Uusi kuukausiennuste näyttää, kuinka sää muuttuu – tältä näyttää juhannusviikko!
Ennätys rikottu – toukokuu 2024 on ennätyshelteinen
Lämpö jatkuu loppuviikolla, varaudu rankkasateeseen, salamointiin ja rakeisiin – ensi viikolla iso muutos säähän
Kesä–elokuun pitkä ennuste julki: ”Lämpimältä näyttää, mutta…”
Mainos latautuu…
Uusi kuukausiennuste näyttää, kuinka sää muuttuu – tältä näyttää juhannusviikko!
Ennätys rikottu – toukokuu 2024 on ennätyshelteinen
Lämpö jatkuu loppuviikolla, varaudu rankkasateeseen, salamointiin ja rakeisiin – ensi viikolla iso muutos säähän
Kesä–elokuun pitkä ennuste julki: ”Lämpimältä näyttää, mutta…”

Siitepölytiedote

Tilanne 29.5.

Siitepölytilanne 29.5.

Ennuste 30.5.–2.6.

Siitepölyennuste 30.5.–2.6.
Siitepölykartan selite

Siitepölytilanne 2024

Turun yliopiston siitepölytiedote 29.05.2024
Tilanne
Koivun kukinta on päättynyt maan keskiosissa. Kukinta heikkenee Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa ja jatkuu Etelä- ja Keski-Lapissa sekä osissa Pohjois-Lappia. Heinien kukinta jatkuu maan etelä- ja keskiosissa ja niiden kukinta on alkanut Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun lämpimimmillä kasvupaikoilla. Lepän kukinta on päättynyt Pohjois-Lapissa. Koivun siitepölymäärät vaihtelevat vähäisistä kohtalaisiin maan keskiosissa. Maan pohjoisosissa koivun siitepölyä on runsaasti ilmassa paitsi Pohjois-Lapissa, jossa määrät vaihtelevat kohtalaisista runsaisiin. Heinien siitepölymäärät vaihtelevat vähäisistä kohtalaisiin maan eteläosissa ja maan keskiosissa siitepölyä on vähän. Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa heinien siitepölyä on ilmassa hyvin pieniä määriä. Havupuut kukkivat maan etelä- ja keskiosissa. Niiden kukinnan odotetaan alkavan Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa noin viikon sisällä. Runsaana esiintyvä havupuiden siitepöly näkyy keltaisena kerroksena pinnoilla, mutta aiheuttaa allergiaoireita vain harvoille.
Ennuste
Koivun kukinta lähestyy loppuaan Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa ja jatkuu Etelä- ja Keski-Lapissa. Kukinta voimistuu Pohjois-Lapissa. Etelämpää kulkeutuva koivun siitepöly nostaa siitepölymääriä Pohjois-Lapissa. Heinien kukinta jatkuu maan etelä- ja keskiosissa ja voimistuu Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa. Koivun siitepölyä on ilmassa enimmäkseen kohtalaisesti Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa. Lapissa koivun siitepölyä on runsaasti. Heinien siitepölymäärät vaihtelevat vähäisistä kohtalaisiin maan etelä- ja keskiosissa. Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa heinän siitepölyä on ilmassa vähän.

Siitepölykausi

Jopa miljoona suomalaista kärsii siitepölyallergiasta ja siitepölykauden mukana tuomista oireista. Siitepölykausi kestää noin puoli vuotta, yleensä helmi-maaliskuusta aina syyskuulle asti. Pohjois-Lapissa siitepölykausi alkaa kunkin lajin osalta tavanomaisesti muutaman viikon myöhemmin kuin eteläisimmässä Suomessa.

Pähkinäpensaan siitepölyä ilmassa toisinaan jo helmikuusta lähtien

Lauhoina vuosina siitepölykausi voi alkaa eteläisessä Suomessa pähkinäpensaan siitepölyn kaukokulkeumien vuoksi jo helmikuussa, mutta siitä kärsivien osalta pahin tilanne koittaa yleensä maaliskuun ja huhtikuun aikana.

Lepän siitepölykausi voimakkaimmillaan huhtikuussa

Lepän aiheuttamat allergiaoireet koetaan voimakkaimmin huhtikuun aikana, joskin ajoittain lepän siitepölyä tavataan jo helmi-maaliskuun vaihteesta aina toukokuun puoliväliin asti.

Koivun siitepölykausi on pahimmillaan toukokuussa

Koivun siitepölykausi alkaa kautta maan huhtikuun puolivälistä ja on voimakkaimmillaan toukokuun alkupuoliskolla. Etenkin Pohjois-Suomessa koivun siitepölyä tavataan usein vielä myös kesäkuussa ja ajoittain jopa heinäkuun alussa.

Heinänuhasta kärsitään erityisesti heinäkuussa

Heinän aiheuttaman allergian osalta vaikeimmat ajat ovat heinäkuussa kautta Suomen, mutta eteläisimmässä Suomessa sitä tavataan usein jo kesäkuun puolivälissä, ja sitä voi esiintyä ajoittain jo toukokuun lopulta elokuun puoliväliin saakka.

Pujon siitepölyn esiintyvyys on voimakkainta heinä-elokuun vaihteessa

Pujon siitepölytilanne on pahimmillaan heinä-elokuun vaihteessa kautta maan. Siitepölyä voi esiintyä ajoittain aina heinäkuun alkupuolelta elokuun loppuun asti. Pohjois-Suomessa pujon siitepölykausi on kuitenkin paljon lyhyempi, ja pohjoisimmassa Lapissa sitä ei tavanomaisesti esiinny lainkaan.

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Suomi-Trivia

Sateisin paikka 29.5.
69,4 mm
 
Lämpimin paikka 29.5.
+29,1 °C
 
Kylmin paikka 29.5.
+2,1 °C
 
 
Viime viikon sateisin paikka
42,0 mm
 
Viime viikon lämpimin paikka
+28,8 °C
25.5.
Viime viikon kylmin paikka
Kilpisjärvi Saana
-8,3 °C
21.5.
 
Viime kuun lämpimin paikka
+20,8 °C
29.4.
Viime kuun sateisin paikka
96,4 mm
 
Viime kuun kylmin paikka
-34,3 °C
3.4.

Päivitetty 30.05. 09.02

Kuukausiennuste

Foreca YouTubessa