Sadepilvi: Nimbostratus tuo tumman ja tasapaksun taivaan

Alapilvet
Sade- eli Nimbostratus-pilviä taivaalla. Ne ovat usein tasapaksuja ja tummia, joiden läpi aurinko ei pääse paistamaan läpi. 
Sade- eli Nimbostratus-pilviä taivaalla. Ne ovat usein tasapaksuja ja tummia, joiden läpi aurinko ei pääse paistamaan läpi. Kuva: Markus Mäntykannas, arkistokuva

Sadepilvi eli Nimbostratus muodostuu ilman laaja-alaisen nousuliikkeen aikana, jolloin vesihöyryä tiivistyy pilveksi laajoilla alueilla. Yleensä tämä pilvityyppi liittyy säärintamiin.

Sadepilvi on ilmakehän alimmissa kerroksissa

Sadepilvi kehittyy ilmakehän alimpiin kerroksiin, tyypillisesti Nimbostratus-pilveä havaitaan yhden kilometrin korkeudessa. Se on melko muodoton ja tasapaksu, harmaahko pilvi, joka peittää koko taivaankannen. Nimbostratukseen liittyy usein tasaista sadetta, joka voimistuu ja heikkenee hitaasti. 

Kehittyy säärintaman yhteyteen

Nimbostratus on tyypillinen esimerkki pilvestä, joka syntyy ilman laaja-alaisen nousuliikkeen yhteydessä esimerkiksi säärintamien kohdalle. Erityisesti lämmin rintama ja okluusiorintama suosivat sadepilven kehitystä. Tällöin sade voi olla pitkäkestoista, mutta voimakkuudeltaan melko tasaista. Suomessa Nimbostratukseen liittyvä rintamasade on yleisin sadetyyppi.

Lue seuraavaksi: Pilvityypit - mitä eri pilviä taivaalla voi nähdä?

Päivitetty 8.2.2021 klo 12.48

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa