Paikanna

  Siitepölytiedote

  Tilanne 15.6.

  Siitepölytilanne 15.6.

  Ennuste 16.6.–20.6.

  Siitepölyennuste 16.6.–20.6.
  Siitepölykartan selite

  Siitepölytilanne 2021

  Turun yliopiston siitepölytiedote 15.06.2021
  Tilanne
  Heinien kukinta jatkuu koko maassa, Lappia lukuun ottamatta. Koivun kukinta lähenee loppuaan Pohjois-Lapissa. Heinien siitepölymäärät ilmassa vaihtelevat maan eteläosissa kohtalaisista runsaisiin ja maan keskiosissa vähäisistä kohtalaisiin. Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa määrät ovat vähäisiä. Koivun siitepölymäärät vaihtelevat Pohjois-Lapissa vähäisistä kohtalaisiin. Muualle maan pohjoisosiin voi kulkeutua vähäisiä määriä koivun siitepölyä. Männyn kukinta on päättymässä maan eteläosissa ja heikkenee maan keskiosissa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa. Kukinta on alkanut Etelä-Lapissa. Runsaana esiintyvä havupuiden siitepöly näkyy keltaisena kerroksena pinnoilla, mutta aiheuttaa allergiaoireita vain harvoille. Sade laskee ilman siitepölymääriä.
  Ennuste
  Heinien kukinta jatkuu koko maassa, Lappia lukuun ottamatta. Heinien kukinnan odotetaan alkavan Etelä-Lapissa kahden viikon kuluessa. Koivun kukinnan odotetaan päättyvän Pohjois-Lapissa, mutta Norjan vuorilta voi kulkeutua yhä koivun siitepölyä Suomeen. Heinien siitepölymäärien odotetaan vaihtelevan maan eteläosissa kohtalaisista runsaisiin. Maan keskiosissa määrät ovat enimmäkseen kohtalaisia. Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa määrät ovat enimmäkseen vähäisiä, mutta voivat ajoittain nousta kohtalaisiksi. Koivun siitepölymäärät ovat enimmäkseen vähäisiä Pohjois-Lapissa, mutta määrät voivat nousta ajoittain kohtalaisiksi. Muualle Suomeen voi kulkeutua ajoittain vähäisiä määriä koivun siitepölyä. Männyn kukinta on päättymässä maan eteläosissa ja heikkenee maan keskiosissa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa. Kukinta jatkuu Etelä-Lapissa ja on alkaa Keski-Lapissa.

  Siitepölykausi

  Jopa miljoona suomalaista kärsii siitepölyallergiasta ja siitepölykauden mukana tuomista oireista. Siitepölykausi kestää noin puoli vuotta, yleensä helmi-maaliskuusta aina syyskuulle asti. Pohjois-Lapissa siitepölykausi alkaa kunkin lajin osalta tavanomaisesti muutaman viikon myöhemmin kuin eteläisimmässä Suomessa.

  Pähkinäpensaan siitepölyä ilmassa toisinaan jo helmikuusta lähtien

  Lauhoina vuosina siitepölykausi voi alkaa eteläisessä Suomessa pähkinäpensaan siitepölyn kaukokulkeumien vuoksi jo helmikuussa, mutta siitä kärsivien osalta pahin tilanne koittaa yleensä maaliskuun ja huhtikuun aikana.

  Lepän siitepölykausi voimakkaimmillaan huhtikuussa

  Lepän aiheuttamat allergiaoireet koetaan voimakkaimmin huhtikuun aikana, joskin ajoittain lepän siitepölyä tavataan jo helmi-maaliskuun vaihteesta aina toukokuun puoliväliin asti.

  Koivun siitepölykausi on pahimmillaan toukokuussa

  Koivun siitepölykausi alkaa kautta maan huhtikuun puolivälistä ja on voimakkaimmillaan toukokuun alkupuoliskolla. Etenkin Pohjois-Suomessa koivun siitepölyä tavataan usein vielä myös kesäkuussa ja ajoittain jopa heinäkuun alussa.

  Heinänuhasta kärsitään erityisesti heinäkuussa

  Heinän aiheuttaman allergian osalta vaikeimmat ajat ovat heinäkuussa kautta Suomen, mutta eteläisimmässä Suomessa sitä tavataan usein jo kesäkuun puolivälissä, ja sitä voi esiintyä ajoittain jo toukokuun lopulta elokuun puoliväliin saakka.

  Pujon siitepölyn esiintyvyys on voimakkainta heinä-elokuun vaihteessa

  Pujon siitepölytilanne on pahimmillaan heinä-elokuun vaihteessa kautta maan. Siitepölyä voi esiintyä ajoittain aina heinäkuun alkupuolelta elokuun loppuun asti. Pohjois-Suomessa pujon siitepölykausi on kuitenkin paljon lyhyempi, ja pohjoisimmassa Lapissa sitä ei tavanomaisesti esiinny lainkaan.

  Lue seuraavaksi: Miljoona suomalaista oirehtii siitepölystä

  Viimeksi katsomasi paikat

  Suomi-Trivia

  Sateisin paikka 16.6.
  6,0 mm
   
  Lämpimin paikka 16.6.
  +22,7 °C
   
  Kylmin paikka 16.6.
  Kilpisjärvi Saana
  -2,4 °C
   
   
  Viime viikon sateisin paikka
  58,0 mm
   
  Viime viikon lämpimin paikka
  +28,6 °C
  11.6.
  Viime viikon kylmin paikka
  -0,3 °C
  7.6.
   
  Viime kuun lämpimin paikka
  +30,8 °C
  19.5.
  Viime kuun sateisin paikka
  122,8 mm
   
  Viime kuun kylmin paikka
  -15,1 °C
  2.5.

  Kuukausiennuste

  Foreca YouTubessa