Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Pyrähdys -30 asteen paikkeilta suojan puolelle? Loppuviikko tuomassa muutosta aurinkoisiin päiviin ja kireisiin pakkasöihin – osassa maata vesisateen ja plusasteiden mahdollisuus 
  Uutiset |

  Pyrähdys -30 asteen paikkeilta suojan puolelle? Loppuviikko tuomassa muutosta aurinkoisiin päiviin ja kireisiin pakkasöihin – osassa maata vesisateen ja plusasteiden mahdollisuus 

  Auringonlasku talvi-iltana.
  Torstaiyönä sää on vielä osin selkeää ja pakkanen laajalti kireää. Kuva: Tarja Kouvo, Konnevesi, 5.2.2021

  Loppuviikon säässä on odotettavissa muutosta selkeän sään purevista pakkasista kohti pilvisempää ja sateisempaa säätä. Suomen jäädessä kylmän ja lauhan ilman välille, pohjoisen ja lounaan välille voi muodostua suurtakin lämpötilaeroa.

  Monin paikoin laskiaisen komea ja talvinen ulkoilusää on jatkunut vielä keskiviikkonakin. Selkeillä alueilla talvisää on pitänyt sisällään myös kipakkaa pakkasta etenkin öisin.

  Kylmä ilma hipoo Suomea Venäjältä päin vielä loppuviikollakin, mutta lauhempi ilma lähestyy ja alkaa pistää pakkassäälle jo kampoihin. Viikonlopuksi kaakkoistuuli hieman voimistuu.

  Luitko vielä: Elämme kylmintä talvea moneen vuoteen, mutta mitä tapahtui ilmastonmuutokselle? "Talvet 2020 ja 2021 kuin yö ja päivä"

  Torstaiyönä pakkanen 30 asteen vaiheilla etelässäkin

  Korkeapaine liikkuu keskiviikon aikana maan yllä kohti etelää ja sää on osin selkeää. Torstaiyönä kylmää ilmaa yltää idästä vielä laajalti Suomen ylle ja yöllä pakkasta on laajalti 20–30 astetta, mutta korkeapaineen keskuksen ja sen selkeän sään alueella etelässä ja idässä voi paikoin olla yli 30 astettakin.

  Loppuviikolla kylmin ilma on vetäytymässä maan länsiosan yltä, mutta maan itäpuolelle saapuva matalapaine kiskoo pohjoisesta yhä kylmää ilmaa itärajan tuntumaan. Perjantaiyönä idän ja pohjoisen selkeillä alueilla on pakkasta 20–30 astetta, paikallisesti itärajalla enemmänkin. Muuten yölämpötila on enimmäkseen 10–20, aivan läntisimmässä osassa maata hieman alle 10 astetta pakkasella. 

  Viikonlopun öinä 20–30 asteeseen laskevia pakkaslukemia esiintyy pääosin selkeillä alueilla Pohjois-Karjalan ja Lapin välillä. Kylmimmät yöt ovat odotettavissa lähempänä itärajaa. Muualla maassa öiset pakkaset ovat kevenemään päin ja lounaassa saatetaan sunnuntaiyönä olla jopa lähempänä nollaa astetta.

  Lue myös: Talvilomien kuukausiennuste: “Suomi on tulevat viikot kahden tulen välissä” – näkyykö jo kevättä?

  Jyväskylässä pyrytti lunta 14. huhtikuuta 2020.
  Loppuviikolla pilvisyys runsastuu ja odotettavissa on lumisadetta – osassa maata sään lauhtuessa mahdollisesti vesisadettakin. Lauhtuva sää voi tehdä lumisista ja jäisistä tienpinnoista liukkaita. Kuva: Maarit Siitonen, Jyväskylä, 14.4.2020

  Lauha hönkäys lähestyy loppuviikolla lounaasta

  Viime päivinä lauhempi ilma on vihjaillut lähestyvänsä lounaasta, mutta ajoitus ja vaikutuksen laajuus ovat menneet vaihtelemaan ennuste ennusteelta. Tällä hetkellä vaikuttaisi siltä, että lounainen virtaus olisi puskemassa vasten kylmää, idästä vaikuttavaa ilmaa ja maan länsipuoliskolla sää on pääsemässä lauhtumaan viikonvaihteeksi. 

  Torstaipäivällä pilvisyys vaihtelee, pohjoisessa on osin pilvistä, sää on vielä enimmäkseen poutaista ja pakkasta on yleisesti 15–20, lännessä pääosin 10–15 astetta. 

  Perjantaiksi pilvisyys jo lisääntyy lännestä päin ja pakkanen kevenee. Pohjoiseen ja länteen on odotettavissa myös lumisadetta. Lauantaina sää on jo yleisesti pilvinen ja lunta sataa laajemmin, etenkin pohjoisessa ja maan keskivaiheilla. Itärajalla sää pysyy osin mahdollisesti selkeämpänä ja pakkanenkin kireämpänä. Perjantai- ja lauantaipäivän pakkaslukemat vaihtelevat länsirannikon 5 asteen vaiheilta itärajan selkeiden alueiden yli 20 asteeseen.

  Osaan maata plusasteita ja ehkä jäätävää sadettakin?

  Sunnuntain säästä ilmat vääntävät vielä kättä. Lännen ja lounaan puolelta on saapumassa lumisade, jonka perässä kohti Suomea kurkottaa lauhempaa ilmaa. Samalla kylmää ilmaa pyrkii kuitenkin ylle koillisesta. Kylmän ja selkeän yön osuessa alle koillisimmassa osassa maata saattaa olla sunnuntaipäivällä pakkasta vielä lähemmäs 30 astetta, kun lounaassa sää lauhtuu plussan puolelle.

  Sään lauhtuessa plussalle lounaassa sekä mahdollisesti lännessä ja etelässä lumisateen jälkipuolella sadetta saattaa tulla vetenäkin. Myös jäätävän sateen mahdollisuus on olemassa, mutta jo ilman sitäkin pelkkä sään lauhtuminen voi tehdä lumisista ja jäisistä tieosuuksista liukkaita. Sunnuntain liikenteessä on siis syytä varautua lumisateen ja liukkauden huonontamaan ajokeliin.

  Jenna Salminen

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa