Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Karuja signaaleja kuukausiennusteessa – näin meteorologi kommentoi toukokuun…
Kuukausiennuste |

Karuja signaaleja kuukausiennusteessa – näin meteorologi kommentoi toukokuun tilannetta

Sateenkaari Laukaassa toukokuussa 2022.
Sää on toukokuun alussa vaihtelevaa. Kuva: Tarja Kouvo, Laukaa, 2.5.2022

Tuoreen kuukausiennusteen perusteella toukokuun alkupuoliskon viikot ovat Suomessa keskilämpötiloiltaan tavanomaista toukokuun alkua kylmempiä. Sää näyttää kuitenkin vaihtelevalta, joten ajoittain nähdään myös hieman lämpimämpiä päiviä. Sateita tulee osassa maata yhä lumena ja räntänä.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n 2. toukokuuta julkaiseman kuukausiennusteen perusteella kevään jatko toukokuun alkupuoliskolla on Suomessa ajankohdan tavanomaisia lukemia kylmempi. Kuukausiennusteen kartat ovat karun sinisiä Suomen kohdalla merkkinä keskimääräistä kylmemmästä säästä.

– Kuukausiennusteen mukaan pitkäkestoista lämpenemistä ei ole vieläkään näköpiirissä. Toukokuun alkupuoli menee nyt keskimääräistä viileämmässä säässä, mutta hetkittäistä lämpöä mahtuu jo tähän kuluvaan viikkoonkin. Toukokuun jälkimmäisellä puoliskolla ennustettavuus heikkenee sekä lämpötilan että sademäärän suhteen, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

Kuukausiennuste Suomeen (julkaisuaika 2.5.2022)
ViikkoEnnusteEnnustettavuus
2.–8.5.Viikko on Suomessa 1–4 astetta keskimääräistä kylmempi. Sademäärä on maan etelä- ja keskiosassa vähän tavanomaista pienempi, Lapin pohjoisosassa tavanomaista suurempi.Hyvä
9.–15.5.Viikon keskilämpötila on 1–3 astetta keskimääräistä kylmempi. Sademäärä on tavanomainen tai hieman sitä pienempi.Kohtalainen
16.–22.5.Lämpötila on laajalti keskimääräinen, Pohjois-Suomessa paikoin vähän keskimääräistä alempi. Sademäärässä ei ole selvää poikkeamaa.Heikko
23.–29.5.Viikon keskilämpötila on tavanomainen, Lapissa mahdollisesti paikoin hieman tavanomaista kylmempi. Sateessa ei näy selvää poikkeamaa suuntaan eikä toiseen.Heikko

Toukokuun 2. päivä alkanut viikko: Viikon keskilämpötila selvästi tavanomaista toukokuun alkua kylmempi

Kuukausiennusteen mukaan 2. toukokuuta alkaneen viikon keskilämpötila on Suomessa 1–4 astetta keskimääräistä kylmempi.

– Sää on viileää, mutta lämpötila nousee hitusen päivä päivältä. Tiistaina päivälämpötila on etelässä 4–9 astetta, maan keskiosassa 1–6 astetta ja pohjoisessa −3 ja 4 asteen välillä. Tämän hetken ennusteen mukaan torstaina maan etelä- ja länsiosassa on jo monin paikoin 10–14 astetta, eikä Pohjois-Lapissakaan ole enää päiväpakkasta. Viikon lämpimin päivä on todennäköisesti perjantai, jolloin maan eteläosasta Oulun korkeudelle on yleisesti 10–15 astetta. Korkeimmillaan lämpötila kohonnee paikallisesti 16–17 asteeseen. Pohjoisempana on enimmäkseen 5–10 astetta, Anna Latvala ennustaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

Keskiviikon vastaisena yönä koko Manner-Suomessa on pakkasta, mutta lämpötilan noustessa varsinkin maan etelä- ja keskiosassa yölämpötilakin kohoaa plussan puolelle.

– Lauantaina voi vielä etelässä ja maan keskiosassa olla lauantaiksi ennustetun sateen edellä 10–15 astetta, mutta se riippuu paljon sadealueen ajoituksesta. Sateen jäljessä sää kylmenee. Kylmä rintama siis pyyhkäisee lämmön Suomesta lauantaina, mutta suurin osa sateesta tulee vetenä.

Kuukausiennusteen mukaan sateita tulee tällä viikolla maan etelä- ja keskiosassa hieman tavanomaista toukokuun alkua vähemmän, Lapin pohjoisosassa puolestaan tavanomaista enemmän.

– Sademäärä jää melko pieneksi maan etelä- ja keskiosassa, vaikka sateita tulee päivittäin siellä täällä, enimmäkseen paikallisina vesi- tai lumikuuroina. Lapin pohjoisosassa viikko on sen sijaan tavallista sateisempi, todennäköisesti maanantaina sinne osuneen lumipyryn vuoksi. Alkuviikon matalapaineen jälkipuolella lunta on tullut maan keskiosassa asti. Varsinkin Lapissa osa sateesta tulee vielä myöhemminkin tällä viikolla lumena, Anna Latvala sanoo.

Toukokuista lumisadetta ja kurkia Nurmeksessa.
Toukokuun alku on tuonut paikoin lumisateita. Kuva: Maija Savolainen, Nurmes, 3.5.2022

Atlantilla Britteinsaarten lähettyvillä on tällä viikolla korkeapaineen keskus.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Matalapaineet kulkevat paljolti pohjoisimman Euroopan ylitse. Sää on pohjoisessa Euroopassa ja Euroopan itäpuoliskolla monin paikoin vähän keskimääräistä kylmempää, mutta Portugalissa, Britteinsaarilla ja Ranskassa on 0–3 astetta tavanomaista lämpimämpää.

Toukokuun 2. päivä alkanut viikko on Euroopassa laajalti vähäsateinen, mutta Norjassa sekä paikoin Välimeren seudulla on keskimääräistä sateisempaa.

Toukokuun 9. päivä alkava viikko: Keskimääräistä kylmempi sää jatkuu Suomessa

Toukokuun 9. päivä alkavalla viikolla korkeapaine vahvistuu Etelä- ja Keski-Euroopassa. Matalapainesää painottuu Euroopassa pohjoiseen.

– Suomessa on kuukausiennusteen mukaan 1–3 astetta keskimääräistä kylmempää. Ennuste on kuitenkin jo epävarmempi kuin toukokuun ensimmäisellä viikolla, joten ei ole pois suljettua, etteikö jokunen lämpimämpikin päivä mahtuisi viikkoon, Anna Latvala sanoo.

Katso videolta kuukausiennuste sateista!

Sademäärät ovat Suomessa kuukausiennusteen mukaan tässä vaiheessa lähellä tavanomaisia tai hieman tavanomaista pienempiä.

– Euroopassa kylmyys alkaa väistyä idemmäksi. Länsi-Euroopassa on jo 1–4 astetta lämpimämpää kuin keskimäärin, Anna Latvala kertoo.

Viikko näyttää Euroopassa laajalti keskimääräistä vähäsateisemmalta, mutta Norjassa sateita ennustetaan tulevan tavanomaista enemmän.

Toukokuun 16. ja 23. päivä alkavat viikot: Mitä tapahtuu toukokuun loppupuolella?

Kuukausiennusteen mukaan lännen lämpö valtaa hiljalleen alaa Euroopassa 16. toukokuuta alkavalla viikolla.

– Suomessa viikon keskilämpötila on ennusteessa lähellä tavanomaista, Pohjois-Suomessa ehkä paikoin vähän tavanomaista kylmempi. Saa nähdä, onko tässä pientä muutosta ilmassa, vai onko muutos vain ennusteen epävarmuuden kasvua, Anna Latvala pohtii.

Kuukausiennusteessa ei enää tässä vaiheessa näy Suomen sademäärään selvää poikkeamaa suuntaan eikä toiseen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Ihmiset kuljeskelivat Roihuvuoren kirsikkapuistossa kauniina kevätpäivänä.
Toukokuu on Suomessa kirsikan kukinnan aikaa. Kukinnan ajankohta vaihtelee vuosittain riippuen toukokuun lämpötiloista. Arkistokuva: Foreca, Helsinki, 7.5.2020

Ilmanpaineen poikkeamien perusteella suursäätilanne pysyy 16. toukokuuta alkavalla viikolla Euroopassa samankaltaisena kuin edeltävällä viikollakin: Euroopan etelä- ja keskiosassa on korkeapainetta, pohjoisessa matalapainesäätä. Euroopan etelä- ja keskiosassa sää on melko kuivaa, Norjassa edelleen tavanomaista sateisempaa.

– Toukokuun 23. päivä alkava viikko on kuukausiennusteen mukaan hyvin samanlainen kuin sitä edeltäväkin viikko. Euroopan korkeapaine mahdollisesti heikkenee. Etelä- ja Keski-Euroopassa on tavanomaista lämpimämpää, Suomessa ja Skandinaviassa viikon keskilämpötilat ovat tavanomaisen tuntumassa. Pohjoisessa Suomessa on mahdollisesti paikoin vähän keskimääräistä kylmempää, Anna Latvala toteaa.

Millaista on toukokuun tyypillinen sää?

Vuosien varrella toukokuiden aikana on nähty monenlaisia säitä, mutta säätilastojen mukaan lämpötila nousee yleensä reippaasti toukokuun edetessä.

– Huhti–toukokuun vaihteessa päivän ylin lämpötila on etelässä keskimäärin 10–14 astetta, maan keskiosassa 8–12 astetta, Oulun korkeudella 6–10 ja Pohjois-Lapissa 2–6 astetta. Öisin pakkasta on vielä yleisesti pohjoisessa. Toukokuun lopussa sen sijaan on jo kesäistä. Päivällä maan etelä- ja keskiosassa on laajalti keskimäärin 16–18 astetta, maan pohjoisosassa 10–16 astetta. Yölämpötilakin on keskimäärin plussan puolella pohjoisinta Suomea myöten, Anna Latvala kertoo.

Viime vuonna terminen kesä alkoi etelässä paikoin jo 10. toukokuuta ja Pohjois-Lapissa monin paikoin 1. kesäkuuta, mutta Käsivarren pohjoisosassa vasta 1. heinäkuuta.

Termisen kesän keskimääräinen alkamispäivä tilastoissa 1991–2020.
Termisen kesän keskimääräinen alkamispäivä tilastoissa 1991–2020. Kuva: Foreca 

– Sää alkaa toukokuussa yleensä muuttua kesäisemmäksi muutenkin kuin lämpötilan suhteen. Sateesta yhä suurempi osuus tulee kuuroina. Sademääräkin alkaa kasvaa verrattuna tyypilliseen maalis–huhtikuuhun.

Toukokuisten hellepäivien määrä vaihtelee paljon vuodesta toiseen. Helteellä tarkoitetaan vähintään 25,1 asteen lämpötilaa.

– Joskus toukokuussa ei ole hellepäiviä ollenkaan, joskus taas hellepäiviä on jopa lähes puolet kuukaudesta. Hellepäivällä tarkoitetaan sitä, että vähintään yhdellä Suomen havaintoasemista mitataan 25,1 astetta tai yli. Keskimäärin toukokuussa on muutama hellepäivä. Tämän vuoden tilanne jää nähtäväksi, Anna Latvala toteaa.

Viime vuonna toukokuussa oli viisi hellepäivää. Toukokuun korkein lämpötila viime vuonna oli peräti 30,8 astetta. Se mitattiin 19. toukokuuta Ilomantsissa.

Lue myös: Toukokuun sää Suomessa tilastojen valossa

Helatorstaina Suomessa mitattiin vuodenaikaan nähden jopa poikkeuksellisen korkeita lämpötiloja. Lämpö helli myös vaasalaisia.
Viime vuonna uimarannalla oli väkeä jo ennen toukokuun puoliväliä Vaasassa. Arkistokuva: Matti Hietala, 13.5.2021, Vaasa

Toukokuun puolivälissä lunta on tyypillisesti enää Keski- ja Pohjois-Lapissa, kuun loppuun mennessä ei enää juuri missään.

– Jossakin tuntureiden pohjoisrinteellä tai muussa suojaisassa paikassa voi tosin olla vielä lumilaikkuja, Anna Latvala sanoo.

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Pitkän ajan sääennusteet ovat vielä kehitysasteella. Ne kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

Lue seuraavaksi: Huhtikuun säässä oli talvea ja kevättä: Pyryt toivat lunta ja kinoksia – kuukauden korkein lämpötila 18,2 astetta

Karita Kontula-Sokka

Päivitetty 3.5.2022 klo 16.49

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat