Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Uusi kuukausiennuste: Tällainen on lokakuu – ensi viikolla käänne maan etelä- ja keskiosassa
  Uutiset |

  Uusi kuukausiennuste: Tällainen on lokakuu – ensi viikolla käänne maan etelä- ja keskiosassa

  Joutsen kaislikossa ruskan keskellä.
  Ruska on värjännyt luonnon upeilla väreillään. Kuva: Maarit Siitonen, Jyväskylä, 28.9.2020

  Kuukausiennusteen mukaan sää jatkuu vuodenaikaan nähden lämpimänä. Sateet yleistyvät ensi viikolla osassa maata.

  Tällä viikolla Eurooppa jakautuu sään puolesta kahtia. Läntisessä Euroopassa on vuodenaikaan nähden tavallista kylmempää säätä, kun taas itäisessä Euroopassa sekä Fennoskandiassa, myös Suomessa, viikon keskilämpötila on vuodenaikaan nähden tavanomaista lämpimämpi.

  – Suomessa tämän viikon keskilämpötila on 3–5 astetta vuodenajan keskiarvon yläpuolella. Sateet jäävät vuodenajan keskiarvoa vähäisemmiksi, sillä Venäjän päällä oleva korkeapaineen alue ulottuu meille kaakosta ja pitää runsaat sateet maamme ulkopuolella, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

  Viime viikolla Suomessa mitattiin yli 20 asteen lämpötiloja, ylimmillään jopa syyskuun lopun ennätys 23,5 astetta Kokemäellä sunnuntaina. Näin korkeita lukemia ei enää tämän viikon ennusteissa ole. Lämpötilat voivat kuitenkin kivuta maan etelä- ja lounaisosassa auringonpaisteisina hetkinä vielä 17 asteen tienoille, paikallisesti voidaan päästä mahdollisesti korkeammallekin.

  – Tällä viikolla sää on viikon arkipäivinä melko pilvinen, mutta viikonlopuksi on odotettavissa aurinkoisempaa säätä etenkin maan etelä- ja keskiosaan. Ruska on värjännyt puita etelässäkin keltaisen, oranssin ja punaisen sävyillä, joten sen ihailuun on luvassa vielä monin paikoin kaunista ja aurinkoista säätä, sanoo Joanna Rinne.

  Tilastojen mukaan keskimääräinen ylin lämpötila on syys-lokakuun vaihteessa maan eteläosassa 10–14 astetta, maan keskiosassa 8–12 astetta ja pohjoisessa laajalti 4–10 astetta.

  Lue myös: Lämmin viikko edessä – täydellinen syysulkoilusää!

  Muualla Euroopassa runsaita sateita tulee tällä viikolla Britteinsaarilla, suuressa osassa Manner-Eurooppaa sekä Ruotsin ja Norjan eteläpuoliskoilla. Sää on vuodenaikaan nähden vähäsateista osassa Espanjaa ja Portugalia sekä Kreikan ja Turkin tienoilla.

  Ensi viikolla sateet yleistyvät maan etelä- ja keskiosassa

  Ensi viikko on kuukausiennusteessa Euroopan mittakaavassa yleispiirteiltään hyvin tämän viikon kaltainen.

  – Suomen kannalta merkittävin ero on, että vuodenaikaan nähden runsaiden sateiden alue ulottuu eteläisimpään Suomeen. Ensi viikolla maan etelä- ja keskiosaan alkaa levitä lounaasta sateita, kun taas pohjoisempana jatkuu enimmäkseen poutainen sää. Viikon keskilämpötila on Suomessa noin kaksi astetta vuodenajan keskiarvon yläpuolella, sanoo Joanna Rinne.

  Lokakuun 12. ja 19. päivä alkaville viikoille Suomeen ennustetaan laajalti hieman keskimääräistä lämpimämpää säätä. Sademäärien osalta nämä viikot ovat ennusteen mukaan melko keskimääräisiä tai hieman tavanomaista sateisempia. Ennustettavuus kuitenkin heikkenee jo kuukausiennusteen loppupuoliskolla.

  Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

  Karita Kontula-Sokka

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa