Paikanna

  Siitepölytiedote

  Tilanne 16.8.

  Siitepölytilanne 16.8.

  Ennuste 17.8.–21.8.

  Siitepölyennuste 17.8.–21.8.
  Siitepölykartan selite

  Siitepölytilanne 2022

  Turun yliopiston siitepölytiedote 16.08.2022
  Tilanne
  Heinien kukinta heikkenee Pohjois-Lapissa ja jatkuu muualla maassa. Pujo kukkii koko levinneisyysalueellaan maan eteläosista Etelä-Lappiin. Heinien siitepölymäärät ilmassa vaihtelevat vähäisistä kohtalaisiin koko maassa Lappia lukuun ottamatta. Lapissa heinän siitepölymäärät ovat vähäisiä. Pujon siitepölymäärät ilmassa ovat kohtalaisia koko maassa Lappia lukuun ottamatta. Etelä-Lapissa määrät ovat vähäisiä. Cladosporium- ja Alternaria-homesienten itiömäärät ilmassa vaihtelevat kohtalaisista runsaisiin maan etelä- ja keskiosissa. Sade laskee ilman siitepölymääriä.
  Ennuste
  Heinien kukinta heikentyy Pohjois-Lapissa ja jatkuu muualla maassa. Pujon kukinta jatkuu sen koko levinneisyysalueella maan eteläosista Etelä-Lappiin. Heinien siitepölymäärien odotetaan vaihtelevan vähäisistä kohtalaisiin koko maassa Lappia lukuun ottamatta. Lapissa siitepölymäärien odotetaan pysyvän vähäisinä. Pujon siitepölymäärien odotetaan olevan enimmäkseen kohtalaisia koko maassa Lappia lukuun ottamatta. Etelä-Lapissa määrien odotetaan pysyvän vähäisiä. Lähipäivinä voi maan länsisosiin kaukokulkeutua ilmavirtausten mukana pieniä määriä tuoksukin siitepölyä. Tuoksukki on Keski- ja Etelä-Euroopassa yleinen allergiakasvi, joka on sukua pujolle. Ulkoilman homeitiöiden määrät ilmassa voivat hetkellisesti kohota lämpimällä ja kostealla säällä maan etelä- ja keskiosissa.

  Siitepölykausi

  Jopa miljoona suomalaista kärsii siitepölyallergiasta ja siitepölykauden mukana tuomista oireista. Siitepölykausi kestää noin puoli vuotta, yleensä helmi-maaliskuusta aina syyskuulle asti. Pohjois-Lapissa siitepölykausi alkaa kunkin lajin osalta tavanomaisesti muutaman viikon myöhemmin kuin eteläisimmässä Suomessa.

  Pähkinäpensaan siitepölyä ilmassa toisinaan jo helmikuusta lähtien

  Lauhoina vuosina siitepölykausi voi alkaa eteläisessä Suomessa pähkinäpensaan siitepölyn kaukokulkeumien vuoksi jo helmikuussa, mutta siitä kärsivien osalta pahin tilanne koittaa yleensä maaliskuun ja huhtikuun aikana.

  Lepän siitepölykausi voimakkaimmillaan huhtikuussa

  Lepän aiheuttamat allergiaoireet koetaan voimakkaimmin huhtikuun aikana, joskin ajoittain lepän siitepölyä tavataan jo helmi-maaliskuun vaihteesta aina toukokuun puoliväliin asti.

  Koivun siitepölykausi on pahimmillaan toukokuussa

  Koivun siitepölykausi alkaa kautta maan huhtikuun puolivälistä ja on voimakkaimmillaan toukokuun alkupuoliskolla. Etenkin Pohjois-Suomessa koivun siitepölyä tavataan usein vielä myös kesäkuussa ja ajoittain jopa heinäkuun alussa.

  Heinänuhasta kärsitään erityisesti heinäkuussa

  Heinän aiheuttaman allergian osalta vaikeimmat ajat ovat heinäkuussa kautta Suomen, mutta eteläisimmässä Suomessa sitä tavataan usein jo kesäkuun puolivälissä, ja sitä voi esiintyä ajoittain jo toukokuun lopulta elokuun puoliväliin saakka.

  Pujon siitepölyn esiintyvyys on voimakkainta heinä-elokuun vaihteessa

  Pujon siitepölytilanne on pahimmillaan heinä-elokuun vaihteessa kautta maan. Siitepölyä voi esiintyä ajoittain aina heinäkuun alkupuolelta elokuun loppuun asti. Pohjois-Suomessa pujon siitepölykausi on kuitenkin paljon lyhyempi, ja pohjoisimmassa Lapissa sitä ei tavanomaisesti esiinny lainkaan.

  Lue seuraavaksi: Miljoona suomalaista oirehtii siitepölystä

  Viimeksi katsomasi paikat

  Suomi-Trivia

  Lämpimin paikka 15.8.
  +30,1 °C
   
  Sateisin paikka 15.8.
  5,2 mm
   
  Kylmin paikka 15.8.
  -0,6 °C
   
   
  Viime viikon lämpimin paikka
  +28,9 °C
  14.8.
  Viime viikon sateisin paikka
  25,6 mm
   
  Viime viikon kylmin paikka
  -0,5 °C
  13.8.
   
  Viime kuun lämpimin paikka
  +32,3 °C
  1.7.
  Viime kuun sateisin paikka
  215,2 mm
   
  Viime kuun kylmin paikka
  +2,2 °C
  9.7.

  Päivitetty 16.08. 09.02

  Kuukausiennuste

  Kuukausiennuste: Neljän viikon tuore ennuste julki – näin meteorologi kommentoi loppukesää!

  Neljän viikon tuore ennuste julki – näin meteorologi kommentoi loppukesää!

  Edessä on etenkin maan etelä- ja keskiosassa helteisiä päiviä, paikoin lämpötilat voivat nousta jopa 30 asteen yläpuolelle.

  Julkaistu 12.8.

  Foreca YouTubessa