Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Kuukausiennuste: Polaaripyörre heikkenee ja hajoaa – tällainen on maaliskuun…
Kuukausiennuste |

Kuukausiennuste: Polaaripyörre heikkenee ja hajoaa – tällainen on maaliskuun lopun ja huhtikuun alun ennuste

Maaliskuun aurinkoa Jyväskylässä.
Lämpötilat ovat kivunneet jo paikoin yli 10 asteen lukemiin. Kuva: Maarit Siitonen, Jyväskylä, 12.3.2022

Tuoreen kuukausiennusteen mukaan maaliskuu jatkuu Suomessa keskimääräistä lämpimämmässä säässä. Päivisin mittaillaan jo keväisiä lukemia, öisin on yhä laajalti pakkasta. Ajoittain päivälämpötiloissakin voi kuitenkin olla notkahduksia.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n 14. maaliskuuta julkaiseman kuukausiennusteen perusteella kevään tuntu jatkuu Suomessa, vaikka välillä edessä voi olla keikkuvaakin etenemistä.

– Näyttää siltä, että polaaripyörre on heikkenemässä ja hajoamassa pois normaaliin keväiseen tapaan. Polaaripyörre oli voimakas talven mittaan, mutta häiriytyi nyt lopputalvesta. Tämä on johtanut siihen, että polaaripyörre on heikkenemässä pois aikaisin. Aurinko lämmittää jo napa-alueen ilmaa, joten kylmä ilma napa-alueella vaihtuu lämpimämpään. Tämä asetelma päästää meillä kevättä alkamaan aika pikaisesti, etuajassakin ainakin osassa maata, toteaa Forecan meteorologi Jenna Salminen.

Polaaripyörre eli napapyörre on troposfäärin yläosasta pitkälle stratosfääriin ulottuva voimakkaan tuulen alue, joka kiertää napa-alueen yllä sijaitsevaa koko napa-alueen kattavaa yläilmakehän matalapaineen keskusta lännestä itään.

Lue myös: Mikä on polaaripyörre ja miten se vaikuttaa Suomen säähän?

Kuukausiennuste Suomeen (julkaisuaika 14.3.2022)
ViikkoEnnusteEnnustettavuus
14.–20.3.Viikon keskilämpötila on noin 3–6 astetta tavanomaista lämpimämpi lähes koko Suomessa. Sää on keskimääräistä kuivempaa.Hyvä
21.–27.3.Etelän ja lännen väliset virtaukset tuovat keskimääräistä lämpimämpää ilmaa Suomeen. Sateita voi esiintyä Lapissa hieman keskimääräistä enemmän, etelässä sää jatkuu kuivana.Kohtalainen
28.3.–3.4.Lämpötilat ovat lähellä ajankohdalle tavanomaisia lukemia, kuitenkin hieman tavanomaista korkeampia. Sateiden mahdollisuus lisääntyy koko maassa.Heikko
4.–10.4.Viikon keskilämpötila on lähellä keskimääräistä tai hieman keskimääräistä korkeampi. Sademäärät ovat lähellä ajankohdan tavanomaisia sademääriä.Heikko

Maaliskuun 14. päivä alkanut viikko: Jopa 3–6 astetta keskimääräistä lämpimämpää

Maaliskuun 14. päivä alkaneella viikolla Suomi on korkeapaineen vaikutuspiirissä. Viikon keskilämpötila on kuukausiennusteen mukaan noin 3–6 astetta tavanomaista lämpimämpi lähes koko Suomessa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Tällä viikolla edessä on yhtä sadealuetta lukuun ottamatta laajalti hyvin aurinkoinen viikko. Meillä vaikuttaa pääosin korkeapaine etenkin etelästä päin. Korkeapaine kierrättää ilmaa Euroopassa niin, että Suomeen virtaa Länsi-Euroopan ja Manner-Euroopan puolelta lämmintä ja kuivempaakin ilmaa, mutta jonkin verran myös viileämpää ilmaa itäisestä Euroopasta. Pääosin kylmä ilma lähtee kuitenkin virtaamaan Itä-Euroopan kautta Kaakkois-Eurooppaan, Jenna Salminen ennustaa.

Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

Päivälämpötilat ovat Suomessa tällä viikolla laajalti plussan puolella, öisin on laajalti pakkasta.

– Alkuviikolla päivän korkeimmat lämpötilat ovat todennäköisesti 10–13 asteessa. Lumet saavat kyytiä. Samalla katupölyongelma jo pahenee. Ennen viikonloppua sää viilenee hetkeksi, kun sateita kulkee perjantaina Suomen yli. Sateet ovat märkää lunta, räntää ja vettä.

Sateet jäävät kuitenkin tällä viikolla vähiin. Viikko onkin kuukausiennusteen mukaan keskimääräistä kuivempi korkeapaineen vaikutuksesta.

Viikonlopuksi Suomeen virtaa uudelleen lämmintä ilmaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Odotettavissa on 10 asteen lämpötiloja ja ylikin, saatetaan jo hätyytellä paikallisesti 15 asteen lukemiakin. Tuuli kuitenkin yltyy, joten se saa lukemat tuntumaan viileämmiltä, Jenna Salminen sanoo.

Katso videolta kuukausiennuste sateista!

Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat maaliskuun puolivälissä aivan lounaisimmassa Suomessa 2–4 plusastetta, laajalti maan etelä- ja keskiosassa −2…+2 astetta ja pohjoisessa −6…+2 astetta.

Länsi- ja Pohjois-Euroopassa 14. maaliskuuta alkanut viikko on keskimääräistä lämpimämpi, Kaakkois-Euroopassa ja paikoin Itä-Euroopassa keskimääräistä kylmempi.

Sateita tulee Euroopassa tällä viikolla laajalti ajankohdan tavanomaisia sademääriä vähemmän. Keskimääräistä enemmän sateita tulee kuitenkin paikoin Espanjassa ja Norjassa. Alkuviikolla muun muassa Espanjan ja Portugalin säähän vaikuttaa Celia-myrsky, joka on tuonut runsaita sateita ja tuulista säätä.

Maaliskuun 21. päivä alkava viikko: Yhä selvästi keskimääräistä lämpimämpää

Tämän hetken ennusteen mukaan korkeapaineen vaikutus alkaa vähitellen heiketä Suomessa 21. maaliskuuta alkavalla viikolla. Etelänpuoleiset tuulet vaihtuvat lännen ja etelän väliltä puhaltaviin tuuliin.

Viikon keskilämpötila on kuukausiennusteen mukaan Suomessa laajalti 3–6 astetta tavanomaista korkeampi, etelässä ja paikoin Pohjois-Lapissa 1–3 astetta keskimääräistä korkeampi. Lämpötilat voivat kuitenkin vaihdella viikon varrella: korkeampia lämpötiloja odotellaan alkuviikolle ja uudelleen loppuviikolle.

– Näyttää siltä, että kevätsää saa jatkoa ensi viikolla. Viikko on melko aurinkoinen etenkin maan etelä- ja keskiosassa, pohjoisessa mennään pilvisempään suuntaan. Epävarmuutta tuovat kuitenkin korkeapaineen heikkeneminen ja mahdollinen matalapainetoiminnan lisääntyminen. Tässä yhteydessä Suomeen voi päästä ajoittain myös kylmempää ilmaa. Jos kylmempi ilma osuu meille, se hipaisee todennäköisesti pohjoista tai käy pohjoisen yli. Nyt vaikuttaa kuitenkin siltä, että kylmin ilma ohjautuu Suomen itäpuolelle ja kohti Kaakkois-Eurooppaa, Jenna Salminen sanoo.

Suomen pohjoisosassa päiväpakkaset yleistyvät ensi viikolla.

Laulujoutsenia on jo saapunut lähestyvän kevään houkuttamina.
Kuva: Pekka Hatunen, Vaala, 13.3.2022

Sateita alkaa vähitellen yltää Suomeen pohjoisesta alkaen. Etelässä viikko on kuitenkin kuukausiennusteen perusteella keskimääräistä kuivempi, Pohjois- ja Itä-Lapissa sateita voi tulla keskimääräistä enemmän. Muualla maassa sademäärät ovat keskimääräisiä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Maaliskuun 21. päivä alkava viikko on kuukausiennusteen mukaan yhä keskimääräistä kylmempi kaakkoisessa Euroopassa ja laajemmin myös Välimeren alueella.

Espanjassa, Portugalissa sekä Norjassa sateita tulee paikoin keskimääräistä enemmän.

Maaliskuun 28. päivä ja huhtikuun 4. päivä alkavat viikot: Mitä tapahtuu kuunvaihteessa?

Maaliskuun 28. päivä alkavalla viikolla Suomen sää voi olla jo enemmän matalapainevoittoista.

– Virtaukset käyvät edelleen pääosin lännen ja etelän väliltä, joten ajoittain voi tulla kuivempaa lämmintä ilmaa. Tällä hetkellä ennuste suosii kuitenkin enemmän kosteaa Atlantin lämpöistä ilmaa. Ennustettavuus alkaa jo heiketä, Jenna Salminen sanoo.

Viikon keskilämpötilat ovat Suomessa ennusteen mukaan hieman keskimääräistä korkeampia tai keskimääräisiä. Viikko näyttää Suomessa vähän tavanomaista sateisemmalta.

Lue myös: Koivuallergikoille hyviä uutisia: Koivu kukkii tänä vuonna keskimääräistä heikommin

Myös huhtikuun 4. päivä alkavan viikon keskilämpötila on kuukausiennusteen perusteella Suomessa keskimääräinen tai hieman keskimääräistä lämpimämpi. Sademäärät ovat huhtikuun alussa tavanomaisia tai hieman tavanomaista suurempia.

Termisen kevään keskimääräinen alkamispäivä tilastoissa 1991–2020.
Termisen kevään keskimääräinen alkamispäivä tilastoissa 1991–2020. Kuva: Foreca

Pitkän ajan säätilastojen mukaan terminen kevät alkaa Suomessa maan eteläosassa ja osassa länttä keskimäärin maaliskuun lopussa, maan keskiosassa laajalti huhtikuun alkupuoliskolla ja Lapissa laajalti huhtikuun loppupuoliskolla. Terminen kevät alkaa, kun vuorokauden keskilämpötilan katsotaan olevan pysyvästi nollan asteen yläpuolella.

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Pitkän ajan sääennusteet ovat vielä kehitysasteella. Ne kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

Lue seuraavaksi: Uusi pitkän ajan sääennuste huhti–kesäkuulle julki: Tältä näyttää kevään ja alkukesän tilanne!

Karita Kontula-Sokka

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat