Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Takatalvi valloillaan ja vappu lähestyy: Missä mennään termisen kevään suhteen?
  Blogi |

  Takatalvi valloillaan ja vappu lähestyy: Missä mennään termisen kevään suhteen?

  Lumisade valkaisi kevätmaiseman.
  Lumisade valkaisi kevätmaiseman. Kuva: Karita Kontula-Sokka, Tuusula, 23.4.2021

  Kevättä on pidellyt isossa osaa maata jo kuukauden päivät. Nyt viikko ennen vappua paikoin jo jopa kesäiseksi lämmenneet päivät vaihtuivat takatalvisiin lumisateisiin. Viileää säätä on odotettavissa vielä vappuviikon puolellakin, mutta itse vapun sääennusteessa on vielä epävarmuutta.

  Etelässä ja laajalti maan keskivaiheilla terminen kevät käynnistyi maaliskuun loppupuolella 20.–24.3. välisenä aikana ja on ollut käynnissä nyt noin kuukauden verran, vaikka siellä täällä väliin on mahtunut yksi tai muutama talvisempikin päivä. Myös pari kesäisempää päivää ehdittiin kokea etelässä 17.–18.4. aikana.

  Pohjoiseen kevät saapuu normaalisti myöhemmin, viimeisimpänä Kilpisjärvelle ja Utsjoelle. Tänäkin vuonna Pohjois-Suomen alueella kevään etenemisessä on ollut vaihtelua. Sää lämpeni laajalti keväiseksi muun maan tapaan maaliskuun lopussa ja Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa sekä Kainuussa lämpötilat ovat pysyneet maan eteläpuoliskon tapaan keväisinä siitä lähtien – muutamaa talvisempaa päivää lukuun ottamatta.

  Vuorostaan Pohjois-Pohjanmaan itäosassa ja Lapissa ajoittain kylmennyt sää on tuonut talvisia päiviä enemmänkin keväisen lämpimien jaksojen väliin. Jää virallisen päätöksen nähtäväksi, riittivätkö kylmemmät vuorokaudet katkaisemaan kevään kulun ja siirtämään termisen kevään alkupäivää vai pistetäänkö kylmempi sää takatalven piikkiin. Enontekiöllä terminen talvi on pysynyt käynnissä viime päiviin asti.

  Lue myös: Termiset vuodenajat – milloin koittaa talvi, kevät, kesä tai syksy?

  Lumisade valkaisi maiseman.
  Takatalven tunnelmaa. Kuva: Pauli Annala, Kokkola, 23.4.2021

  Takatalvi tupsahti kylään

  Suomen ylle loppuviikoksi kylään saapunut matalapaine pyörittää sateita Suomen yllä ja ohjaa pohjoisen kylmän ilman virtaamaan maan länsipuolelle. Lumisinta sade on lännessä ja pohjoisessa, muualla maassa olomuoto vaihtelee veden ja lumen välillä enemmän.

  Takatalvisista lumisateista ja viime päiviä viileämmästä säästä huolimatta vuorokauden keskilämpötila on isossa osaa maata pysymässä plussalla ja täten loppuviikko jatkumassa lämpöoloiltaan keväisenä. Pohjoisempana Lapissa loppuviikon lämpötilat ovat jälleen talvisempia.

  Lue myös: Kun takatalvi iskee, mistä on kyse?

  Vappuviikoksi matalapaine väistyy Suomen yltä ja sen jälkipuolella vallitsee alkuviikon ajan kylmä pohjoisvirtaus. Lämpötiloiltaan talvisempia päiviä on odotettavissa laajemminkin pohjoisessa, ehkä jopa maan keskivaiheilla asti. Pohjois-Suomen pohjoispuoliskolla kylmeneminen saattaa hyvinkin vielä keikuttaa kevään etenemistä, mutta etelämpänä pysyttänee näillä näkymin kiinni keväässä.

  Etelässäkin yöpakkaset yleistyvät ensi viikolla, mutta päivät lämpenevät selvästi plussan puolelle ja aurinkoisempina hetkinä 10 asteen vaiheille. Ajoittain lumena tai räntänä tuleva sade voi kuitenkin yhä tuoda takatalven tuntua.

  Lue myös: Matalapaine parkkeeraa Suomen ylle: “Myrskypuuskia ja ukkonenkin voi jyrähdellä” – näille alueille eniten lunta

  Vappuviikon ennuste jo selkenemään päin – päiväkohtainen vappuennuste vielä auki muutoksille

  Ensi viikon loppupuolen ja vapun päivien ennusteissa on yhä liikkumavaraa ja ennusteet ovat muuttaneet muotoaan vielä päivittäin. Viikon mittaan Suomen suunnalla on liikkeellä matalapaineita sateineen ja näiden matalapaineiden vähitellen selkenevät ajoitukset ja sijainnit tulevat lopulta sanelemaan vapun sään.

  Kylmä ilma pohjoisen puolella ei ole kaukana ja voi vielä tulla Suomen ylle matalapaineen kiskomana, mikä toisi viileämpää vappusäätä ja ylläpitäisi lumisateiden esiintymisen mahdollisuutta laajalti. Matalapaineiden painottuminen pohjoisemmaksi voisi ohjata hieman lauhempaakin ilmaa Suomea kohti ja ainakin päiväsaikaan liikkeellä olevat sateet saisivat lämpöisessä säässä vetisemmän olomuodon.

  Jenna Salminen

  Päivitetty 23.4. klo 18.52

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa