Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Yli 40 asteen eroa lämpötiloissa sunnuntaiyöllä, iltapäivällä alkoivat jäätävät sateet! Viikko päättyi mielenkiintoisessa säässä – monimuotoisena alkaa myös ensimmäinen talvilomaviikko
  Uutiset |

  Yli 40 asteen eroa lämpötiloissa sunnuntaiyöllä, iltapäivällä alkoivat jäätävät sateet! Viikko päättyi mielenkiintoisessa säässä – monimuotoisena alkaa myös ensimmäinen talvilomaviikko

  Jäätävä sade kuorrutti auton.
  Jäätävä sade kuorrutti auton. Kuva: Foreca, Vantaa, 21.2.2021

  Viikko on päättymässä monipuolisen sunnuntaisään taputtelemana. Ensimmäisellä, Etelä-Suomen talvilomaviikolla vuorossa on lisää monimuotoista sisältävää säätä sekä plusasteita.

  Sunnuntaina Suomi jakautui idän ilman viilentämään osioon koillisessa ja lounaasta saapuneen ilman lauhduttamaan osioon lounaassa. Vuorokauden ääripäälämpötiloille muodostui sunnuntaiyöllä eroa yli 40 astetta. 

  Viikonlopun öinä pakkanen on paukkunut Kevolla. Vielä sunnuntaiyöllä ja -aamulla Utsjoen Kevon kanjonissa sijaitsevalla Kevojärven asemalla pakkaslukemat hipoivat 40 astetta. Lauantaiaamulla Utsjoki Kevo Kevojärven asemalla mitattiin -39,7, sunnuntaiaamuna -39,6 astetta. Yli 30 asteen pakkasta mitattiin viikonlopun aikana myös muutamalla muulla Pohjois- ja Itä-Lapin havaintoasemalla sekä Kuusamossa.

  Pakkasen paukkuessa Pohjois-Lapissa lähes 40 asteessa sunnuntaiyönä Ahvenanmaalla Jomala Maarianhamina Lentoaseman asemalla lämpötila käväisi +4,3 asteessa, joka myös jäi sunnuntain korkeimmaksi lämpötilahavainnoksi.

  Lauhtuminen toi jäätävät sateet

  Sunnuntaiksi lännestä levinneen lumisateen perässä plusasteet levisivät myös päivän aikana etelään ja osaan länttä. Suojasää muutti sateet näillä alueilla vedeksi. Lumi- ja vesisateen rajalla, Uudeltamaalta Vaasan seudulle, on sunnuntai-iltapäivän ja -illan mittaan esiintynyt jäätävää sadetta.

  Sunnuntai-illan ja maanantaiyön aikana sadealue on levittäytymässä itään, mutta jäätävä sade voi yllättää yhä paikoin lännessä sekä etelässä. Itään liikkuvat sateet tulevat lumena, kuten myös pohjoisen yllä liikkuvat sateet.

  Lue myös: "Liikenteessä on nyt erittäin vaarallista" – alijäähtynyt vesi viritti petollisen jääkentän

  Matalapaineet määräävät menon: kuinka laajalle vesisateet ja plusasteet leviävät?

  Ensimmäinen talvilomaviikko alkaa viikonlopun sateiden väistyttyä laajalti poutaisella pakkaspäivällä. Maanantain pilvisyys on monin paikoin runsasta ja kaakkoistuuli voimistumaan päin. Kylmä korkeapaine vaikuttaa kuitenkin vielä idästä päin ja maan itäosassa sekä mahdollisesti itärajalla pohjoisessakin sää on osin selkeää ja pakkanen pitkälti 10...25 asteessa. Lännen sisämaassa pakkanen on kepeämpää, lounais- ja paikka paikoin länsirannikolla ollaan lähempänä nollaa astetta.

  Lue myös: Kevättalven kuukausiennuste tuo rajun muutoksen: Tältä näyttää talvilomien sää

  Viikon alettua matalapaineiden ote säästä vahvistuu ja uudet lumisateet tekevät jo tuloaan maanantai-illalla lännestä. Yön aikana lumisateet ovat leviämässä idemmäs ja tiistaina lunta tulee laajalti koko maassa. Sunnuntain tapaan lounaasta on leviämässä jälleen lauhaa ilmaa ja etenkin lounaan suunnalla osa sateesta tulee vetenä – jäätävän sateen riski kohoaa jälleen etelän ja lännen alueella. Idässä ja pohjoisessakin pakkanen alkaa vähitellen hellittää. 

  Keskiviikkoaamuksi sää ehtinee pikaisesti poutaantumaan ennen uuden sadealueen saapumista, mutta pilvinen sää ja lauhtuminen jatkuvat. Lämpötila voi nousta plussalle jo laajemmin etelän ja lännen alueella.

  Viikon puolivälin jälkeen matalapaineita sateineen kulkee yhä Suomen ympäristössä, mutta pilvisyyden osalta odotettavissa on vaihtelua ja ajoin näkyy aurinkoakin. Plusasteiden levittäytyminen laajemmalle itään ja jonkin verran pohjoisemmaksi vaikuttaa tämän hetken ennusteiden valossa mahdolliselta.

  Jenna Salminen

  Päivitetty 21.2. klo 21.12

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa