Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Maanantaina vielä kylmää – sitten tuuli voimistuu ja sää lauhtuu rajusti
  Uutiset |

  Maanantaina vielä kylmää – sitten tuuli voimistuu ja sää lauhtuu rajusti

  Sydäntalven auringonlasku.
  Lämpötila vaihtelee Suomessa sydäntalvellakin usein kovasta pakkasesta lauhaan ja takaisin. Kuva: Matti Hietala, Vaasa, 9.1.2022

  Maanantain jälkeen kireä pakkanen vaihtuu tuuliseen, lauhaan ja ajoittain sateiseen säähän. Lämpötila nousee alkuviikon aikana kahdessa päivässä laajalti 15–25 astetta.

  Lauantaina Enontekiön lentoasemalla mitattiin Suomen tämän talven toistaiseksi kylmin lämpötila, –35,7 astetta, ja vielä tänään sunnuntaina on Lapissa Muoniossa ollut vähän yli 30 pakkasastetta. 

  Lue myös: Kuluneen talven pakkasennätys rikkoutui Enontekiöllä – etelässä on "jäätävän kylmää" maanantaina

  Maanantaina kylmin ilmamassa painottuu jo maan itäosaan, mutta korkeapaine vaikuttaa edelleen säähän ja päivä on enimmäkseen poutainen sekä heikkotuulinen. Pilvisyyden alueellinen vaihtelu on suurta, mikä vaikuttaa myös lämpötilaan. Maan etelä- ja keskiosassa päivällä on laajalti 10–20 pakkasastetta niin, että kylmintä on selkeillä alueilla ja idässä. Pohjoisessa päivälämpötila puolestaan vaihtelee paljolti 15 ja 25 pakkasasteen välillä.

  Talvinen sumupilvi voi jäädä paikalliseksi ja lämpötilarot ovat silloin alueella suuria.
  Talvisessa pakkassäässä sumupilvi voi jäädä paikalliseksi, ja lämpötilaerot ovat silloin suuria. Kuva: Toni Korhonen, Valtimo, tammikuu 2022

  Tiistaina sää muuttuu nopeasti. Aamulla vielä etelässä ja idässä pakkanen on paikoin kireää, ja varsinkin idässä pakkasta voi olla paikallisesti 25 astetta tai enemmänkin. Lapissa sekä läntisimmässä Suomessa kohtalainen tuuli estää säätä kylmenemästä yhtä paljon. Päivän kuluessa etelälounainen tuuli voimistuu vähitellen kohtalaiseksi tai navakaksi koko maassa, ja lännestä leviää Suomeen lumisadealue, joka siirtyy yöllä maan itäosaan.

  Lue myösMilloin pakkanen on kireää? Näin määritelmä vaihtelee eri puolella Suomea

  Tiistaina päivälämpötila vaihtelee länsirannikon 0–5 pakkasasteesta maan itäosan sekä Kainuun 15–20 pakkasasteeseen, selkeillä alueilla voi olla vähän kylmempääkin. Lapissa ollaan laajalti -10 asteen vaiheilla.

  Viikon puolivälissä sää lauhtuu edelleen, suojasäätä jopa paikoin pohjoiseen

  Keskiviikkona ja torstaina on hetken aikaa klassinen föhn-tuulitilanne: matalapaine Jäämerellä Norjan pohjoispuolella, korkeapaine Britteinsaarten ja Pohjanmeren tienoilla, ja näiden välissä voimakas ilmavirtaus Skandien yli. Suomeen leviää paikoin lämpimän tuulen lisäksi myös aiempaa lämpimämpää ilmamassaa lounaasta. Lämpötila nousee maanantain ja keskiviikon välillä suuressa osassa maata 15–25 astetta.

  Lue myös: Föhn-tuuli – miten se syntyy?

  Keskiviikkona aamulla lumisateet väistyvät itään ja lounaassa rannikon lähellä voi jo sadealueen jälkipuolella tulla vähän vettä. Tuuli kääntyy puhaltamaan lounaasta ja on kohtalaista tai navakkaa, ja puuskat voivat olla kovia etenkin maan keski- ja pohjoisosassa. 

  Seuraava, hajanaisempi sadealue leviää luoteesta päivällä. Maan etelä- sekä keskiosassa sataa lunta ja vettä, pohjoisosassa enimmäkseen lunta. Lämpötila on päivällä maan länsiosassa sekä länsirannikolla vielä Oulun korkeudella asti nollan vaiheilla, itäosassa on 0–10 pakkasastetta ja pohjoisosassa 0–5 pakkasastetta. Iltaa kohti sää lauhtuu vielä lisää ja Lapissakin voidaan päästä paikoin suojasään puolelle.

  Puuskat keskiviikkona 12.1.2022

  Torstaina tuuli on länsiluoteista, mutta edelleen jopa navakkaa, ja sää on vuodenaikaan nähden lauhaa. Sateita tulee siellä täällä, Lapissa lumena ja maan etelä- sekä keskiosassa lumena tai vetenä. Päivälämpötila on lännessä 0–3 plusastetta, idässä ollaan –2 ja +2 asteen välillä ja Lapissa on 0–6 pakkasastetta.

  Tämänhetkisessä ennusteessa paras mahdollisuus +5 asteeseen tai jopa sitä korkeampaan lämpötilaan on paikoin Ahvenanmaalla keskiviikosta aina perjantaihin asti.

  Lue seuraavaksi: Meteorologi Markus Mäntykannas kuukausiennusteesta: ”Tammikuun jatko näyttää aikamoiselta vuoristoradalta” – ainakin kaksi suurta käännettä edessä

  Anna Latvala

  Päivitetty 9.1.2022 klo 18.43

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Viimeksi katsomasi paikat