Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Maanantaimyrskystä hyiseen pohjoisviimaan – alkuviikolla sää kylmenee
  Uutiset |

  Maanantaimyrskystä hyiseen pohjoisviimaan – alkuviikolla sää kylmenee

  Runsaat lumisateet heikentävät ajokeliä.
  Huono ajokeli valtaa jälleen eteläisen Suomen sekä monin paikoin maan keskiosankin. Kuva: Ari Branthin, Ylöjärvi, 17.2.2022

  Koululaisten talvilomaviikoista ensimmäinen kuluu vaihtelevassa säässä: mukaan mahtuu lumipyryä, pakkasta ja suojasäätä. Lunta sataa lisää jo ennestään korkeille hangille.

  Sunnuntai-iltana sateet ovat jo saapuneet Ruotsin lounaisosaan, ja maanantaina syvenevä matalapaine liikkuu eteläisestä Ruotsista hitaasti kohti itää. Sää pilvistyy jo aamulla laajalti Suomen etelä- ja keskiosassa. Lounaasta leviää päivän kuluessa lumipyry etelään sekä suureen osaan maan keskiosaa. Tiistaina aamulla lumisateet painottuvat etelään ja itään, ja ne heikkenevät sekä väistyvät päivän kuluessa Suomen itäpuolelle.

  Lue myös: Lumi tai sohjo tienpinnoilla huonontaa ajokeliä

  Etelässä lunta pyryttää ajoittain sakeasti varsinkin Varsinais-Suomessa ja Uudellamaalla. Ajokeli on jopa erittäin huono, ja jään päälle satava lumi voi tehdä kelistä aluksi entistäkin liukkaamman. Lunta kertyy maanantaina sekä tiistaina aamupuolella yhteensä enimmäkseen 10–20 senttimetriä, mutta Uudellamaalla rannikon tuntumassa voi paikoin sataa jopa yli 20 senttimetriä.

  Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

  Artikkeli jatkuu

  Maan keskiosassa lumisade yltää viimeisimmän ennusteen mukaan Satakunta–Pohjois-Karjala-linjalle ja lunta sataa noin 5–10 senttimetriä. Ajokeli ei ole aivan yhtä huono kuin etelässä. Lännessä lumisade hellittää tiistaina jo varhain, idässä vasta päivällä.

  Maan pohjoisosassa maanantain ja vielä tiistainkin sää poikkeaa muusta Suomesta. Lumisateita tulee vain paikoin etenkin Koillismaalla ja Pohjois-Lapissa, ja pilvisyyskin on vaihtelevampaa.

  Pakkasta on maanantaina päivällä maan etelä- ja keskiosassa 1–6, pohjoisosassa 6–14 astetta. Tiistaina on pari astetta kylmempää.

  Puuskat maanantai 21.2.2022
  Maanantai on lumisateisen lisäksi myös tuulinen päivä, ja puuskat ovat kovia monin paikoin maan etelä- ja länsiosassa.

  Tuuli voi voimistua lounaisilla merialueilla myrskyksi asti, etenkin Ahvenanmaan ympäristössä. Maa-alueilla idänpuoleinen tuuli on maan etelä- ja keskiosassa kohtalaista tai navakkaa, ja voimakkaimmat puuskat painottuvat lounaaseen sekä Uudellemaalle. Tiistain puolella tuuli kääntyy puhaltamaan kylmästi pohjoisesta ja heikkenee hiljalleen. Pohjois-Suomessa tuuli on sen sijaan sekä maanantaina että tiistaina enimmäkseen heikkoa.

  Viikon puolivälissä muutos kylmästä lauhaan

  Keskiviikko on alkuviikon päivistä poutaisin ja pilvipeitekin rakoilee pitkin maata. Pakkasta on päivällä maan etelä- ja keskiosassa 4–10, pohjoisosassa 10–20 astetta. Kylmintä on Pohjois-Lapissa.

  Illalla Lappiin voi jo levitä lännestä heikkoja lumisateita, ja maan länsi- ja pohjoisosassa etelätuuli alkaa voimistua.

  Torstaina sää lauhtuu viimeisimpien ennusteiden mukaan suojasään puolelle paikoin pohjoisessa asti. Etelälounainen tuuli voimistuu kohtalaiseksi tai navakaksi, ja lämpötila nousee 0–4 plusasteeseen aluksi maan etelä- ja länsiosassa, iltaa kohti myös idässä sekä mahdollisesti Pohjois-Pohjanmaalla ja Meri-Lapissa. Samalla lännestä leviää sateita, joista osa tulee maan etelä- ja keskiosassa vetenä.

  Lue seuraavaksi: Näillä paikkakunnilla idässä ja Lapissa yli metri lunta – idän lumensyvyydet jo paikoin ajankohtaan nähden poikkeuksellisia

  Katso yli 100 paikkakunnan sääennuste!

  Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

  Artikkeli jatkuu

  Anna Latvala

  Päivitetty 20.2.2022 klo 20.25

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Viimeksi katsomasi paikat