Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Tänään voi olla koko kesän kuumin päivä – Oulun kaltainen rajuilma mahdollinen erityisesti näissä maakunnissa
  Uutiset |

  Tänään voi olla koko kesän kuumin päivä – Oulun kaltainen rajuilma mahdollinen erityisesti näissä maakunnissa

  Tiistaina erittäin voimakkaita ukkosia esiintyy erityisesti maan länsiosassa Pohjanmaan maakunnissa ja myöhemmin Kainuussa.
  Tiistaina erittäin voimakkaita ukkosia esiintyy erityisesti maan länsiosassa Pohjanmaan maakunnissa ja myöhemmin Kainuussa. Samaan aikaan etelässä tavoitellaan kaikkien aikojen kesäkuun lämpöennätystä, 33,8 astetta. Kuva: Pixabay

  Tänään tiistaina kesäkuun kuumuus kulminoituu Suomessa ja on mahdollista, että kaikkien aikojen kesäkuun lämpöennätys, 33,8 astetta, vuodelta 1935, luetaan uusiksi. Pohjanmaalla ja Kainuussa on syytä varautua erittäin rajuihin ukkosiin. Puolenpäivän jälkeen Merenkurkussa kehittyneisiin voimakkaisiin ukkosiin on jo liittynyt myrskypuuskia esimerkiksi Raahen, Kokkolan ja Pietarsaaren alueella.

  Foreca seuraa ukkostilanteen ja mahdollisen lämpöennätyksen syntymistä tiistain ajan. Päivitämme tilannetta tähän uutiseen. Parhaiten varaudut mahdollisiin rajuilmoihin seuraamalla reaaliaikaista sade- ja ukkostutkaa.

  Kesän 2021 kuumin päivä tänään? Parikkalassa jo 33,6 astetta!

  Maanantai oli kuluneen kesän toistaiseksi kuumin päivä, kun kaakkoisrajalla Parikkalassa mitattiin 32,2 astetta.

  Tänään tiistaina ilmamassa on vielä aavistuksen verran lämpimämpää. On mahdollista, että lämpötila kohoaa lähelle kesäkuun kaikkien aikojen lämpöennätystä, joka on 24. kesäkuuta vuonna 1935 Ähtärissä mitattu 33,8 astetta.

  86 vuotta vanhaa ennätystä uhitellaan todennäköisimmin maan etelä- ja kaakkoisosassa. Näyttää myös todennäköiseltä, että maan etelä- ja keskiosassa syntyy lukuisia uusia sääasemakohtaisia kesäkuun lämpötilaennätyksiä.

  Lämpötila on kohonnut ylimmillään 33,6 asteeseen klo 17 mennessä jo Parikkalan Koitsanlahdella.

  Korkeimmat lämpötilat klo 17 mennessä
  Lämpötila (°C)Havaintoasema
  33,6Parikkala Koitsanlahti
  33,4Jämsä Halli
  33,1Mikkeli lentoasema
  33,0Savonlinna lentoasema
  33,0Tampere-Pirkkala lentoasema

  Iltapäivän ylimmät lämpötilat tulevat todennäköisesti asettumaan 32–34 asteeseen, mutta heti Suomen kaakkoispuolella Karjalankannaksella voidaan rikkoa jopa 35 asteen raja. Suomen kaikkien aikojen lämpöennätys 37,2 astetta vuodelta 2010 ei ole siis vaarassa rikkoutua, mutta kesäkuun mittapuulla puhutaan poikkeuksellisen korkeista lämpötiloista, eli keskimäärin vain kerran tai pari vuosisadassa on näin kuumaa tähän aikaan vuodesta.

  Pidän mahdollisena sitäkin skenaariota, että tänään mitatut lämpötilat jäävät koko tämän kesän kärkikastiin, eli enää ei välttämättä näin kuumia päiviä tule. Voin toki olla väärässäkin, mutta todennäköisyys sille, että Suomen kesään mahtuisi useampi episodi, jonka aikana lämpötila kohoaa vähintään 33 asteeseen, on pienehkö.

  Vuosi sitten tilanne oli samanlainen. Kankaanpään Niinisalossa mitattiin kesäkuun 25. päivänä 33,5 astetta ja lukema jäi koko kesän korkeimmaksi.

  Hellettä pitelee .
  Helle houkuttelee nyt uimarannoille, mutta on syytä pitää mielessään, että auringon ultraviolettisäteily on tähän aikaan vuodesta voimakkaimmillaan. Aurinkosuoja on tarpeen. Kuva: Matti Hietala, Vaasa, 21.6.2021

  Pohjois-Pohjanmaalla kehittynyt rajuja ukkosia, ukkosrintama pyyhkäisi jälleen Oulun yli

  Pohjois-Pohjanmaata ja Etelä-Lappia riepotteli kesäpäivänseisauksena maanantaina rajuin ukkosmyräkkä miesmuistiin.

  Oulussa Vihreäsaaren sataman mittauspisteellä havaittiin lähes hirmumyrskyn voimakkuudella puhaltanut tuulen puuska, 31,3 m/s, mutta tuulituhojen laajuudesta päätellen yksittäiset puuskahuiput ovat paikallisesti olleet tätäkin voimakkaampia, mutta ne eivät ole osuneet virallisen säähavaintoaseman kohdalle. Oulua riepotellut myräkkä nimettiin Ahti-rajuilmaksi.

  Ahti-rajuilma kylvi runsaasti tuhoa Oulussa kesäpäivänseisauksena. 
  Ahti-rajuilma kylvi runsaasti tuhoa Oulussa kesäpäivänseisauksena. Kuva: Melina Lahtinen, Raatinsaari, Oulu, 21.6.2021

  Ikävä kyllä helleaaltojen kääntöpuolina tulevat Suomessa usein rajut ukonilmat. Tänään tiistainakin on edellytyksiä maanantain kaltaiselle rajuilmalle erityisesti maan länsiosassa.

  Merenkurkussa on syntynyt puolenpäivän maissa voimakas ukkosrintama, joka moukaroi Pohjois-Pohjanmaata iltapäivän aikana. Ukkosrintama on matkaamassa kohti Oulua.

  Pietarsaari Kallanin mittauspisteellä on rekisteröity 28,0 m/s puuskatuuli ja neljän maissa iltapäivällä tuuli yltyi puuskissa myös Oulun alueella myrskylukemiin.

  Erityisesti seuraavissa maakunnissa on syytä seurata sade- ja ukkostutkaa ja varautua rajuihin ukkospuuskiin (yli 21 m/s), salamointiin, rankkasateeseen ja suuriin rakeisiin:

  • Keski-Pohjanmaa
  • Pohjois-Savon pohjoisosa
  • Pohjois-Pohjanmaa
  • Kainuu
  • Etelä-Lappi

  Myös idempänä ja etelämpänä yksittäisiä ukkoskuuroja voi syntyä, mutta vaaraa aiheuttavat ainekset ovat tänäänkin keskittyneet Pohjanmaan maakuntiin sekä Kainuun alueelle, missä ukkoskuurot voivat liittoutua ja muodostaa satoja kilometrejä pitkän ukkoskuuronauhan. Näihin liittyy usein tuhoisia syöksyvirtauksia.

  Ukkoskuuropilvien kehitys alkoi puolenpäivän aikoihin Vaasan länsipuolella ja siitä ukkoset ovat jatkaneet matkaansa kohti pohjoista.
  Ukkoskuuropilvien kehitys alkoi puolenpäivän aikoihin Vaasan länsipuolella ja siitä ukkoset ovat jatkaneet matkaansa kohti pohjoista. Kuva: Christian Nylund, Vaasa, 22.6.2021 iltapäivä

  Satoja kilometrejä pitkä nauhamainen ukkosrykelmä rajuine syöksyvirtauksineen tunnetaan meteorologiassa nimellä derecho eli syöksyvirtausparvi. Niissä tuulen puuskat ovat äärimmillään yli 40 m/s, mutta näin voimakas rajuilma näyttää tänään epätodennäköiseltä Suomessa.

  Muualla maassa haittaa aiheuttaa ennemminkin ukkoskuuroihin liittyvä rankkasade. On mahdollista, että tällainen kehittyy tiistai-iltapäivän aikana esimerkiksi Ruuhka-Suomeen pääkaupunkiseudulle.

  Lue myös: Miten ukkonen syntyy?

  Markus Mäntykannas

  Päivitetty 22.6. klo 17.03

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa