Markus Mäntykannas, Helsinki, 18.12.2023

Lunta oli joulukuussa jopa harvinaisen paljon

Joulukuun sademäärät olivat suuressa osassa maata tavanomaista pienempiä.

Kuukauden suurin sademäärä mitattiin Virolahden Koivuniemellä, 72,5 millimetriä. Vähiten satoi Inarin Kirakkajärvellä, 13,4 millimetriä.

Suurin vuorokausisademäärä oli 21,5 millimetriä. Se mitattiin Puolangan Paljakan säähavaintoasemalla 19. joulukuuta.

Joulukuisia lumisateita Helsingissä.
Lumisateet huononsivat ajoittain keliä joulukuun aikana. Kuva: Markku Kuisma, Helsinki, 21.12.2023

Lähes koko maassa oli lunta koko joulukuun ajan, monin paikoin lunta oli Ilmatieteen laitoksen mukaan jopa harvinaisen paljon. Lähinnä lounaisrannikolla oli lumetonta muutamana päivänä joulun alla.

Lue myös: Harvinainen, poikkeuksellinen ja ennätyksellinen – mitä tarkoittavat nämä meteorologiasta tutut termit?

Joulukuun suurin lumensyvyys mitattiin 26. joulukuuta Kittilän Kenttärovan havaintoasemalla, missä lunta oli 76 senttimetriä.

– Kylmä sää näkyi lumimäärissä. Suurimman osan kuukaudesta sää oli niin kylmää, että sade tuli lumena, Joonas Koskela sanoo.

Auringonpaistetunteja kertyi joulukuussa 0–20 tuntia, mikä on lähellä tyypillistä joulukuun määrää, mutta maan eteläosassa hieman keskimääräistä vähemmän.

Joulukuun aikana taivaalla nähtiin kauniita helmiäispilviä.

Lue myös (18.12.2023): Komeat helmiäispilvet ihastuttivat taivaalla – katso kuvat!

Helmiäispilviä auringonlaskun aikaan.
Joulukuussa saatiin ihailla helmiäispilviä. Kuva: Markku Pelkonen, Kiuruvesi, 17.12.2023

Manner-Espanjassa mitattiin joulukuussa lähes 30 astetta

Espanjassa mitattiin 12. joulukuuta Manner-Espanjan uusi joulukuun lämpöennätys, kun Málagassa oli 29,9 astetta.

Joulukuun 13. päivä Dubaissa päättynyt YK:n ilmastokokous COP28 kehotti päätöstekstissään maita siirtymään pois fossiilisista polttoaineista energiantuotannossa. Päästöjä tulisi vähentää globaalisti 43 % vuoteen 2030 mennessä. Kokouksessa sovittiin uusiutuvan energiatuotannon kolminkertaistamisesta ja energiatehokkuuden kaksinkertaistamisesta vuoteen 2030 mennessä.

Lue seuraavaksi: Suomen sää tammikuussa tilastojen mukaan

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat