Siitepölytiedote

Tilanne 17.3.

Siitepölytilanne 17.3.

Ennuste 18.3.–22.3.

Siitepölyennuste 18.3.–22.3.
Siitepölykartan selite

Siitepölytilanne 2023

Turun yliopiston siitepölytiedote 17.03.2023
Tilanne
Ensimmäiset pähkinäpensaat ovat aloittaneet kukinnan Lounais-Suomen ja Uudenmaan lämpimillä kasvupaikoilla. Pähkinäpensaan siitepölyä on ilmassa enimmäkseen erittäin vähäisiä määriä maan lounaisosissa ja Uudellamaalla. Maan eteläosiin voi kaukokulkeutua vähäisiä määriä lepän siitepölyä etelämpää Euroopasta, missä kukinta on jo alkanut.
Ennuste
Pähkinäpensaan kukinnan odotetaan voimistuvan Lounais-Suomessa ja Uudellamaalla. Pähkinäpensaan siitepölymäärät ilmassa ovat enimmäkseen vähäisiä kukinta-alueella. Vähäisiä määriä pähkinäpensan siitepölyä voi kulkeutua myös muualla maan eteläosiin. Maan etelä- ja keskiosiin kulkeutuu lepän siitepölyä etelämpää Euroopasta. Lepän siitepölymäärät ovat enimmäkseen vähäisiä, mutta määrät voivat nousta maan eteläosissa ajoittain kohtalaisiksi. Sade laskee ilman siitepölymääriä.

Siitepölykausi

Jopa miljoona suomalaista kärsii siitepölyallergiasta ja siitepölykauden mukana tuomista oireista. Siitepölykausi kestää noin puoli vuotta, yleensä helmi-maaliskuusta aina syyskuulle asti. Pohjois-Lapissa siitepölykausi alkaa kunkin lajin osalta tavanomaisesti muutaman viikon myöhemmin kuin eteläisimmässä Suomessa.

Pähkinäpensaan siitepölyä ilmassa toisinaan jo helmikuusta lähtien

Lauhoina vuosina siitepölykausi voi alkaa eteläisessä Suomessa pähkinäpensaan siitepölyn kaukokulkeumien vuoksi jo helmikuussa, mutta siitä kärsivien osalta pahin tilanne koittaa yleensä maaliskuun ja huhtikuun aikana.

Lepän siitepölykausi voimakkaimmillaan huhtikuussa

Lepän aiheuttamat allergiaoireet koetaan voimakkaimmin huhtikuun aikana, joskin ajoittain lepän siitepölyä tavataan jo helmi-maaliskuun vaihteesta aina toukokuun puoliväliin asti.

Koivun siitepölykausi on pahimmillaan toukokuussa

Koivun siitepölykausi alkaa kautta maan huhtikuun puolivälistä ja on voimakkaimmillaan toukokuun alkupuoliskolla. Etenkin Pohjois-Suomessa koivun siitepölyä tavataan usein vielä myös kesäkuussa ja ajoittain jopa heinäkuun alussa.

Heinänuhasta kärsitään erityisesti heinäkuussa

Heinän aiheuttaman allergian osalta vaikeimmat ajat ovat heinäkuussa kautta Suomen, mutta eteläisimmässä Suomessa sitä tavataan usein jo kesäkuun puolivälissä, ja sitä voi esiintyä ajoittain jo toukokuun lopulta elokuun puoliväliin saakka.

Pujon siitepölyn esiintyvyys on voimakkainta heinä-elokuun vaihteessa

Pujon siitepölytilanne on pahimmillaan heinä-elokuun vaihteessa kautta maan. Siitepölyä voi esiintyä ajoittain aina heinäkuun alkupuolelta elokuun loppuun asti. Pohjois-Suomessa pujon siitepölykausi on kuitenkin paljon lyhyempi, ja pohjoisimmassa Lapissa sitä ei tavanomaisesti esiinny lainkaan.

Lue seuraavaksi: Miljoona suomalaista oirehtii siitepölystä

Viimeksi katsomasi paikat

Suomi-Trivia

Lämpimin paikka 19.3.
+7,0 °C
 
Sateisin paikka 19.3.
10,0 mm
 
Kylmin paikka 19.3.
-20,6 °C
 
 
Viime viikon lämpimin paikka
+7,0 °C
19.3.
Viime viikon sateisin paikka
38,2 mm
 
Viime viikon kylmin paikka
-32,2 °C
13.3.
 
Viime kuun lämpimin paikka
+9,1 °C
13.2.
Viime kuun sateisin paikka
67,0 mm
 
Viime kuun kylmin paikka
-33,4 °C
22.2.

Päivitetty 20.03. 08.45

Kuukausiennuste

Kuukausiennuste: Näin mennään kohti huhtikuuta – katso kuukausiennuste!

Näin mennään kohti huhtikuuta – katso kuukausiennuste!

Ennuste enteilee keskimääräistä sateisempaa maaliskuun loppua Suomeen.

Julkaistu 17.3.

Foreca YouTubessa