Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Sinilevätilanne pahentunut huomattavasti sisävesillä ja rannikolla –…
Uutiset |

Sinilevätilanne pahentunut huomattavasti sisävesillä ja rannikolla – myös merialueilla runsaasti sinilevää

Sinileväkukintoja.
Sinilevähavaintoja on tehty tällä viikolla selvästi enemmän kuin ajankohdalle on tyypillistä. Arkistokuva: Riku Lumiaro/SYKE

Järviltä ja rannikolta tehdyt sinilevähavainnot ovat kaksinkertaistuneet viime viikosta lämpimän sään seurauksena, kertoo Suomen ympäristökeskus SYKE. Sinilevähavaintoja on tehty jopa maan pohjoisosassa. Myös Suomen avomerialueilla on havaittu runsaasti pinnanalaista sinilevää. Osa kukinnasta on noussut jo pintaan Suomenlahdella.

Suomen ympäristökeskuksen mukaan sinilevähavaintojen määrä on lisääntynyt huomattavasti viime viikosta lämpimän sään seurauksena. Sinilevähavaintoja on tällä viikolla tehty niin sisävesissä kuin rannikolla selvästi enemmän kuin ajankohdalle on tyypillistä.

Sisävesien ja rannikon havaintopaikoilla sinilevähavainnot ovat kaksinkertaistuneet viime viikkoon verrattuna. Myös kansalaisilta on saatu havaintoja sinilevistä eri puolilta Suomea.

Runsaasti sinilevää on havaittu seitsemällä sisävesien havaintopaikalla ja hieman sinilevää on havaittu 42 havaintopaikalla eri puolilla Suomea. Pohjoisin havainto on Etelä-Lapista Posiolta.

Rannikon havaintopaikoista viidellä on havaittu runsaasti sinilevää, viidellätoista havaintopaikalla sinilevää on ollut hieman. Pohjoisimmat havainnot rannikolta ovat Oulun ja Iin edustalta, joissa molemmissa levää on ollut runsaasti.

Avomerialueilla jo runsaasti sinilevää

Satelliittikuvista on havaittu avomerialueilla runsaasti sinilevää pinnanalaisissa kerroksissa Suomenlahdella, Itämeren pääaltaalla ja Ahvenanmerellä. Suomenlahdella sinileväalueet ovat laajentuneet ja siirtyneet viikon aikana lähemmäksi Suomen rannikkoa. Osa sinilevästä on jo noussut pintaan Suomenlahden suulta Suursaareen ulottuvalla alueella.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Sinileväkukintoja.
Sinilevämassa hajoaa tikulla kokeiltaessa hippusina veteen. Jos levä jää roikkumaan keppiin, kyseessä on jokin muu kuin sinilevä. Arkistokuva: Riku Lumiaro/SYKE

Loppuviikolle ennustetaan hieman viilenevää säätä, mikä voi hillitä sinileväkukintojen kehittymistä. Toisaalta osaan maata ennustetut sade- ja ukkoskuurot voivat lisätä vesistöihin valuvaa ravinnekuormaa ja osaltaan edistää sinileväkukintojen runsastumista, Suomen ympäristökeskus toteaa.

Lue seuraavaksi: Heinäkuun kuukausiennuste: Edessä oleva käänne jäämässä vain väliaikaiseksi – ”Ei missään nimessä huonolta näytä heinäkuun lomasää”

Foreca

Päivitetty 30.6.2023 klo 15.44

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat