Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Presidentti Niinistö YK:n ilmastokokouksessa Glasgow’ssa: “Ilmastonmuutoksen…
Uutiset |

Presidentti Niinistö YK:n ilmastokokouksessa Glasgow’ssa: “Ilmastonmuutoksen torjuminen on yksi painavimmista ihmisvelvollisuuksistamme”

Presidentti Sauli Niinistö piti puheenvuoron YK:n ilmastokokouksen valtionpäämieskokouksessa 2. marraskuuta 2021 Glasgow’ssa.
Presidentti Sauli Niinistö piti puheenvuoron YK:n ilmastokokouksen valtionpäämieskokouksessa 2. marraskuuta Glasgow’ssa. Kuva: Tino Savolainen/Tasavallan presidentin kanslia

Maailman katseet kohdistuvat tällä ja ensi viikolla Glasgow’ssa Isossa-Britanniassa pidettävään YK:n ilmastokokoukseen. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö piti Suomen kansallisen puheenvuoron ilmastokokouksen valtionpäämiestason huippukokouksessa tiistaina 2. marraskuuta. Hän nosti puheessaan esille muun muassa arktisen alueen merkityksen, metsäkadon pysäyttämisen ja ilmastonmuutoksen torjumiseen tarvittavan rahoituksen.

Kansallisessa ilmastokokouspuheenvuorossaan tasavallan presidentti Sauli Niinistö totesi, että vuonna 2015 solmittu Pariisin ilmastosopimus oli historiallinen virstanpylväs ja että paljon on jo tehty ilmastonmuutoksen torjumiseksi.

– Mutta olemme saavuttaneet pisteen, jossa sitoumukset eivät yksin enää riitä. Muutos voi tuntua mahdottomalta, mutta vain kunnes alamme toimia. Ilmastonmuutoksen torjuminen on yksi painavimmista ihmisvelvollisuuksistamme, totesi Niinistö puheessaan.

Niinistö korosti muun muassa arktisen alueen merkittävyyttä.

– Suomi on arktisena maana erityisen huolissaan nopeasti lämpenevästä arktisesta alueesta. Myös kaikkien muiden tulisi olla huolissaan: jos menetämme Arktiksen, menetämme koko maailman. Mustan hiilen ja metaanipäästöjen vähentämisellä on olennainen merkitys ilmastonmuutoksen hillitsemiselle arktisilla seuduilla, Niinistö sanoi.

Presidentti Niinistö otti esiin myös ilmastorahoituksen merkityksen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Riittävän ilmastorahoituksen takaaminen on ratkaisevan tärkeää. Suomi tekee oman osansa lähes kaksinkertaistamalla kehitysmaille antamansa ilmastorahoituksen. Toimimalla valtiovarainministerien ilmastokoalition toisena puheenjohtajamaana pyrimme myös edistämään ilmastotoimien sisällyttämistä kansallisiin budjetteihin ja taloussuunnitteluun. Monet kaikkein tehokkaimmista toimista kuuluvat juuri tälle alueelle.

Ison-Britannian pääministeri Boris Johnson (vasemmalla) ja YK:n pääsihteeri António Guterres (oikealla) vastaanottivat presidentti Niinistön YK:n COP26-ilmastokokoukseen Glasgow’ssa 1. marraskuuta 2021.
Ison-Britannian pääministeri Boris Johnson (vasemmalla) ja YK:n pääsihteeri António Guterres (oikealla) vastaanottivat presidentti Niinistön YK:n COP26-ilmastokokoukseen Glasgow’ssa 1. marraskuuta. Kuva: Tasavallan presidentin kanslia, kuvakaappaus COP26 -livestriimistä

Metsät keskiössä ilmastonmuutoksen ja luontokadon torjunnassa

Niinistö nosti esiin myös metsien kestävän käytön sekä metsäkadon pysäyttämisen.

– Mitkään päästövähennystoimet eivät ole riittäviä, jos emme huolehdi myös hiilinieluista. Euroopan metsäisimpänä maana Suomi korostaa erityisesti metsien kestävää käyttöä. Suomessa istutetaan vuosittain 150 miljoonaa puuta. Kansainvälisellä tasolla meidän on lisättävä toimia metsäkadon pysäyttämiseksi.

Presidentti Niinistö oli lisäksi yksi pääpuhujista metsä- ja maankäyttösektoria koskevassa valtionpäämiesten kokouksessa, jossa julkistettiin Glasgow’n ilmastokokouksen metsäjulistus.

Suomi on mukana metsäjulistuksessa, jossa yli sata maata sitoutuu lopettamaan metsien hävittämisen 2030 mennessä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Presidentti Niinistö toi esille, kuinka Suomen esimerkki osoittaa, että voimme hyödyntää metsiämme taloudellisesti samalla kun lisäämme myös niiden positiivisia ilmastovaikutuksia.

– Investoimme metsiimme myös tulevaisuudessa. Meillä on parhaillaan käynnissä 96 miljoonan euron ohjelma, jossa tutkitaan ja pilotoidaan toimia ilmastonmuutoksen torjumiseksi ja siihen sopeutumiseksi maankäyttösektorilla. Teemme myös yhteistyötä useiden muiden maiden kanssa selvittääksemme, kuinka metsien käyttö voisi hyödyttää sekä taloutta että ilmastoa, Niinistö totesi.

Kokouksen keskeisenä tavoitteena kirittää maita tiukempiin päästövähennyksiin

YK:n ilmastokokous tuo valtioita yhteen vauhdittamaan toimia, joilla Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteet pyritään saavuttamaan. Kokouksen keskeisenä tavoitteena on kirittää maita tiukempiin päästövähennyksiin. Kokous on kerännyt Glasgow’hun suuren määrän valtionjohtajia.

Maiden on edellytetty päivittävän päästövähennystavoitteensa ennen Glasgow’n kokousta. Esimerkiksi EU ja USA ovat jo ilmoittaneet tiukemmista tavoitteista. EU on sitoutunut vähentämään päästöjään vähintään 55 prosenttia vuoteen 2030 mennessä vuoden 1990 tasosta ja USA vähintään 50 prosenttia vuoden 2005 tasosta vuoteen 2030 mennessä.

Kokousta pohjustaa hallitustenvälisen ilmastopaneelin IPCC:n elokuinen ilmastoraportti.

Lue myös: IPCC:n ilmastoraportti: 1,5 asteen lämpenemisen taso ylitetään todennäköisesti viimeistään 2030-luvun alkupuolella – “Jatkossakin Suomi on yksi niistä alueista, jotka lämpenevät nopeimmin”

Presidentti Niinistö kävi kokouksen yhteydessä myös kahdenvälisiä keskusteluja muun muassa Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin, Intian pääministerin Narendra Modin, Ison-Britannian pääministerin Boris Johnsonin, Saksan liittokanslerin Angela Merkelin, Ranskan presidentin Emmanuel Macronin sekä useiden muiden valtionpäämiesten kanssa.

Presidentti Sauli Niinistö ja Saksan liittokansleri Angela Merkel keskustelivat YK:n COP26-ilmastokokouksessa Glasgow’ssa 1. marraskuuta 2021.
Saksan liittokansleri Angela Merkel ja presidentti Sauli Niinistö keskustelivat YK:n COP26-ilmastokokouksessa Glasgow’ssa 1. marraskuuta. Kuva: Tino Savolainen/Tasavallan presidentin kanslia

Presidentti Niinistön johtamaan Suomen valtuuskuntaan kuuluu lisäksi muun muassa ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Kokous jatkuu Glasgow’ssa ensi viikon perjantaihin eli 12. marraskuuta saakka. Glasgow’n kokous on korona-ajan ensimmäinen suuri YK-kokous, joka järjestetään fyysisenä kokouksena. Kokouksen ja useiden sivutapahtumien odotetaan keräävän kaupunkiin yhteensä noin 28 000 ihmistä.

Lähteet ja lisätietoja:

Presidentti Niinistö YK:n ilmastokokouksessa Glasgow’ssa: Ilmastonmuutoksen torjuminen on yksi painavimmista ihmisvelvollisuuksistamme

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön puheenvuoro YK:n ilmastokokouksen valtionpäämieskokouksessa Glasgow’ssa

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön puhe YK:n ilmastokokouksen metsä- ja maankäyttösektoria koskevassa valtionjohtajien kokouksessa 2. marraskuuta 2021

Ministeriöiden tiedote: Suomi mukana Glasgow’n metsäjulistuksessa

Ympäristöministeriön tiedote: YK:n ilmastokokous Glasgow’ssa käyntiin viikonloppuna – tavoitteena kirittää maita nopeampiin päästövähennyksiin

Karita Kontula-Sokka

Päivitetty 3.11.2021 klo 10.18

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat