Paikanna

  Sadepilvi: Nimbostratus tuo tumman ja tasapaksun taivaan

  Alapilvet
  Sade- eli Nimbostratus-pilviä taivaalla. Ne ovat usein tasapaksuja ja tummia, joiden läpi aurinko ei pääse paistamaan läpi. 
  Sade- eli Nimbostratus-pilviä taivaalla. Ne ovat usein tasapaksuja ja tummia, joiden läpi aurinko ei pääse paistamaan läpi. Kuva: Markus Mäntykannas, arkistokuva

  Sadepilvi eli Nimbostratus muodostuu ilman laaja-alaisen nousuliikkeen aikana, jolloin vesihöyryä tiivistyy pilveksi laajoilla alueilla. Yleensä tämä pilvityyppi liittyy säärintamiin.

  Sadepilvi on ilmakehän alimmissa kerroksissa

  Sadepilvi kehittyy ilmakehän alimpiin kerroksiin, tyypillisesti Nimbostratus-pilveä havaitaan yhden kilometrin korkeudessa. Se on melko muodoton ja tasapaksu, harmaahko pilvi, joka peittää koko taivaankannen. Nimbostratukseen liittyy usein tasaista sadetta, joka voimistuu ja heikkenee hitaasti. 

  Kehittyy säärintaman yhteyteen

  Nimbostratus on tyypillinen esimerkki pilvestä, joka syntyy ilman laaja-alaisen nousuliikkeen yhteydessä esimerkiksi säärintamien kohdalle. Erityisesti lämmin rintama ja okluusiorintama suosivat sadepilven kehitystä. Tällöin sade voi olla pitkäkestoista, mutta voimakkuudeltaan melko tasaista. Suomessa Nimbostratukseen liittyvä rintamasade on yleisin sadetyyppi.

  Lue seuraavaksi: Pilvityypit - mitä eri pilviä taivaalla voi nähdä?

  Päivitetty 8.2.2021 klo 12.48

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa