Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Nainen menehtyi lumivyöryssä Pallastunturilla, lapsen etsinnät jatkuvat…
Uutiset |

Nainen menehtyi lumivyöryssä Pallastunturilla, lapsen etsinnät jatkuvat torstaina – "Sääolosuhteet etsintöjen tekemiseen ovat erittäin vaikeat, paikoin vaarallisetkin"

Lumivyöry
Lumivyöryvaara on suurimmillaan jyrkissä rinteissä ja niiden välittömässä läheisyydessä. Kuvituskuva, kuva ei liity tapaukseen: Pixabay

Yksi ihminen on menehtynyt tiistaina lumivyöryssä Muonion Pallastunturilla, kertoo Lapin poliisi. Toisen lumivyöryn alle jääneen henkilön etsintöjä jatkettiin keskiviikkona, mutta häntä ei ole toistaiseksi löydetty. Etsinnät jatkuvat torstaina. Pallastunturin alueella on ollut tiistaina ja keskiviikkona 20–25 astetta pakkasta ja tuulista säätä.

Yksi hiihtäjä on menehtynyt ja toinen on kateissa Muonion Pallastunturilla tiistaina tapahtuneen lumivyöryn jäljiltä, kertoo Lapin poliisi. Lapin poliisi, Lapin pelastuslaitos, Lapin rajavartiosto, Vapepa ja pelastushelikopteri jatkavat kadonneen etsintöjä Pyhäkurun alueella.

Lumivyöryn alle jäivät äiti ja alaikäinen lapsi, jotka olivat olleet hiihtovaelluksella Pallastunturin alueella. Hiihtäjät olivat kotoisin Suomesta Lapin ulkopuoliselta paikkakunnalta.

Hiihtäjät soittivat hätäkeskukseen tiistaina noin kello 14, sillä heillä oli ongelmia huonon sään ja näkyvyyden vuoksi. Hiihtäjät pyysivät hätäpuhelussa apua maastosta pois pääsemiseksi. Alueella oli tuolloin kova tuuli ja pakkasta noin 23 astetta.

Tehtävä annettiin Lapin pelastuslaitokselle maastopelastustehtävänä.

Tehtävä tuli poliisille tiistaina noin kello 16 ja muuttui etsintätehtäväksi, kun pelastuslaitos ei ollut löytänyt hätäpuhelun soittaneita hiihtäjiä maastosta heidän ilmoittamaltaan reitiltä. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Poliisi käynnisti etsinnät yhdessä pelastuslaitoksen ja Vapepan kanssa. Henkilöitä etsittiin laajalta alueelta moottorikelkoilla. Alueella havaittiin lumivyörymä, joka oli leveydeltään noin 400 metriä.

Äiti löytyi tiistaina noin kello 22 lumivyöryn alta menehtyneenä. Etsinnät jouduttiin keskeyttämään vaarallisten sääolosuhteiden vuoksi eikä lasta kyetty löytämään.

Poliisi toteaa, että etsintöjen olosuhteet ovat erittäin haastavat Pallaksella.

– Teemme kaikkemme, mutta sääolosuhteet etsintöjen tekemiseen alueella ovat erittäin vaikeat ja paikoin vaarallisetkin kovan tuulen, yli 20 asteen pakkasen ja mahdollisen lumivyöryriskin vuoksi. Olosuhteet ovat etsijöiden lisäksi haastavat myös pelastuskoirille, joita ei valitettavasti ole voitu sään takia käyttää etsinnöissä kuin hetken aikaa, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Kirsi Huhtamäki poliisin tiedotteessa.

Keskiviikkoiltana poliisi tiedotti, että etsinnät on keskeytetty keskiviikon osalta ja ne jatkuvat torstaina. Sääolosuhteet ovat vaaralliset, ja poliisi toimii tilanteessa työturvallisuus edellä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Poliisi pyytää torstaiaamulla antamassaan tiedotteessa työrauhaa etsintöjen ajaksi ja välttämään Pyhäkurun alueella ja kurun yläpuolella liikkumista turvallisuussyistä. Poliisi muistuttaa, että olosuhteet ovat alueella vaaralliset eikä kenenkään tule lähteä etsintöihin omin päin. Etsintäalueella on edelleen lumivyöryvaara, ja liikkumalla siellä voi asettaa vakavaan vaaraan paitsi itsensä, myös viranomaiset, jotka työskentelevät kurun alueella.

– Alueella on lumivyöry, jonka valuma-alue on hyvin laaja. Lunta etsintäpaikalla on paljon, ja lumi on pakkautunut erittäin tiukasti. Lumen pakkautuminen ja alueen laajuus hidastuttavat etsintätoimia. Lisäksi sääolosuhteet ovat edelleen vaikeat. Etsinnöissä pyritään hyödyntämään kaikki olemassa oleva päivänvalo, ja etsintää jatketaan kunnes lapsi löytyy, sanoo Kirsi Huhtamäki.

Pallaksella pakkasta yli 20 astetta

Etsintöjä on siis tehty Pallaksella kovassa pakkasessa ja tuulisessa säässä.

– Pakkasta on ollut keskiviikkona Pallaksen tunturialueella 20 ja 25 asteen välillä, Muonion keskuksessa yli 30 astetta. Lähimmät tunturihavainnot ovat olleet tuulisia – keskituuli on ollut 13–15 m/s ja puuskat 16 m/s, toteaa Forecan meteorologi Joonas Koskela.

Onnettomuuspäivänä tiistaina Pallaksella pakkasta oli 20–25 astetta. Tunturissa oli navakkaa tai kovaa tuulta, lisäksi alueella oli jonkin verran pilvilauttaa tai sumua. Isoja lämpötilan muutoksia tai merkittäviä lumisateita ei alueella ole tiistaina tai keskiviikkona ollut.

Meteorologi Joonas Koskela muistuttaa kuitenkin tuntureiden ajoittain yllätyksellisestä säästä.

– Tunturiolosuhteet voivat olla hyvin erilaisia, kuin mitä ympäristössä, Joonas Koskela toteaa.

Sää jatkuu alueella kylmänä myös torstaina.

– Tuntureilla pakkasta on reilut 20 astetta, Muoniossa lähes 40 astetta. Tuulta tunturialueella on 4–10 m/s, laaksonpohjalla vähemmän, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

Alueella oli kohtalainen lumivyöryriski

Suomessa Ilmatieteen laitos pitää yllä lumivyöryennustetta. Sen mukaan Ounas- ja Pallastunturin alueella on tiistaina ja keskiviikkona ollut kohtalainen lumivyöryn riski. Se tarkoittaa, että alueella on kohonnut lumivyöryriski tietyissä maaston muodoissa. Vaaraluokaksi on arvioitu luokka 2 viisiportaisella asteikolla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Lumivyöryt ovat tällä hetkellä tietyissä maastonkohdissa mahdollisia, mutta mitenkään erityisen lumivyöryherkkää ei ole ollut, Joonas Koskela toteaa.

Myös muissa lumivyöryennusteen kohteissa Lapissa riski arvellaan kohtalaiseksi eli vaaraluokkaan 2, paitsi Rukalla pieneksi eli vaaraluokkaan 1. Ennuste tehdään Ounas-Pallaksen ja Rukan lisäksi myös Kilpisjärven, Saariselän, Ylläksen ja Levin sekä Pyhän ja Luoston alueille.

Ilmatieteen laitoksen lumivyöryennuste koskee hoitamattomia luonnonrinteitä. Varoitukset eivät siis koske hoidettuja ja ylläpidettyjä rinteitä.

Lumivyöryn todennäköisyyteen vaikuttavat sekä sääolosuhteet että maaston muodot. Lumivyöryvaara on suurimmillaan jyrkissä rinteissä ja niiden välittömässä läheisyydessä. Säässä lumivyöryn riskiä kasvattavat muun muassa runsas lumentulo, voimakas tuuli, joka on kasannut lunta rinteiden päälle sekä suuret ja nopeat vaihtelut lämpötilassa.

Lue myös: Miten lumivyöry tapahtuu ja mitkä ovat sen ensimerkit?

3.1.2024 ja 4.1.2024: Päivitetty uutista poliisin tiedotteiden perusteella. Poliisi korjasi tiedotteessaan aiemmin antamaansa tietoa, että hätäpuhelu olisi tullut tiistaina noin kello 16. Todellisuudessa hätäpuhelu soitettiin noin kello 14.

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Päivitetty 4.1.2024 klo 10.24

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat