Mainos latautuu…

Okluusiorintama: kolmen ilmamassan rajapyykki

Säärintamat
Kuuropilviä kesäisenä iltapäivänä.
Okluusiorintaman kohdalla voi muodostua okluusiosta riippuen kuuromaisia tai laaja-alaisempia sateita. Kuva: Anna Latvala

Okluusiorintama syntyy yleensä matalapaineen ikääntyessä ja siirtyessä kohti olemassaolonsa loppuvaihetta. Joskus matalapaineiden yhteyteen syntyy pitkiä ja matalapaineen keskuksen ympärille kiertyviä okluusiorintamia. Yleensä okluusiorintaman ylikulkua ei huomaa lämpötilasta, sillä lämpöolot rintaman molemmin puolin ovat hyvin samankaltaiset.

Kun matalapaineen kylmä rintama saavuttaa lämpimän rintaman, syntyy okluusiorintama. Okluusion tapahtuessa kylmät ilmamassat lämpimän rintaman edellä ja kylmän rintaman takana tunkeutuvat niitä toisistaan erottaneen lämpimän ilmamassan alle ja irroittavat sen maanpinnasta. Lämmin ilma viilenee noustessaan, jolloin sen sisältämä kosteus tiivistyy pilviksi ja sateeksi. Okluusiorintama merkitään sääkartoilla violetilla viivalla, jossa vaihtelevat kolmiot ja puolipallot.

Kylmä rintama saavuttaa lämpimän

Kun kylmän rintaman perässä saapuva kylmä ilmamassa sekä lämmintä rintamaa edeltänyt kylmä ilmamassa saavuttavat toisensa, pyrkivät ne sekoittumaan toisiinsa. Koska lämmin ilma on kylmää kevyempää, pyrkii lämmin ilma nousemaan kylmemmän ilman yläpuolelle. Siksi myös kahdesta ilmamassasta lämpimämpi ja täten kevyempi nousee kylmemmän ja raskaamman ilmamassan yläpuolelle. Kohoava ilman kosteuden tiivistyessä okluusiorintaman kohdalle syntyy pilviä sekä sadetta. 

Kesäinen rankka ukkoskuuro.
Joskus ukkoskuuroja esiintyy myös okluusiorintaman yhteydessä. Kuva: Markus Mäntykannas

Kylmä ja lämmin okluusio

Kun matalapaineen kylmän rintaman mukana saapunut ilma on kylmempää ja raskaampaa kuin lämmintä rintamaa edeltänyt ilma, puhutaan kylmästä okluusiosta. Tässä tapauksessa säällä on okluusiorintaman yhteydessä kylmän rintaman säälle tyypillisiä piirteitä. Sateet ovat pikemmin kuuroluonteisia, eikä jatkuvia, ja sadekuuroissa voi esiintyä mm. ukkosia ja myrskypuuskia

Kylmässä okluusiossa kylmä rintama työntyy lämpimän rintaman alle. Näin käy, kun kylmän rintaman takana ilma on kylmempää kuin lämpimän rintaman edellä.
Kylmässä okluusiossa kylmä rintama työntyy lämpimän rintaman alle. Näin käy, kun kylmän rintaman takana ilma on kylmempää kuin lämpimän rintaman edellä. Kuva: Foreca

Silloin, kun lämmintä rintamaa edeltänyt ilma onkin kahdesta kylmästä ilmamassasta se kylmempi, muistuttaa se käyttäytymiseltään enemmän lämmintä rintamaa. Sateet ovat heikompia ja levittäytyvät laajemmalle alueelle.

Lopulta ylös kohonnut lämmin sektori viilenee sekä sekoittuu ympäröivään ilmaan ja lämpötilaero okluusiorintaman rajaamien ilmamassojen välillä tasoittuu. Mahdolliset sateet hiipuvat ja rintama alkaa kadota. Usein tässä vaiheessa myös itse matalapaine heikkenee tai alkaa vähitellen heikentyä pois.

Lämpimässä okluusiossa kylmä rintama työntyy lämpimän rintaman päälle. Näin käy, jos lämpimän rintaman edellä oleva ilma on kylmempää kuin kylmän rintaman takana.
Kylmä rintama työntyy lämpimän rintaman päälle, jos ilma on kylmempää eli tiheämpää lämpimän rintaman edellä. Tällöin kysesssä on lämmin okluusio. Kuva: Foreca

Lue lisää säärintamista ja matalapaineista:

Päivitetty 23.1.2023 klo 16.00

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa