Paikanna

  Kesäpäivänseisaus: Vuoden pisin päivä

  Aurinkokalenteri
  Kesäpäivänseisauksen aikana pohjoinen pallonpuolisko on kallistuneena aurinkoon päin ja eteläinen siitä poispäin.
  Kesäpäivänseisauksen aikana pohjoinen pallonpuolisko on kallistuneena aurinkoon päin ja eteläinen siitä poispäin. Kuva: Foreca

  Kesäpäivänseisauksen aikoihin vuorokauden valoisa aika on pohjoisella pallonpuoliskolla pisimmillään ja eteläisellä lyhimmillään. Pohjoisen napapiirin pohjoispuolella nautitaan yöttömästä yöstä eli aurinko ei laske lainkaan horisontin alapuolelle.

  Kesäpäivänseisaus sijoittuu aikavälille 20.–22. kesäkuuta. Tällöin aurinko paistaa kohtisuoraan taivaalta Kravun kääntöpiirillä eli leveyspiirillä 23,4 astetta pohjoista leveyttä. Kesäpäivänseisauksena auringon korkeuskulma on Helsingissä enimmillään 53,5 astetta.

  Kesäpäivänseisauksena pohjoinen pallonpuolisko on kallistuneena aurinkoon päin, kun taas eteläinen pallonpuolisko on kallistuneena siitä poispäin. Tästä aiheutuu se, että aurinko pysyy horisontin yläpuolella pohjoisen napapiirin pohjoispuolella yötä päivää. 

  Pohjoismaissa vuoden pisimmän päivän tienoille osuu "keskikesän juhla" – Suomessa juhlitaan juhannusta. Vaikka aurinko onkin korkeimmillaan keskikesän juhlinnan aikoihin, kesän lämpimin hetki sijoittuu tilastollisesti vasta kuukauden päähän. Ilmakehällä kestää aikansa lämmetä.

  Lue seuraavaksi:

  Päivitetty 21.6.2021 klo 09.40

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa