Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Elokuun viikot kattava kuukausiennuste: Merkit viittaavat nyt lämpöiseen säähän
  Uutiset |

  Elokuun viikot kattava kuukausiennuste: Merkit viittaavat nyt lämpöiseen säähän

  Aamuaurinko kimaltaa merellä.
  Aamuaurinko kimaltaa merellä. Kuva: Matti Hietala, Lohtaja, Kokkola, 4.8.2020

  Vaikka sää on tilastollisesti jo pikku hiljaa viilenemään päin, tuorein kuukausiennuste antaa tulevien viikkojen osalta normaalia lämpimämpää signaalia, jonka valossa elokuussa olisi odotettavissa yhä lämpöistä säätä.

  Tuore kuukausiennuste enteilee, että lähiviikkoihin mahtuu mukaan lämmintä säätä oikeastaan laajalti koko Euroopan alueella ja sateetkin jäävät monin paikoin tavanomaisiksi tai sitä vähäisemmiksi.

  Suomessa sateet ovat aloittaneet viikon paikka paikoin ja päivälämpötilat ovat olleet melkolailla tavanomaisia kuunvaihteen säälle tai paikka paikoin hieman alakanttiin. Loppuviikkolla sää on kuitenkin lämpenemässä ja liikkeellä olevat sateet laajalti vähenemään päin, kun korkeapaine vahvistuu Pohjois-Euroopan ylle. 

  Uusin kuukausiennuste: Viikonlopuksi korkeapaine voimistuu ja sää lämpenee – loppuelokuu myös lämmin?

  Loppuviikoksi Suomen ylle virtaava ilmamassa on helteistä. Päivän tunteina paikka paikoin runsastuva pilvisyys pitää kuitenkin lämpötilan nousua aisoissa, mutta yleisesti lämpötila nousee 20 asteen yläpuolelle.

  Länsi-Euroopassa kuumemmat tunnelmat saavat jatkoa, kun viikon puolivälin vaiheilla ylle virtaa vielä jälleen lämpimämpää ilmamassaa, jota ulottuu lännestä päin myös Keski-Euroopan ylle. Lämpötila kohoaa sekä loppuviikolla että vielä ensi viikolla 30 asteen lukemiin. Euroopan lounaisosan suunnalla sekä loppuviikolla hetkellisesti paikoin Ranskan alueella lämpötila hätyyttelee 40 astetta.

  Lue myös: Helle hivelee pian Suomea: "Tulevana viikonloppuna aion valvoa pitkään!"

  Vielä ensi viikollakin Länsi-Europan kuumat päivät jatkuvat, mutta Suomen yltä lämpimin helleilmamassa on tämän hetken ennusteiden valossa väistymässä. Viikon mittaan Suomen ympäristössä pyörii yhä lämmin sekä kuitenkin myös viileämpi ilmamassa, jotka molemmat voivat päästä vielä vaikuttamaan ensi viikon säähän ja muodostaa viikon sisällä alueellista sekä päiväkohtaista vaihtelua lämpimien ja viileämpien päivien osalta. Tuoreen kuukausiennusteen mukaan viikossa voisi silti olla potentiaalia tarjoamaan kokonaisuudessaan lämpimän puoleista säätä.

  Vaikka ensi viikolla lämpimin ilma väistyisi, korkeapaineen alueita on todennäköisesti yhä Suomen ympäristössä. Ylle päästessään korkeapaineet voivat pitää ainakin suurimpia sateita loitolla. Atlantilta kuitenkin puskee kohti matalapaineita, joten korkeapaineiden välistä voi päästä pujahtamaan yksi jos toinenkin sadealue kohti Suomea. 

  Elokuun viimeisten viikkojen osalta kuukausiennusteen signaali heikkenee etenkin sateisuuden poikkeaman osalta. Lämpötilan poikkeaman osalta kuukausiennuste on monin paikoin Euroopan sekä varovasti myös Suomen osalta lämpimän sään jatkumisen kannalla.

  Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

  Jenna Salminen

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Foreca Youtubessa: Milloin terminen syksy alkaa yleensä Suomessa?

  Milloin terminen syksy alkaa yleensä Suomessa?

  Mitä tarkoittaa terminen syksy ja milloin se tavallisesti alkaa eri puolilla Suomea?

  Julkaistu 19.9.