Mainos latautuu…

Eteläinen suursäätyyppi tuo lämpöä

Suursäätyypit
Saharan helleaalto levisi Suomeen ja nosti lämpötilan yli 30 asteeseen.
Helteiset säät ovat eteläisen suursäätyypin yhteydessä mahdollisia. Kuva: Foreca

Eteläinen ilmavirtaus saattaa tuoda kesäisin helleilmoja, talvisin odotettavissa on pääosin lauhaa säätä.

Eteläisen suursäätyypin vallitessa Etelä- ja Keski-Euroopan yllä oleva ilmamassa tekee mutkan kohti pohjoista niin, että Suomeen pääsee virtaamaan kesäisin suhteellisen lämmintä, talvisin lauhaa ilmaa.

Usein kuurosateita

Lämmin ilma pystyy sitomaan itseensä enemmän kosteutta kuin viileämpi, joten vaikka eteläiseen ilmaan ei yleensä liity matalapaineen keskuksia sateineen, sen yhteydessä voi erityisesti kesäisin ja syksyisin tulla sade- ja ukkoskuuroja, mikäli sää on muuten kuuropilvien muodostumiselle otollinen.

Eteläisen ilman puhaltaessa kesäisin lämpötilat saattavat nousta meillä helteisiksi, mikäli ilmamassa on riittävän lämmintä ja aurinko pääsee paistamaan.

Talvisin sumuja, ehkä jäätäviäkin sateita

Talvisin eteläinen, lauha ilmamassa tuo saapuessaan usein sumua, kun eteläisen ilmamassan kosteus tiivistyy kylmässä ilmassa pisaroiksi. Talvisin eteläisen ilmamassan saapumiseen liittyy usein myös runsasta pilvisyyttä.

Myös jäätävät sateet ovat mahdollisia etelän puolelta saapuvissa matalapaineissa, varsinkin jos ilmavirtaus käy Mustanmeren suunnalta.

Lue seuraavaksi: Itäinen suursäätyyppi tuo meille mantereista ilmaa

Päivitetty 11.2.2021 klo 13.06

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa